Şevki DERECİ
RİZE: Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan ziraat odası çalışmalarını değerlendirdi.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ‘DOKAP’ Tarafından Fatih Mahallesinde bulunan sera ve proje alanında yapılması planlanan sera çelikleme ve Klon çalışmaları hakkında bilgi veren Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan “Çalışmaları sahada işlev gören mühendislerimiz tarafından bütün hızıyla devam ediyor. Bu konuda hiçte küçümsenmeyecek bir titizlikle Bin ‘KLON’ fidan yetiştirme imkanı bulduk. Öte yandan, yine projesi odamıza ait olan Çay Tohumu yağı fabrikası kurarak kozmetik alanında kullanılmak üzere çalışmalarımız ve araştırmalarımız uzman ekiplerimiz tarafından devam ediyor” dedi.
‘’ŞİRKET KURDUK’’
Arslan,’ ’Rize Ziraat Odası olarak, yaptığımız girişimler sayesinde ve Genel Merkezimizin izniyle yan bir şirket kurma imkanı bulduk. Bu konuda üreticilerimizin bütün isteklerine cevap vermek için ilk adım olarak Çay motorunu piyasa fiyatlarının oldukça altında vatandaşlarımızla buluşturduk. Buradan açık ve net söylüyorum ‘ki üreticilerimize tarımsal aletler konusunda Rize Ziraat Odası her türlü yardımı yapacaktır. Biz nasıl uygun fiyata bu Çay motorlarını satıyorsak sizlerde vatandaşımıza aynı fiyata satın. Şuana kadar bizlerden bu motoru alan hiç kimse olumsuz tepki vermedi. Hatta bir tane alan üç tane daha aldı. Rize Ziraat Odası sorumluluk alanlarında vatandaşın her daim yanında olmaya devam edecektir” dedi.
‘’YAŞ ÇAY TABAN FİYATI EFLANSYONA YENİK DÜŞTÜ’’
Arslan “Yaş Çay taban fiyatı Mayıs ayında açıklandığı zaman bizler oda olarak tepkimizi göstererek beklediğimiz fiyatın altında ücret verildiğini defalarca vurgu yaptık. Şimdilerde ise yaş çay taban fiyatı enflasyona yenik düşerek anlamını kaybetmiştir. Öte yandan konunun 204 bin üretici yakından ilgilendirdiği hepinizin malumudur. Anadolu’da üretim yapan çiftçilerimize destek vermezseniz bahçelerden çıkmalar başlayacaktır. Bu konu genel olarak bir milyon kişiyi yakından ilgilendiren bir konu olduğundan hassasiyetle ele alınması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
‘’ÖZEL SEKTÖR KENDİNE GELMELİ’’
Arslan; Bazı özel sektör fabrikaları üreticilere mesaj atıyor? Bir yıl vadeli çay alacaklarını söyleyip, eylül ve ekip aylarında ödeme yapacaklarına dair beyanlarda bulunuyorlar. Buradan çok açık ve net konuşuyorum, yaptığınız iş yere göğe sığmaz. Bu uygulama ahlaki değildir. Bunun adı fırsatçılıktır. Eğer bu şekilde çay alımı yapıyorsan o fabrikayı kapatacaksın. Müstahsili bu şekilde ezmeye gerek yok. Çünkü vatandaşlarımız, zaten artan piyasa şartlarında perişan olmuşken bir de sizler gelip fırsatçılık yaptınız’ mı ? bunun adına insanlık diyemeyiz” dedi.
‘’ÇAYKUR SÜLEYMAN DEMİRELDEN KALMA EKİPMANLARLA ÇALIŞIYOR’’
Her zaman her ortamda sürekli dile getirdiğim bir konu var. ÇAYKUR bizim baş tacımızdır diyen Arslan “ÇAYKUR bizim olmazsa olmazımızdır. ÇAYKUR Bu bölgenin en değerli kuruluşudur. Lakin, ÇAKUR politikasını değiştirmek zorundadır. Yeniden revize olması gerekiyor. Kontenjanlı günleri arar olduk. Fabrikalarda bulunan ekipmanlar Süleyman Demirel’den kalmış. Eğer bizler ÇAYKUR’un kalitesinden bahsedeceksek bu tarlada başlar fabrikada biter. Sonuç olarak bir şeyler değişecekse buna hep birlikte destek olmalıyız. Yoksa bir adım öteye gidemeyiz” dedi..
“ZİRAAT ODASI ES GEÇİLEMEZ”
Arslan “Öte yandan, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Rize’ye geliyor ÇAYKUR Ziraat Çay bahçesinde Çay toplayıp incelemelerde bulunup bazı konularda kendisine bilgiler veriliyor lakin, üreticilerin bilgisi yok. Daha önemlisi, Bakan Yardımcımızın üreticileri ve taleplerini dinleyebileceği bir ortam oluşturulabilirdi. Rize Ziraat Odasını ziyaret edebilirdi. Bu konular bizler için önemli olduğundan vurgu yapıyorum. Önemli olmasa, bir yerde bir şeyler eksik olmazsa neden bu konuları ele alalım? Bizde 20 yıl Ziraat Odasında oturup beyhude bir şekilde gelene hoş gelin gidene güle güle demesini biliriz. Bizim amacımız üzüm yemek bağcıyı dövmek değil” dedi.
‘’CUNHURBAŞKANI YARDIMCIMIZA GEREKLİ BİLGİLERİ VERDİM’’
Arslan, ’Rize İş Dünyası Buluşmasında söz aldım. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaza,” Yaş Çay Destekleme Priminin arttırılması, Tarım Bağ-Kur primlerini ödeyemeyip muafiyet alan Çiftçilerimizin ihya kapsamına alınması, yaş çay destek kredisinin verilmesi, alan bazlı destek için ‘ÇKS’ ‘Çiftçi kayıt sistemi’ mazot, gübre ve toprak analizi desteklerinden yararlanmak için ÇAYKUR Ruhsatlarının Bakanlık tarafından kabul edilmesi konularında destek istedim. Bu konuların hassas olduğunu kendisine söyledim. Özellikle, ‘ÇKS’ ‘Çiftçi kayıt sistemi’ mazot, gübre, toprak, çay motoru ve bankadan bir yıl ertelemeli faizsiz kredi imkânından müstahsilimizin yararlanması konularında açıklayıcı net destekler istedim” dedi.