Esin BAYRAK
RİZE: 2 Sürgün yaş çay alımlarının devam ettiği bölgemizde özel sektörlerin tarife ile fiyat yükseltmesi Çaykur un hedefinden şaşmasına neden oldu.
Kurban bayramında başlayan 2 inci sürgün yaş çay alımlarında özel sektörlerin çeşitli alternatifler sunması ile başlayan kampanyada üreticiler ağırlıklı olarak verilen tercihleri kabullendi.
Taban fiyat üzerinden özel sektörlerin 8.3 TL ye kadar çıkması üreticilere cazip gelirken, Çaykur ödemelerinin yapıldığı tarihte ödeme yapmayı taahhüt eden bazı firmalar ise taban fiyatı 6.8 TL ye kadar çıkartarak taban fiyatın üzerinde fiyat verdiler. Çeşitli alternatifler sunan özel sektörler yılbaşına kadar ise 8 TL nin üzerinde üreticiye fiyat verdiler.
Çaykur hedeften uzak kaldı
Çaykur birinci sürgün döneminde önceki yıla göre 100 bin ton yaş çay yaprağı az alırken kuru çay satışlarında ise rekorlara gitmeye başladı.
Geçtiğimiz yıla oranla daha fazla kuru çay satışı gerçekleştiren Çaykur aldığı ürünün ödemlerini 45 gün sonra yapmasına rağmen taban fiyat ve taban fiyata yakın yaş çay alımı yapan özel sektörler tercih edildi.
Kuru çay satışlarında rekorlara giden Çaykur yılın tamamlanmasına 4 ,5 aydan fazla zaman kalmasına rağmen 120 bin ton seviyesine ulaştı. Çaykur Genel Müdürlüğü 2022 yılı yaş çay kampanyası döneminde birinci sürgün de birkaç kez günlük alımların üzerine çıkabildi.
2 sürgün döneminde ise tam kapasiteye ulaşamayan Çaykur günlük alımlarda 8 bin ton seviyelerine ulaştı.
Yabancı işçi sayısı arttı
Çay sektöründe bölgede daha önce Gürcistan uyruklu vatandaşların çay hasadı yapmasının ardından Pandemi nedeniyle Sarp kapısının işçilerin girişine kapanmasının ardından bölgeye Afgan, Irak ve çeşitli ülkelerden gelen işçiler yoğunluk kazandırdı.
Bölgeye çok sayıda yabancı işçe gelmesinin ardından çay hasat fiyatlarında da yükselme başladı. Çay kampanyasının başlaması ile tonunu 1400 TL den toplayan yabancı işçiler ikinci sürgünde 1850 TL ye yükselttiler, bazı bölgelerde ise 2 Bin TL fiyat belirleyen işçiler üstelik sabah ve öğle yemeği talebinde de bulunuyorlar.
Dur denmeli
Geçmişte imece usulü ile çay hasadının yapıldığı bölgede geçmişe dönülmesi konusunda çalışmalar yapılması istendi. Bölge insanının asgari ücret ile çalıştığı fabrikalarda yabancı işçilerin ise günlük yevmiyelerinin 7 ile 800 TL arasında geldiği izlenmekte.