-Balıkçılık yapan Kenan Yavuz Karadeniz’de ki Hamsiyi Gürcistan ve Abhazya da kurulan 11 Balık fabrikasının tükettiğini belirterek “ Balık nesillerini tüketiyorlar, 5 Santimden 9 santime kadar her türlü balığı Balık fabrikalarında yem olarak yapıyorlar. Devletlerin buna önlem alması gerek, böyle giderse 3-5 yıl sonra Karadeniz de Hamsi kalmayacak ve deniz ürünleri tamamen bitmiş olacak” dedi.
Denetim Denizde olur
-Yavuz “ Sahil güvenlik ekipleri var, Balığa çıkan tekne sayısı belli ve bunların denetlenmesi rahat, Balık karaya çıktıktan sonra nakilleri esnasında denetlemek rahat olur, ölmüş balığın yakalanıp Tarım müdürlüğüne verilmesi ile yeniden ihale yapılıyor ve balık yeniden piyasaya sürülüyor. Küçük balık yakalayanlar Denizde kontrol edilmeli” dedi.
ÖZEL HABER
RİZE: Son zamanlarda balık ve hamsi nesillerinin tükendiğine dair yapılan haberlerin ardından yıllarını balıkçılığa vermiş Kenan Yavuz Gürcistan ve Abhazya da 11 balık fabrikasının denizi kuruttuğunu söyledi.
Son günlerde basında yer alan bazı haberlerde” Karadeniz de Hamsi nesli tükeniyor “ haberlerinin ardından yıllarca balıkçılık yapan Kenan Yavuz “ 3-5 yıl sonra Hamsiye hasret kalacağız, çıkan haberler doğru, bizde 9 santimin altında hamsi yakalamak yasak, ancak Gürcistan ve Abhazya da 5 santime kadar hamsi yakalayıp Abhazya da 7, Gürcistan da ise 4 balık yağı fabrikası var. Önceki yıl Abhazya da 7 fabrika 120 bin ton balık işlemiş, Gürcistan da ise 4 fabrika 80 bin ton balık işlemiş, bunlarda santim veya başka bir kural yok, Balık İstanbul boğazından girerek Gürcistan ve Abhazya da konaklar tabii burada bunların motorları trollerle balıkları avlayarak fabrikalara götürüyorlar. Bunlar için önlemler alınmalı” dedi.
Ölü balık neye yarar
Kenan Yavuz yol uygulamalarında yakalanan küçük balıklara Tarım il müdürlüğünün el koyduğunu ve balıkların yeniden ihale ile aynı zaman içinde satıldığını ve piyasaya sürüldüğünü belirterek “ Tezgâhtan veya Araçtan alınan balıklar yeniden satılarak tezgâha geliyorlar. Önemli olan bu balıkların yakalanmadan tespit edilmesi. Sahil güvenlik ve Tarım Müdürlüğü ekipleri denize çıkan balıkçı sayılarını ve teknelerini biliyorlar. Bunları denizde takip etsinler. Yakalanan balığı bir daha denize bırakmak mümkün değil” dedi.