Abdurahman TOSUN
Baraj nedeniyle tarımsal alanları sular altında kalacak ilçede Yusufeli Belediyesi alternatif tarım alanları tesis ederken bölgede olmayan yeni türleri de yetiştirmek için çalışıyor.
Keçevet mevkiinde, Gaziantep Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden tedarik edilen Antepfıstığı fidanlarının dikimi Belediye Fen İşleri Müdürlüğü personeli tarafından yapıldı.
Konuyla ilgili düşüncelerini paylaşan Yusufeli Belediye Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Akıllı; Belediye Başkanımız Sayın Eyüp Aytekin’in riyasetinde “Ekonomik gelir kaynağı oluşturma adına alternatif ürün tespit etme ve halkımızın istifadesine sunma‘ hedefiyle yaptığımız ön çalışmada olumlu sonuçlar elde etik. Bu kapsamda yaklaşık bir yıl önce Gaziantep’te bulunan Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü ile irtibata geçerek Antep Fıstığı Yetiştiriciliği konusunda uzman ekiplerle bölgemizin son beş yıllık meteorolojik verilerini, coğrafik özelliklerini, toprak yapısını incelemeye aldık. Uzmanlarımızın inceleme ve tespitleri doğrultusunda pazarı ve ekonomik değeri çok yüksek olan Antep Fıstığı ağacının Yusufeli ilçemizde yetiştirilebileceği sonucuna vardık. Bu aşamada bizzat tarafımızca Gaziantep’ e gidilerek Enstitümüzden aşılı fidanları teslim alarak Yusufeli Barajı rezervuar alanı üst kodunda yer alan Keçevet mevkiinde toprağa dikim işlemini gerçekleştirdik. 5-8 yıl aralığında ürün vermeye başlayıp yüzyıllar boyu verimi devam eden, geleceğe miras Antep Fıstığı üretim çalışmamızın yöre halkımız için alternatif ve önemli gelir kaynağı olacağını umuyoruz.
Antep Fıstığı yetiştirme projemize emek veren, destek olan ve yaşamasında katkısı olacak herkese şimdiden Yusufeli halkı adına teşekkürü borç biliyoruz.” dedi.
Keçevet mevkiinde bulunan Antep fıstığı deneme bahçesi fidan dikimi ve takibi Yusufeli Belediye Başkanlığı Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. 2019 yılında da aynı bölgede 120 kök Aronia meyvesi dikilmişti.