• 26 Kasım 2024 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

ARDEŞEN PROTESTO İÇİN BİRLEŞTİ

- Ardeşen Kent Konseyi Başkanı Sevilay Yanılmaz” Projenin yapılması planlanan bölge, kıyı balıkçılığının avlanma yerleri ve avlak başka bir yerleri bulunmuyor. Bu bölge balıkçılığının yok olması anlamına geliyor. Hava alanının yapılması ile birlikte bölgemizin turizm potansiyelinin artması beklenirken yapılmak istenilen bu proje deniz turizmine büyük zarar verecek” dedi.

ARDEŞEN PROTESTO İÇİN BİRLEŞTİ

     Fikret KARABULUT
  ARDEŞEN:  Ardeşen'deki 'Denizine Sahip Çık' platformuna üye 28 kuruluş tarafından düzenlenen etkinlik ile bölgede yapılmak istenen deniz kafesçi ligi projesi protesto edildi.

Tekneleri ile denizde eylem yapan denizciler, sahil kenarında bekleyen Ardeşenlilerle buluştu. Projenin 'denizi yok edeceğini' öne süren Ardeşen Kent Konseyi Başkanı Sevilay Yanılmaz, eyleme katılan 28 kuruluş adına bir basın açıklaması yaptı. Yanılmaz “Geçen yıl bölge halkının haklı nedenlerle karşı çıktığı ve itirazlarımız sonucu reddedilen ‘Denizde Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği’, bu yıl farklı firmalar tarafından tekrar yapılmak isteniliyor. Bölgemizdeki tüm STK’lar, kooperatif başkanlıkları, siyasi parti temsilcileri, köy ve mahalle muhtarlarımız, en önemlisi tüm bölge halkı tek yürek halinde bu projelerin yüzme alanlarımızda ve kıyı balıkçılığının yapıldığı alanlarda yapılmasını asla istemiyoruz” dedi.


  Kıyıya bir kilometre uzaklıkta yapılmak istenen projenin yüzme alanlarını kullanılmaz hale getireceğini savunan Yanılmaz, “Projenin yapılması planlanan bölge, kıyı balıkçılığının avlanma yerleri ve avlak başka bir yerleri bulunmuyor. Bu bölge balıkçılığının yok olması anlamına geliyor. Hava alanının yapılması ile birlikte bölgemizin turizm potansiyelinin artması beklenirken yapılmak istenilen bu proje deniz turizmine büyük zarar verecek” ifadelerini kullandı.
  Kullanılan GDO ve antibiyotikli yemlerin doğada doğal olarak yaşayan balıkları da etkilediğini vurgulayan Yanılmaz, “Kafeslerde hastalık sonucu ölen balıklar dibe çöktüğünde deniz dibinde yoğun bir azot ve fosfor birikimi oluyor. Azot ve fosfor denizin dibindeki balıklar için gerekli olan çözülmüş oksijeni hızla tüketiyor. Dolasıyla zamanla denizi ölü bir göl haline getiriyor. Buna ekoloji biliminde otrofikasyon deniliyor. Bölgemizi seçmelerindeki en büyük neden de bu. Karadeniz suyunun temiz olması. Akdeniz’de, Ege’de tüm koyları kirlettiler, kirli denizde balık üretemezsiniz” şeklinde konuştu.


Yanılmaz, ÇED bilgilendirme toplantısının 10 Ağustos’ta Ardeşen Halk Eğitim Merkezin’de yapılacağını hatırlatarak, “Tüm bölge halkı olarak hayır demek için orada olacağız” diye konuştu.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE