Hayati Akbaş
ARTVİN-Mühendisler Odası Başkanı Şener Kaya, Artvin’de yapılan asansör denetimleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Artvin Makine Mühendisleri Odası Başkanı Şener Kaya tarafından 2016 yılında kontrolü gerçekleştirilen asansörlerin hakkında il geneli için değerlendirilmelerde bulundu.
Makine Mühendisleri Odası asansör muayene ve kontrol ekipleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan yönetmelik çerçevesinde denetimlerini sürdürüyor. Asansörlerin güvenlik seviyesinin yönetmeliğe uygun olup olmadığını belirlemek isteyen ekipler, Artvin merkez ve ilçeleri olarak il geneli mevcut asansörlerin %30’unun periyodik muayenesini gerçekleştirdi.
‘’İLK MUAYENEDE ASANSÖRLER GÜVENSİZ’’
Mevcut veya yeni tescil yapılacak olan binaların asansör periyodik muayenelerindeki ilk tespitlerde, asansörlerin yüzde 99’u kırmızı etiketli asansör olduğu yılsonu itibariyle ortaya çıkmıştır. Aralık ayı sonu itibarıyla Artvin il genelinde mevcut asansörlerin yaklaşık üçte biri üzerinde muayene yaptık. Muayenelerde kırmızı etiket iliştirdiğimiz asansörlerin oranı yıl içerisinde süregelen iyileştirmelere rağmen maalesef yüzde 30 seviyesinde. Yani Artvin'de muayenesini yaptığımız asansörlerdeki güvensizlik seviyesi yüzde 30. Her 100 asansörün 30'ü riskli ve tehlikeli. Vatandaşların can ve mal güveliğini tehlikeye sokabilecek özellikte. Bunlardan bütün iyileştirmelere rağmen yüzde 1'i hala sarı, yeşil etiket alabilen asansör oranı yüzde 56 civarında.
‘’YEŞİLE DÖNÜŞEN ASANSÖR ORANI YÜZDE 56’’
Kırmızı etiket iliştirdiğimiz asansör oranı 2016 yılında yüzde 99 seviyesindeydi. Kırmızı etiket almış asansörler, defalarca yapılan takip kontrolleri neticesinde yüzde 56 oranında yeşile, yüzde 13 oranında maviye ve yüzde 1 oranında sarıya dönüştürülebildi.
Ancak şunuda burada belirteyim ki; yapılan bu kontrol sonuçları diğer illere nazaran daha iyi durumdadır. Gerek odamızın gerekse halkımızın göstermiş olduğu titizlikten dolayı güvenilir asansör oranını yükseltebildik. Bizler istiyoruz ki il genelindeki bütün asansörlerin kontrollerinin yüzde 30’dan yüzde 100’e yükseltilmesidir. Bu arada dikkatimizi çeken bir diğer husus ise, ticari faaliyette bulunulan işletmelerin veya tesislerin asansör kontrolleri için hiç talep de bulunulmamasıdır.
"YÖNETİCİLER İŞİN EKONOMİK BOYUTUNU BAHANE EDİYOR"
Yaklaşık iki yıldır süregelen denetimler sonucu kırmızı etiket (güvensiz) oranında gerileme yaşansa da hâlâ beklenen seviyelere inemediklerine dikkati çeken Kaya, şu görüşleri paylaştı:
"Bunun sebebi bina ve site yöneticilerinin muayene kuruluşlarına sıkıntı çıkarması, işin ekonomi boyutunu bahane ederek muayene hizmetlerine direnç göstermesi. Vatandaş, can ve mal güvenliğini düşünmüyor, revizyon için ödeyeceği paranın miktarını düşünüyor. Genellikle ekonomik sebeplerden dolayı sonraki yıl tekrar yıllık kontrolünü yaptırmayan yönetici oranı her yıl yüzde 30-40 civarında. Yani vatandaş bu işi yaptırmak için asansörünün mühürlenmesini, müeyyide uygulanmasını istiyor. Maalesef bu konuda bilinçsiz ve zayıfız. Yani vatandaşın ekonomik kaygılarından dolayı bu rakamları istediğimiz seviyede iyileştiremiyoruz."
Kaya, Yönetmeliğe göre bina ve site yöneticilerinin asansör denetiminden birinci derecede sorumlu olduğunu belirterek, muayenesi yapılmayan asansörde ölümlü kaza meydana gelmesi halinde bu sorumluların Türk Ceza Kanunu'nun "taksirle öldürme" suçunu düzenleyen 85'inci maddesi uyarınca yargılanacağını sözlerine ekledi.