• 24 Kasım 2024 Pazar
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    24 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Asım Çillioğlu, Çay Konulu Öneri Manifestosu Yayınladı

İş Adamı Asım Çillioğlu, Rize ekonomisi adına bir dizi manifesto önerisi sundu. Çillioğlu’nun öneri konu başlıkları ise çay, ürün, işçi ve çay fabrikaları üzerine gelişim ve değişimi ele alıyor.

Asım Çillioğlu, Çay Konulu Öneri Manifestosu Yayınladı

Asım Çillioğlu’nun çay konulu öneri başlıkları şöyle:

Organik Gübre

Başta Çay tarımında olmak üzere tüm ülkemizde organik gübrelemeye geçilmelidir. Bunun için ilimizde ve tüm ülke sathında “organik gübre fabrikaları” kurulmalı mevcut kimyasal üreten firmaların organik gübre üretimine geçişleri sağlanmalıdır.

Çay ve Çay Fabrikaları Endüstriyel Tarımdır

Ülkemizde “endüstriyel tarıma” çok daha fazla teşvik ve destekler verilmelidir. Tüm tarımsal ürünler olmak üzere başta stoklama imkânları olmayan sebze ve meyveler.

Çay Hasadında Çalışan İşçiler Sorunu

Bilindiği üzere bölgemizde çay toplama işinde “Gürcü İşçiler” kullanılmaktadır.

Bu işçilere yılda 75 gün karşılığında 100 Milyon USD bir tutar ödenmektedir. Bu büyük kaynak kaybıdır. Buna yönelik önlem alınmalıdır. 

Çay Fabrikalarında 5 Aylık Dönemde 75 Gün Çalışılmaktadır

Çay fabrikalarında bu kısa süreli çalışan fabrika ve işçilere daha uzun süre çalışabilecekleri iş imkânları yaratılmalıdır. Bunun için özel teşvik ya da özel bir uygulama geliştirilmelidir.

Çaykur Bölgenin Ekonomik, Teknolojik ve İstihdam Lokomotifi olmalı

Çaykur’un yönetim zaafları son yıllarda kaçak çayların nerde ise bitmiş olması ve Rize Cumhurbaşkanımızın tüm desteklerine rağmen Çaykur’un kar zarar ve bilanço değerleri ve ÇAYTAŞ adındaki şirketin olumsuz performanslarıyla Çaykur Genel Müdürünün istifası ile sonuçlanmıştır. İstifayı isteyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olduğunu Genel müdür basın açıklamasıyla yapmış.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu tercihi Rize ve ülkemiz için hayırlı olmasını ve bundan sonra Rize’de var olan tüm paydaşların katkısıyla düzelecek olduğunu düşünüyorum. Çaykur, kötü yönetim pazar değişimlerini fark edemez ve basına göre üretim, satın alma ve pazarlama yöntemleri, yanlış yatırımlar nedeniyle çayını pazarlayamamış ve zarara uğramıştır.

Rize ve Bölgesi Organik Çay ve Organik Tarım bölgesi ve alanında gelişme sağlamalıdır.

Son iki yıldır organik tarım geçelim, geçmeyelim beklenirken kullanılacak Organik ya da kimyasal gübre ile ilgili, tarım kooperatifleri gübre alabilecekleri son günlere kadar beklenmiştir.

Ocak ayı sonlarında Kimyasala devam kararı gecikti.

Bunun sonucu sezon gübresi sipariş vermek için yeterli zaman kalmamış ham medde stoklayamayan veya süre kısaldı diye gübreler üreticiler tarafından satışı pahalı hale gelmiştir.

Bölgemizdeki Çay Üreticileri pahalı gübre kullanmak zorunda kalmıştır. Tüm bu kararsız kalma süreci son iki yılda çay üreticisi 50 milyon zarar etmiştir.

Kimyasal Gübreler

Ülkemizde yaklaşık 6 Milyon ton kimyasal gübre kullanılmaktadır. Bölgemizde ise 80 bin ton kullanılmakta.

Kimyevi gübre türleri azot içeren (üre, amonyum nitrat, amon­yum sülfat) gübreler ile iki ve üç besin içeren farklı bileşenli kompoze gübrelerden oluşuyor.

Bunların yanı sıra sadece fosfor ve potas içeren gübre çeşitleri de bulunuyor.

Toplam 7 üretici firma ile faaliyet gösteren yurtiçi kimyevi gübre sektörünün toplam üretim kapasitesi 5,7 milyon ton düzeyindedir.

Uzun vadede kimyasal gübrenin kullanımının azaltılmasına yönelik politikalar geliştirilmelidir.

Ülkede üretimin artışı için Kısa vadede kimyasal gübrenin daha rekabetçi ortamda temin edilmesi sağlanmalı ve böylece üretici daha ucuza gübre temin edebilmelidir. 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE