RİZE’de 5 ayrı koruma kararına rağmen kaçak yapıların yükseldiği Ayder Yaylası’nda TOKİ tarafından uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 5 ayrı yeni Ayder Yaylası modeli hazırlanıyor. Uygulanacak model, dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapıları öngörüyor. Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği üzerine Ayder Yaylası'nın yeniden planlanması için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme, Kültür ve Turizm, Orman ve Su İşleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları ile TOKİ ve Rize Valiliği ile Çamlıhemşin Belediyesi'nin taraf olduğu protokol hazırlandığını hatırlattı. Protokolle ilgili tüm kurumların yetkilerinin bir anlamda TOKİ'ye devredildiğini ve Ayder Yaylasında özlenen kriterlere uygun bir turizm lojistik merkezi oluşturmak için çalışma başlatıldığını ifade eden Haşimoğlu, şunları söyledi:
"Bir araya gelinen bölge halkı ile önemli bir sinerji yakalandı. Bölge halkı da Ayder Yaylası'nda dönüşüme sıcak bakıyor. Umuyoruz bu çalışmalar ülkemiz içinde bir örnek olacak. Ayder Yaylasının gidişatından endişe duyuyorduk. Çok hızlı ve plansız bir gelişme vardı. Bu plansız gelişme yayladaki doğal yapıyı bozacağı gibi ,turizme de büyük engel oluşturacaktı. Bir an önce yaylanın planlı ve sağlıklı bir yatırma ihtiyacı vardı. 4 bakanlık ve ilgili kurumların ortak çalışması ile proje ihalesi yapıldı. Ayder Yaylasının röntgeni çekildi, jeolojik etütlerde bitirildi. TOKİ tasarım ve planlama ile ilgili çalışmaları başlattı. 5 tasarım firması ayrı ayrı çalışıyor ve ortaya 5 ayrı Ayder Yaylası modeli çıkacak. Bunlardan 3'ü elenecek ve kalan iki firma ile çalışarak yaylada uygulanacak plan ortaya çıkacak."
DİKEY YERİNE YATAY YAPILAR
TOKİ'nin Ayder Yaylası'nda kar amaçlı bir proje yürütmediğine dikkat çeken Haşimoğlu, "Protokole göre her kurum kendi üzerine düşeni yapacak ve kar beklemeyecek. TOKİ'nin yapacağı giderleri bütün bakanlıklar ortak karşılayacak. Var olan hak sahiplerini mağdur etmeden dönüşüm yapılarak yeni bir Ayder Yaylası olacak. Ayder Yaylasının yeni yapı şartları ile ilgili Cumhurbaşkanımızın kesin talimatı var. Dikey ve çok katlı yapılar yapılmayacak. Yatay binalar yapılacak. Konutlar birer kat,otel ve pansiyonlar ise bodrum, zemin ve artı 2 kattan oluşacak. 5 ayrı tasarımlarda bu yapı tipini göreceğiz. 6 ay içerisinde bu modeller bitirilecek. Ayder’le ilgili çok büyük sıkıntıdayız. İşletmelerin nerdeyse tamamı ruhsatsız, iskan planları yok. Yeni Ayder modeli ile yaylayı sağlıklı bir yapıya kavuşturmuş olacağız." dedi.
"KONAKLAR PANSİYONA DÖNÜŞÜYOR"
Çok güzel bir doğanın içinde yaşadıklarını ve bu doğadan dünyadaki bütün insanların istifade etmesini istediklerini belirten Haşimoğlu, "Bu doğa bin yada daha çok yataklı sermayelerin kullanacağı bir alan olmaması lazım. Burada butik işletmeler olmalı. Atıl durumda duran bir sürü konaklarımız var. Köylerimiz ve mahallelerimizde çok güzel eski yapılarımız var. Yeni yapılarla da o eski yapılara örnek teşkil edecek. Onları bozmayacak şekilde o modellerle yürümemiz lazım. Köy ve mahallerimizde butik işletmeler ve pansiyon işletmeciliği yapmamız lazım. Devasa oteller yapılacaksa sahillerde yapılması lazım. Dağlarda, yaylalarda var olan konakları dönüştürmek lazım. Böylece ekonomik gelir alt tabana yayılır ve bölge insanı faydalanır. Doğayı bozmayacak, katletmeyecek çalışmalar yapılmalı. Bir iki konağa ruhsat verdik, pansiyona dönüştürüyorlar. Mahallelerdeki evleri pansiyon yapanlar var. Bizde destek veriyoruz. Hemen yollarını asfaltladık. Her zaman yanlarındayız." dedi ve bölgedeki vatandaşlara ev ve konak pansiyonluğunu yapmaları çağrısında bulundu.
5 AYRI KORUMA KARARI YAYLAYI KORUYAMADI
Çamlıhemşin İlçesi'nde bulunan Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile 'Turizm Merkezi' ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise Doğal SİT Alanı ilan edilerek koruma altına alınan Ayder, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararıyla, 'Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi' ilan edildi. 1998 yılında Doğal SİT Alanı ilan edilen yayla için yasaya göre valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak, aradan 19 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı.
158 BİNA İÇİN YIKIM KARARI
Koruma planlarının uygulanması halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun ancak projeler dahilinde yapılabileceği Ayder Yaylası, her geçen gün doğal özelliğini yitirdi. Kaçak ve beton yapıların inşa edildiği yayla ve çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefetten yargılandı. Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi, Ayder Yaylası’ndaki 290 yapıdan 158’i hakkında, kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldı. Kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkılması için Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alımı yoluyla açık ihaleye çıkıldı. Ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı.
AYDER YAYLASI
Ayder yaylası, Çamlıhemşin İlçesi'nin 19 kilometre güney doğusunda, 1350 metre yükseklikte yer alıyor. Fırtına deresi boyunca eşsiz doğa güzellikleri izlenerek ulaşılan Ayder yaylası, çevresini saran çam ormanları, şelaleleri, yöresel mimarideki evleri, çiçekleri ve bu çiçeklerden elde edilen balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkarlar'a dayamış, çam örtülü yamaçlarla kaplı bulunuyor. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistler 55 derece sıcaklıktaki şifalı kaplıca suyundan yararlanıyor. Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Yayla 2004 yılından itibaren ülkemizde ilk defa gerçekleştirilen helikopterle kayak sporu, 'Heliski' ile de ismini dünyaya duyurdu, çekiciliğini arttırıp, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Yaylada trekking, jip safari, foto safari, kampçılık, dağcılık gibi birçok turizm aktivitesi de yapılıyor.