Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, en önemli önceliklerinden bir tanesinin sporda şiddetin önlenmesi olduğunu vurguladı. Kimsenin tribünleri politikaya alet etmesine, oradaki heyecanı, kavramı değiştirmesine izin vermeyeceklerini belirten Bakan Osman Aşkın Bak, “Belli taraftar gruplarının belli ideolojileri kullanmasına müsaade etmemeliyiz” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile beraber Trabzon’da düzenlenen “Spor Müsabakaları Güvenlik Tedbirleri Toplantısı”na katıldı.
Toplantıya Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Şen, İl Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan, İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Birdal Öztürk’ün yanı sıra video konferans sistemiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı yetkilileri Jandarma Genel Komutanı, Emniyet Genel Müdürü ve 81 ilin valisi katıldı.
Gerçekleştirdikleri toplantının önemine dikkat çeken Bakan Osman Aşkın Bak, "Geçen hafta pazar günü Samsun'da Süper Kupa finalinde Atiker Konyaspor ve Beşiktaş takımları arasındaki müsabakada yaşadığımız olaylar ve daha öncesinde Eskişehir'deki Medipol Başakşehir-Konyaspor Türkiye Kupası finali, yine Antalya'daki Eskişehirspor-Göztepe play-off müsabakası... Yaşanan olaylar bize şunu gösteriyor, yeni sezonda adımlarımızı çok daha temkinli atmamız gerekiyor" diye konuştu.
Sporun ortak bir dil olduğuna işaret eden Bakan Osman Aşkın Bak, şöyle dedi:
"Gençliğin ve toplumun gündemini belirleyen, meşgul eden önemli bir aktivite. Spordan keyif almak gerekiyor. Oraya izlemeye giden seyirciler, müsabakalardan keyifle ayrılmalı. Biz bunun tam tersini müsabaka sonucunda yaşadığımız o ortamı hatırlayarak dönüyoruz. Biz orada futbolcunun attığı güzel golü, asisti, basketbolda yaptığı smaçı, voleyboldaki manşetini veya diğer branşlardaki güzel hareketini, onun spor kalitesini, o sporcunun özelliklerini, o takımın ne kadar iyi futbol oynadığını, Türk sporu için güzel işler yaptığını izlemek istiyoruz. İzleyenler de bunu görmek istiyor fakat biz müsabakadan ayrıldıktan sonra müsabakanın neticesini görüyoruz, işte 2-1 Konyaspor kazandı, kupayı aldı ama onun dışında gördüğümüz, karşılaştığımız, konuşulan konu; o müsabaka esnasında meydana gelen olaylar."
Bakan Osman Aşkın Bak, 6222 sayılı sporda şiddetin ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin 6222 yasanın uygulanmalarında bazı sıkıntılar olabileceğini dile getirerek, bunları görüşmek ve değerlendi̇rmek üzere bakanlığın geçen yıl Mayıs ayında Sapanca'da bir değerlendirme toplantısı yaptığını ve o toplantıda bazı önerilerin ortaya çıktığını hatırlattı. Bakan Osman Aşkın Bak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Spordaki bu sorunu sadece Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile çözemeyiz. Bu toplumsal bir sorun. Toplumsal olarak hep birlikte hareket etmeliyiz ve karşımızda tüm dünyada karşılaşılan sorun olan bir seyirci, taraftar topluluğu var. Biz bunlara fanatik de diyebiliriz, yabancıların terimi ile holigan olarak değerlendirebiliriz fakat bu kitleyi psikolojik, sosyolojik olarak iyi etüt etmemiz lazım. Karşımızdaki seyirci kitlesini yönlendiren, bir çekim gücü, bir aktivite var. Bizim onlarla iyi diyalog kurmamız lazım. Onlarla iletişimimizi çok iyi sağlamamız lazım ve pro aktif olmamız lazım, önleyici tedbirleri sağlamamız lazım."
"Müsabakanın büyüğü küçüğü olmaz”
Bakan Osman Aşkın Bak, müsabakaların küçük veya büyük olarak nitelendirmeden önemsenmesi gerektiğine dikkati çekerken, "Meşhur bir hikaye vardır. Hakemin bir tanesi müsabakaya gidiyor. Yıldızlar Ligi müsabakası, hakem sporcularla tokalaşırken, 'kolay bir maç' diyor çocuklara. Çocuk diyor ki 'Hayır bu bizim için önemli bir maç.' Dolayısıyla müsabakanın büyüğü, küçüğü olmaz. Müsabakaların hepsi önemli. Çünkü karşınızda heyecanlı ve dinamik bir kitle var. O kitleyi yönlendirmeniz, kontrol etmeniz ve iletişim halinde sonuca gitmeniz gerekiyor" diye konuştu.
“Müsabakaya mı gidiyoruz, başka bir alana mı?”
Bakan Osman Aşkın Bak, statların içinde meşaleler yakıldığına dikkat çekerek, “Bunlar statlara nasıl giriyor?" diye sordu. Bakan Osman Aşkın Bak, şunları söyledi:
"Deplasmana gelen taraftarlar otobüslerle geliyor. Otobüslerde arama yaptığınızda nelerle karşılaşıyorsunuz? Biz müsabakaya mı gidiyoruz, başka bir alana mı gidiyoruz? Dolayısıyla bu kitleleri, iletişimle takip ederek, yönlendirerek, kulüplerle birlikte hareket ederek, müsabakalardaki etkinliklerini kontrol etmemiz gerekiyor. Burada bakanından, stattaki çalışanına kadar, kulüp yöneticimizden teknik direktörümüzden sporcumuza kadar herkese görev düşüyor. Bütün bu paydaşlar hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor"
Bakan Osman Aşkın Bak, sporun tüm paydaşlarının açıklama yaparken ve demeç verirken dikkat etmeleri gerektiğini vurgularken, mikrofon uzatıldığında kitleleri etkileyecek sözlerin çok dikkatli seçilmesi gerektiğini söyledi.
“En önemli önceliklerimizden bir tanesi, sporda şiddetin önlenmesi”
Bakan Osman Aşkın Bak, sporun birleştirici gücünün ön plana çıkarılmasının önemine işaret ederken, "Spor kültürünün bu ülkede yayılmasını istiyoruz. Gittiğimiz müsabakalardan zevk alınmasını istiyoruz, keyif alınmasını istiyoruz. Bakıyorsunuz spor yöneticileri açıklama yapıyor. Di̇kkat etmemi̇z lazım. Şunu yaparım, bunu yaparım... Bizim bu işlerde çok dikkatli hareket etmemiz lazım. Bu konuda herkese görev düşüyor. Biz de bu yasanın uygulamasındaki eksiklikler neler, değişiklikler gerekiyor mu? Ben müsabaka sonrasında da söyledim. Bizim en önemli önceliklerimizden bir tanesi, sporda şiddetin önlenmesi. Bu durum, ilk başladığı kaynaktan müsabaka anına kadar kontrol etmemiz gereken bir süreç. Biz müsabaka gününden iki saat önce bu işe başlarsak olmaz. Müsabakanın fikstürü, çalışması belli, dolayısıyla buna çok dikkat etmemiz lazım" şeklinde konuştu.
"Kimsenin tribünleri politikaya alet etmesine izin vermeyeceğiz"
Bakan Osman Aşkın Bak, valiliklerde yapılan il spor güvenlik toplantılarının önemine değinirken, "Sporda ortak dil görmek istiyoruz. Kimsenin tribünleri politikaya alet etmesine, oradaki heyecanı, kavramı değiştirmesine izin vermeyeceğiz. Belli taraftar gruplarının belli ideolojileri kullanmasına müsaade etmemeliyiz. Dolayısıyla bu toplumsal olarak, toplum olarak hepimizin görevi. O yüzden Sayın İçişleri Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Bu koordinasyonu sağladı. Biz de yarın Adalet Bakanımız ile diğer paydaşlarımızla bu konuyu detaylı bir şekilde tekrar değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.
Futbol’da 2017 -2018 sezonunun 11 Ağustos Cuma günü başlayacağını hatırlatan Bakan Osman Aşkın Bak, “Yeni sezonda keyifli mücadeleler bekliyoruz. Bütün sporseverleri, statlarda görmek istiyoruz. Bunun için o statların o ortamlara hazırlanması için ne yapılması gerekiyorsa biz devlet olarak görevimizi yapacağız. Bunu, federasyonlarımızla kulüplerimizle iletişimimizi artırarak, onlarla daha fazla diyalog kurarak sağlayacağız" dedi.
"Spor potansiyelimiz çok yüksek"
Bakan Osman Aşkın Bak, Türkiye’nin spor potansiyelinin çok yüksek olduğunu ifade ederken, “Gençleri spora yönlendirerek daha da güçlü bir gelecek hedefliyoruz. O yüzden bu toplantı için İçişleri Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Gençlerimize ve paydaşlarımıza güveniyoruz. Hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
Dünyaya örnek olacak bir süreci hep birlikte yönetebileceklerini dile getiren Bakan Osman Aşkın Bak, "Bunların dünyada da örnekleri var. Bu iş öyle kolay çözülebilecek bir işlem değil ama birlikte başarılabilecek bir konu. Bu noktada da hep birlikte çalışmamız gerekiyor" dedi.
Bakan Osman Aşkın Bak, Spor Müsabakaları Güvenlik Tedbirleri Toplantısı’ndan çıkacak sonuçların önemine işaret ederken, yeni sezonun tüm Türk spor camiasına ve millete hayırlı olmasını diledi.