Esin BAYRAK
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize’nin en önemli gelir kaynağı olan çayın, atıl durumda bulunan liflerini enerjiye dönüştürmek için ilk olarak fizibilite çalışmaları yaptıklarını aktardı.
12 dönüm arazi üzerine planlanan Çay Çöpünden Mangal Kömürü Üretim Tesisi projesi için ağustos 2020 çalışmalara başlandı.
Şehir için kullanılmayacak bir çöp olan çay lifini mangal kömürüne dönüştürmek için aralıksız bir çalışmaya giriştiklerini söyleyen Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, “Tesisimizde yılda 4 bin ton kömür üretiliyor. Almanya ve Gürcistan’a ihraç ediliyor ve ülkemizin tüm şehirlerine gönderiliyor. Bu tesisimizde 45 kişiye de istihdam sağlayarak ülkemizin ekonomisine de destek oluyoruz. Yine çay çöpünü sıkıştırılmış hale getirip suyundan suni gübre elde ediyoruz, şu an tüm bağ ve bahçelerimizde bu gübreyi kullanıyoruz.” dedi.
Başkan Metin, çay çöpünün proliz işlemine tabi tuttuktan sonra ortaya metan gazından da yıllık yaklaşık 4-5 KW/saat elektrik elde edildiğini sözlerine ekledi.
Tesisin çatısındaki 4400 m2 alana güneş enerjisi panelleri yerleştirdiklerini aktaran Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, bu paneller sayesinde yılda toplam 786 megawatt elektrik üretildiğini, bu yatırımlarla birlikte belediye bütçesine yılda 30 milyon TL katkı sağladıklarını aktardı.
HAMZABEY HİDROELEKTRİK SANTRALİ PROJESİ
3 bin tonluk su deposu üzerine enerji türbinleri yapmak için çalışmalara başladıklarını belirten Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Hamzabey Hidroelektrik Santrali Projesi sayesinde içme suları sorunsuz bir şekilde evlere ulaşırken yılda yaklaşık 350 KW/saat elektrik enerjisi üretileceğini ve belediye olarak 6 milyon TL yıllık gelir elde edeceklerini belirtti.
ANDON İÇME SUYUNDAN ENERJİ ÜRETME TESİSİNİN HİSSELERİNİ SATIN ALDIK
Katma değer üretmek için enerji yatırımlarına ağırlık veren Rize Belediyesi, Andon İçme Suyu Üretim Tesisi’nde bulunan 1,6 megawatt/saat gücündeki elektrik üretim santralinin yüklenici firmadaki yüzde 65’lik hissesini satın aldı.
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, “Andon İçme Suyu Üretim tesisi üzerinde 2017 yılında elektrik üretimi, sistemin kurulum maliyetleri karşılığında Smart Hidro Enerji üretim A.Ş. firmasına verilmişti. Smart Hidro Enerji firmasına kullanma hakkı ilk 2 yıl %95 hisseyle verilmiş olup, sonraki 18 yıl için ise %65 hissesiyle verilmiş. Tesis, Rize Su Yap-iş ile birlikte faaliyete başlamıştı. Bizler de çeşitli çalışmalar yapıp, Smart Hidro Enerji Üretim A.Ş. firması üzerinde olan 14 yıllık % 65’lik elektrik üretim haklarını 16 milyon TL bedelle satın aldık. Enerji üretimi 4 megawatt saate çıkarıp bütçemize 3 milyon TL ek gelir kazandırmış olduk” dedi.
“SUYUN AKIŞ HIZINDAN FAYDALANMAK İÇİN TESİS KURDUK”
Rize’ye daha çok yatırım yapabilmek amacıyla bütçesinin ek gelirlerini artırmak için çalışmalar başlatan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Kaplıca Mahallesi Dosma mevkiinde içme suyu ana şebeke hattına bağlı “Elektrik Üretim Santrali” projesini hayata geçirdi.
Başkan Metin yaptığı açıklamada;
“İçme suyuna hiçbir zarar vermeden türbin kullanılarak hayata geçirilen projeyle ana borulardan akan içme suyu elektrik olarak milli ekonomiye katkı sağlayacak. 400 metre rakımdan 100 metre rakıma inen içme suyu, rakım farkından oluşan basınç ile türbinler sayesinde 24 saat elektrik üretiyor” dedi.
Başkan Metin, projeyle hem belediye bütçesini artırıyor, hem de milli ekonomiye katkı sağlıyor.
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, aynı şekilde enerji üretmek için Dağsu Mahallesi’ndeki Çayeli maslak üzerindeki basınç odalarını faaliyete geçirdi.
Başkan Metin, çalışmalar kapsamında ilk olarak Dağsu Mahallesi’nde mevcutta var olan 25 metreküp hacmindeki maslakı, 500 metreküpe çıkarttırarak su depolama alanını arttırdı. Maslak üzerine hidro elektrik türbinleri kurdurarak, saatte 150 kilowatt elektrik üretimi elde etti. Başkan Metin, böylece bütçesine yeni bir ek gelir kazandırmış oldu.