Şevki DERECİ
Uluslararası Karaciğer Nakli Derneği (ILTS), Global NASH Konseyi (GNC), Global Karaciğer Konseyi ve Üniversitemiz iş birliği ile düzenlenen kongrede, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Karasu ile Kongre Başkanı Rektör Prof. Dr. Yusuf Yılmaz açılış konuşması yaptı.
TKAD Başkanı Prof. Dr. Zeki Karasu, kongre ortamlarının birbirini tanıma, görme, sosyal ilişkileri geliştirme anlamında önemli bir fonksiyon olduğunu belirtti.
Gerek ülke için gerek Türk tıbbı için gerekse Türk hepatolojisi için ileriye ümitle bakmamızı sağlayacak çok fazla faktör olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karasu, "Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği olarak uluslararası ilişkilerimizi geliştirmeye çalışmak noktasında elimizden geldiği kadar gayret göstermeye çalışıyoruz." dedi.
Kongre Başkanı Rektör Prof. Dr. Yusuf Yılmaz ise konuşmasında, Üniversitenin aktif, dinamik ve üretken bir ekiple ulusal ve uluslararası arenada kısa ve uzun dönemli her türlü iş birliğine hazır olduğunun altını çizerek “Bu tür iş birliklerinin bir örneği olarak, ilk defa bu sene Global NASH Konseyi ve Global Karaciğer Konseyi ile birlikte küresel camiada akademik yaşamlarını hepatolojiye adayarak alana yön veren duayen hocalar ile ortak “Yağlı Karaciğer Hastalığı” paneli düzenlenecektir.” dedi.
“İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ”
Rektör, hepatoloji alanının pandemisi olarak kabul edilen yağlı karaciğer hastalığının her yönüyle masaya yatırılacağını ve kongrenin üçüncü gününde “International Liver Transplant Society (ILTS)– Uluslararası Karaciğer Nakli Topluluğu” ile Karaciğer Nakli Kursu’nun gerçekleştirileceğini belirtti.
Klinik faz çalışmaları konusunda klinik araştırmalar oturumunun da yapılacağını ifade eden Rektörümüz, “Ulusal kongremiz içerisinde ilk defa “Fellow Debate” adıyla yer alacak ve yan dal asistanlarımızın danışman hocaları hakemliğinde belirli konular üzerinde bilimsel literatür desteği ile tartışacakları oturumlar olacaktır.” diye konuştu.
“KLİNİK ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”
Rektör, Tıp Fakültemiz bünyesindeki Klinik Simülasyon Merkezi’nde kongre kapsamında açılacak olan Endo-Hepatoloji Kursu’nda katılımcıların, endo-hepatoloji alanında ve alana yönelik hazırlanan farklı hayvan modelleri üzerinde pratik yapma imkânı bulabileceklerini duyurdu.
KONGRE 3 GÜN SÜRDÜ
Üç gün süren kongrede, alanında uzman ulusal ve uluslararası akademisyenler, NAFLD’dan MASLD’a, MASLD Biyomarkerlarında Güncel Konular, MASLD Yönetiminde 2024’te Neler Var?, Klinik Araştırmalar, Sarkopeni ve Nutrisyon, Hepatosellüler Kanser, Hepatoloji Potporisi, Karaciğer Lezyonu Olan Hastalara Yaklaşım, Karaciğer Naklinin Optimize Edilmesi ve Nakli Sonuçları, Karaciğer Transplantasyonunda Yeni Yaklaşımlar, Alkol İlişkili Karaciğer Hastalığı, Portal Hipertansiyon, Kronik Hepatitler, İlaç İlişkili Karaciğer Hasarı, Otoimmun Hepatit ve PBK-PSK ana başlıklı toplam 82 oturumda, farklı konu başlıklarında sunumlarını gerçekleştirdiler.
Kongre kapsamında ayrıca, Üniversite Klinik Simülasyon Eğitim Merkezi'nde uygulamalı Endohepatoloji Kursu gerçekleştirildi.
Kongrede, çoğunluğu Amerika ve Avrupa’dan dünyaca ünlü 25 bilim insanı konuşmacı olarak görev aldı. Katılımcılar bu bilim şöleninden çok yüksek memnuniyetle ayrıldı.
Kongre süresi boyunca, gerek oturumlarda bilgi paylaşımı gerek hayvan modelleri üzerinde pratik yapma imkânı bulan ulusal ve uluslararası akademisyenler ve katılımcılar, kongrenin her anlamda oldukça verimli ve doyurucu geçtiğini ifade ederek, memnuniyetlerini dile getirdiler.
Kongrenin kültürel ayağında ise katılımcılar, Rize’nin eşsiz doğal güzellikleri ile zengin kültürel mirasını yakından tanıma ve yöresel lezzetlerin de tadına bakma fırsatı buldu.