Ekşioğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanlığı'nın yanı sıra İstanbul'da Rize Dernekler Vakfı (RİDEVA) kurucu başkanlığı, Rize Dernekler Federasyonu (RİDEF) kurucu Başkanlığı, Tüm Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu Genel Başkanlığı (TSTK) ve Ekşioğlu Vakfı Başkanlığı görevlerinde bulundu. Türkiye'nin ve Rize’mizin tanınmış iş insanı, gönül insanı, vakıf insanı Rize İkizdereli güzel ağabeyimiz Hasan Ekşi, 15 Nisan 2020 tarihinde koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Geride güzel eserler, gök kubbede hoş bir seda bırakarak aramızdan ayrıldı. Hala bir etkinlikte karşılaşacağız sohbet edeceğiz gibi geliyor.
BÜYÜK EMEKLERİ DOKUNDU
Hastaneye yatmadan kısa bir süre önce görüşmüş İstanbul’da Rize Vakıf ve Dernekleri üzerinde uzun uzun konuşmuştuk. Toparlayıcı bir insandı. İstanbul’da Rizelilere büyük hizmetleri olmuş, RİDEVA ve RİDEF’İ kurmuş, büyük emekleri dokunmuştu.
İKİZDERE TULUMPINAR’DA DOĞDU
1954 yılında Rize ili İkizdere İlçesi Tulumpınar Köyü’nde doğdu. İlkokulu İkizere’de, orta ve liseyi Erzurum’da okudu. 1977 yılında Erzurum Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. Kısa bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra inşaat mütahitliğine başladı. Birçok vakıf ve dernekte kuruculuk yöneticilik yaptı. Evli ve dört çocuk babasıydı.
BİZİ GURURLA TEMSİL ETTİ
Hasan Ekşi bir söyleşide ailesi hakkında şu bilgilere yer vermişti “Babam, rahmetli, 1947’de Rize’nin İkizdere ilçesinin Tulumpınar Köyü’nden İstanbul’a geldiler. Çok güzel suyu vardır; o sudan dolayı Tulumpınar adını almıştır. Köyüm yeryüzü cennetidir. Türkiye’de 38 ilimizde akrabalarımız yaygın bir şekildedir. Yalnız İstanbul’da akraba sayımız 150 bin civarındadır. Türkiye genelinde Ekşioğlu olarak nüfusumuz 300 binden fazladır. Türkiye genelinde Rizeli sayısı ise, bir milyondur. Bunun 600 bini İstanbul bölgesindedir.
MÜCADELELERLE DOLU BİR YAŞAM
“Babam 1947’de İstanbul’a geliyor, inşaatlarda çeşitli çalışmalar yapıyor. Askerlik dönüşü, 1954’lerde, Doğu bölgesine gidiyor, Erzurum’da inşaat taşeronluğu yapıyor. Daha sonra 1954’te Erzurum’da et kombinası inşaatını alıyor. Ben hem okuyorum, hem babamın yanında çalışıyorum. Yapı Sanat Enstitüsünü bitirdikten sonra, Erzurum Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun oldum. Ben sadece ilkokulu Rize’de okudum. Evi 1980’de, 12 Eylül sonrası İstanbul’a naklettik, kışa doğru. Ama Rize’de de, Erzurum’da da, İstanbul’da da evlerimiz var. Birçok ilde de var; böyle geziyoruz. Dağılmış durumdayız. Sadece bizde on beş firma var. Bunlar başta inşaat olmak üzere turizm, sanayi ve çeşitli sektörlerde çalışır.”
HER ŞEY İKİZDERE’DEN BAŞLADI
Bizde göç 1950’lerde başladı. İkizdere ormanlık bir bölgedir; arazi yok. Orada neyi ekip biçeceksin. Göçün asıl nedeni arazinin yokluğudur. Çocuk sayısı arttıkça, eğitim ihtiyacı ortaya çıkınca göç gerekiyor. Biz sekiz kardeşiz. Benim dört çocuğum var.
GELDİĞİMİZ NOKTAYA ŞÜKÜRLE BAKIYORUZ.
Eğitimde ve ticarette önemli adımlar attık. Bizim bugün yapsat” ımız var, toplu konutta iyi bir yerdeyiz. Kentsel dönüşümler var. Üniversiteler, hastaneler, birçok işler yaptık alt yapı yol gibi. Mesela Altunizâde Kavşaşı’nı da biz yaptık. Bunların dışında şu anda Nijerya’da otoyol inşaatı yapıyoruz. Libya’da, Suudi Arabistan’da ofislerimiz var. Yani şimdi dünya çapında iş yapıyoruz. Her şeyi Allah vermiş yahu! Rahmetli babam anlatıyordu; bayramdan bayrama pirinç yiyorduk. Şimdi geldiğimiz noktaya şükürle bakıyoruz.
Hasan Ekşi ağabeyimizi vefatının birinci yılında hasretle özlemle rahmetle anıyoruz. Mekanın cennet olsun abi
Fatih Sultan KAR / İST.
BİR VAKIF İNSANI HASAN EKŞİ
Vakıf insanı, hizmet ve merhamet sayesinde ebedî huzur ve saadete ermek için etrafında kurtaracak gönüller arayan temiz ruhlu, fedakâr ve her hâliyle kâmil kimsedir. Kinle dinin bir arada olmayacağı iyi bilir. İşte bu özellikleri kendisinde barındıran güzel ağabeyimiz Hasan Ekşi bir yıl önce aramızdan ayrıldı.
Bu habere ifade bırak!
-
0KIZGIN
-
0ÜZGÜN
-
0BEĞENMEDİM
-
3BEĞENDİM
-
0İNANILMAZ
-
0SEVDİM
-
0HAHAHA
-
1ALKIŞ
YORUM EKLE