• 24 Kasım 2024 Pazar
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    24 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

BÖLGE TARIM PLATFORMU YAPILDI

-Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan “Tarım Platformumuzun ana gündem maddesi olan ve doğrudan bölge tarımını ilgilendiren Toprağın verimliliğini nasıl arttırabiliriz ve daha az kimyasalla toprağı nasıl kurtarabiliriz, ortak akil hareketimiz olacak” dedi.

BÖLGE TARIM PLATFORMU YAPILDI

      Şevki DERECİ

RİZE: Rize Ziraat Odasında gerçekleştirilen Tarım platformu toplantısına bölgeden çok sayıda oda bakanı ve çeşitli temsilciler katıldı.

    Rize Ziraat Odasında gerçekleştirilen Toplantıya; Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, Tema Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Öztürk, Tema Ankara il Temsilcisi Nevzat Özer,  Türkiye Ziraat Derneği Başkanı Müfit Akman,  Kalkandere Ziraat Odası Başkanı Niyazi Kabaoğlu, İkizdere Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bektaşoğlu, Hopa Ziraat Odası Başkanı OLCAY Muti, Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldız bayrak, OF Çay Müdürü Sadık Özyurt, Derepazarı Ziraat Odası Başkanı Sedat Sivri, Rize Ticaret Odası Borsa temsilcisi İsmail Hakkı  Soba, Çay Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hasan Kasap, Güneysu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Demirkan, İyidere Ziraat Odası Başkanı Recep Ali Çelik, Rize Ziraat mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Pertek ve çok sayıda STK Temsilcisi katıldı.

      “TOPRAĞI VERİMLİ KULLANMALIYIZ”

Ziraat odası Başkanı Bünyamin Arslan”Tarım Platformumuzun ana gündem maddesi olan ve doğrudan bölge tarımını ilgilendiren Toprağın verimliliğini nasıl arttırabiliriz ve daha az kimyasalla toprağı nasıl kurtarabiliriz, Çay tarım alanlarımızda azotlu gübrelerde zehirlenen topraklarımızı nasıl kurtarabiliriz, bu topraklar bizlerin geçim kaynağı ve en iyi şekilde kullanmanın yollarını birlikte bulmalıyız” dedi.

    Arslan; Kooperatifte çalışacak olan işçilerin, Mart ayında gübreleme yapılması, çapalama, budama, ot temizliği, Çay hasadı ve Çayı toplama esaslarına göre toplama işleri itinalı ve profesyonel ellerde yapılmış olacak. Dolayısıyla bu çalışma sayesinde yaptığımız işin bölge ekonomisine katkısı kat kat artmış olacak. Çayını belli sebeplerden dolayı toplayamayıp yarılık vermek isteyenler kooperatife gelip çayını verebilecek. Sonuç olarak çayın sahibi kooperatiften yarı parasını almış olacak. Diğer yarısını ise işçiler alacak” dedi.

      ÖZTÜRK” TOPRAĞIMII KENDİ ELİMİZLE VERİMLİ HALE GETİRMELİYIZ”

Hikmet Öztürk yaptığı sunumda “Üzerinde yaşadığımız ve her şeyinden binlerce yıl kazanım sağladığımız Toprak verimlilik olarak gözle görülür bir şekilde insan eliyle verimsiz bir hale gelmek üzere. Bunun daha ciddi sorunlara ulaşmaması için daha az kimyasal kullanmamız özellikle Karadeniz bölgesinde Çay tarımıyla uğraşan vatandaşlar açısından daha olumlu sonuçlar almamız için bizlere yol haritası olarak gösterici olacaktır. Evet elimizde çapalanmayan, işlenmeyen, sertleşen ve bakım yapılmayan bir toprak modeli var. Hastayı biliyoruz. Reçetesinin ne olduğunu da biliyoruz. Öyleyse üzerimize düşen neyse yapmak için daha geç kalmadan sonuç odaklı çalışmamız gerektiğini düşünüyorum, ‘dedi.

      ÖZER” TOPRAĞIN YAPISINI BİLMEK GEREK”

Tema Ankara İl Temsilcisi Nevzat Özer İse yaptığı açıklamada; Toprağın içinde ne olduğunu bilmezseniz doğru uygulamayı yapamazsınız? Bununla ilgi yıllarca özellikle bölgemizde 14 bin insana bilgi akışı sağladık. Toprağınızı tahlil ettirin içinde ne olduğunu bilin . Hatta konuyla ilgili insanlara mektup yazdık toprağınız çapalayın, temiz tutun dedik. Çünkü topraklar beton gibi olmuş? Asitliğin panzehrinin tarım kireci olduğunun altını çizerek anlatmaya çalıştık. Dolayısıyla hiç gübre kullanmasak bile 50 yılda toprağımız zor toparlanır, ’dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE