• 28 Kasım 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    28 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Balıkçıların yüzü güldü

-Balık sezonu ile birlikte tezgâhlar renklenmeye başladı.

Balıkçıların yüzü güldü

-1 Eylül’de açılan balık sezonu ile birlikte balıkçılar vira bismillah derken, ilk günlerde bereketten nasibini alamayan balıkçıların yüzü gülmeye başladı.

Özlem ÇETİN

RİZE: Balık sezonunun açılması ile birlikte tezgâhlarda bolluk ve bereketlilik yaşanmaması ile balıkçılar hüsrana uğramıştı.

1 Eylül’de av yasağının kalkması ile birlikte denize açılan balıkçılar ilk günlerde tezgâhları süsleyemedi. Deniz suyunun sıcak olmasından kaynaklandığını söyleyen Rizeli Balıkçılar Kenan Yavuz ve Eyüp Çelik havaların serinlemeye başlaması ile birlikte deniz suyu sıcaklığının düşmeye başladığını ve balıkçıların yüzünün gülmeye başladığını söylediler.

Daha iyi olacak

Rizeli balıkçılar Kenan Yavuz ve Eyüp Çelik tezgâhların daha iyi olacağını belirterek “Halkımız balık ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecek. Fiyatlar daha da düşecek ve bu sezon balık tezgâhları renklenecek,  iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz” dediler.

Av yasağının kalkmasıyla beraber denize açılan balıkçılar bu yıl balık bolluğu olduğunu dile getirdi. Dolar’ın ve Euro’nun yükselişinden tek etkilenmeyen ürünün balık olduğunu, balığın bu yıl Karadeniz’deki bolluktan ötürü çok ucuz olduğunu dile getiren Kenan Yavuz “1 Eylül itibariyle av sezonu başladı. Deniz şuanda bereketli. Palamut, çinakop, istavrit, hamsi dışarıya gönderiyoruz. Avcılık şuanda Trabzon, Rize, Hopa arası seyir ediyor. Bütün Marmara’da ki gırgırlar da burada. 800 gramlık palamut balığının tanesi 10 lira dan satılıyor. Tek zam görmeyen gıda maddesi balık. Sağlıklı gıda maddesi, insanlarımızın tüketmesini istiyoruz. İstavrit 7 buçuk lira, hamsi 10 lira, çinakop 20 lira. Dolar’dan ve Euro’dan etkilenmeyen yerli ve milli gıda maddemiz. Allah’ın insanlara bir lütfu. Bunu yeterince tüketmelerini istiyoruz.  Balıkçılarda akşamları balık kalmamasını istiyoruz, insanlarımız bilinçlensin. Beyaz peynirin 40 lira olduğu bir düzende 10 lira 1 kilo balık. Şuan da deniz suyu sıcak olduğundan seyrek oluyor, havalar soğudukça balık daha bol olacak fiyatları da düşecek” ifadelerini kullandı.

10 liraya satılan ortalama 800 gram olan bir palamut balığının 3 kişilik bir aileyi rahatlıkla doyurabileceğini dile getiren Yavuz “10 liralık bir palamut eğer sebzeli yaparsan 3 kişiyi rahatlıkla doyururuz. Tava da, ızgara da kızartayım dersen de 2 kişiyi mükemmel doyurur. Protein bakımından zengin bir balıktır. Deniz bu yıl verimli, inşallah böyle devam eder” dedi.

Balığın organik olmasından ötürü tercih ettiklerini dile getiren Yaşar Terzi ise “Balık sezonunun bu ay itibariyle açılmasıyla Rize’ye bolluk ve bereket geldi. Şuan da tavuğa paydos diyoruz. Denizden çıkan balık, sağlık açısından da hiçbir zararı yok. Ben herkese balık yemesini tavsiye ediyorum. Biz Japonlar kadar veya Çinliler kadar olamıyoruz. Tavuk tavuk tavuk, millet tavuk oldu Valla. Tavuğun kilosu 30 lira 40 günde tavuk büyüyor. Bu denizde doğal besleniyor. Balık yemeyelim de başka ne yiyelim” şeklinde konuştu.

Balıkların kilogram fiyatları düşünce balık lokantalarında da porsiyonların boyutu büyüdü. Evinde kokusundan dolayı balık pişirmeyen aileler, öğle arasına çıkan çalışanlar balık lokantalarını tercih etmeye başladı.

 

 

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE