Fikret KARABULUT
RİZE:16 Farklı ülkeden bilim adamlarının katıldığı Biyoçeşitlilik araştırmalar sempozyumunda çeşitliliğin devam etmesi konuşuldu.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü ev sahipliğinde 18-20 Kasım 2020 tarihlerinde 2. Uluslararası Biyoçeşitlilik Araştırmaları Sempozyumu (ISBR2020) gerçekleştirildi.
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın onursal başkanlığında çevrim içi olarak gerçekleştirilen sempozyum, düzenleme kurulu adına sempozyum başkanı Prof. Dr. Nurhayat Özdemir ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Makbul ’ün açılış konuşmalarıyla başladı.
Biyoçeşitliliğin, gezegenimizdeki yaşam çeşitliliği olduğunu, refahımızın ve ekonominin temelini oluşturduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Nurhayat Özdemir, “Biyoçeşitlilik dünyadaki yaşamın devam edebilmesinde en temel unsurlardandır. Maalesef, biyolojik çeşitlilik günden güne hızla azalıyor. Biyoçeşitlilik tüm canlı türlerini etkileyen günümüzdeki en önemli problemlerden biri durumuna gelmiştir. Bugün, biyoçeşitlilik normal hızının bin katı bir hızla kaybolmaktadır. Kaynakların aşırı kullanılması, iklim değişikliği, hava kirliliği oranındaki aşırı artış ve hastalıkların yayılması biyoçeşitliliğin yok olmasını hızlandırmaktadır. Biyoçeşitliliğin azalmasını yavaşlatacak ya da durduracak önlemler alarak gelecek nesillere aktarabilmek oldukça önemlidir.” dedi.
Özdemir konuşmasını, “Bu sempozyum ülkemizdeki ve dünyamızdaki biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik ve gelecek kuşaklara da biyolojik zenginliklerimizi, doğal güzelliklerimizi aktarmayı hedeflemektedir. Gerçekleşecek olan sempozyumun onursal başkanı Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Karaman’a, Dekanımız Prof. Dr. Serdar Makbul’e, bilim kurulumuza ve düzenleme kurulumuza çok teşekkür ediyorum. Özellikle sempozyumumuza destek veren yurt içinden ve yurt dışından bildirileriyle katılan siz değerli katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum.” diyerek tamamladı.
Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Makbul konuşmasında, “Biyoçeşitlilik dünya üzerindeki zenginliğimizin bir ifadesidir. Sahip olduğu her bir faunistik ve floristik element o coğrafyanın gelecek nesillerine mirasıdır. Güzel ülkemiz imrenilecek derecede zengin biyoçeşitlilik kaynaklarına sahiptir. Endemik birçok türü içerisinde barındıran Anadolu coğrafyası her açıdan tam bir biyoçeşitlilik kaynağıdır. Ülkemizin sahip olduğu olağanüstü ekosistem ve habitat çeşitliliği, tür çeşitliliğini de beraberinde getirmektedir” dedi.
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman ise yaptığı konuşmada, “Başta sempozyum organizasyon komitesinde görev alan öğretim elemanlarımız olmak üzere sempozyum bilim kurulunda bulunan akademisyenlere, sempozyuma destek veren kişi ve kurumlara, sempozyumda birbirinden güzel ve faydalı bildiriler sunacak olan yurt içi ve yurt dışından katılan katılımcılara teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. 2. Uluslararası Biyoçeşitlilik Araştırmaları Sempozyumu’nun başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyada biyoçeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi konusunda katkılar sağlamasını ve çevreyle ilgili daha birçok başlıkta öncülük yapmasını temenni ediyorum.” dedi.
16 farklı ülkeden (Türkiye, İran, Azerbaycan, Güney Afrika, Botswana, Fas, Cezayir, Madagasgar, Hindistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Portekiz, Amerika, Gürcistan, İtalya, İspanya) yaklaşık 130 kişinin katıldığı sempozyumda, 3 farklı oturumda sözlü bildiriler sunuldu. Poster oturumu ise sanal gezinti şeklinde katılımcıların erişimine açıldı.
Sempozyum, sempozyum başkanı Prof. Dr. Nurhayat Özdemir’in yaptığı “Değerlendirme ve Kapanış” oturumuyla sona erdi.