RİZE: Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteğiyle bu yıl sekizincisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX) Rize – İstanbul – Aydın Ticaret Borsalarının ortak standında yöresel ürünler sergileniyor. Bugün başlayan fuar 17 Eylül tarihine kadar devam edecek.
Rize Çayı ve Rize Kavurmasında Coğrafi İşaret Alacağız
Yörex Fuarı hakkında açıklamalarda bulunan Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan “Türkiye tarımsal üretim bakımından bereketli bir ülkedir. Ülkemizin her bölgesinde oranının iklimine uygun çok değerli tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Bundan dolayı ülkemiz dünyada tarım ürünleri bakımından kendi kendine yetebilen ender ülkelerden biridir. Tüm bu tarım ürünleri çeşitliliğini tarımın başkenti Antalya’da Yörex fuarında bir arada tanıtılması ülke ekonomisi açısından önem arz etmektedir. Özellikle ülkemize özgü patenti alınmış coğrafi ürünlerde bu fuarlar sayesinde artış görülmektedir. Bizde Rize Ticaret Borsası olarak Rize Çayı ve Rize Kavurması’nda coğrafi işaret alabilmek için çalışmalar başlattık, bu yılın sonunda inşallah patenti almayı planlıyoruz. Her sene katılmaya çalıştığımız Yörex fuarını organize eden Antalya Ticaret Borsası yönetim kuruluna ve personeline teşekkür ediyor, fuarın başarılı geçmesini temenni ediyorum. Bu sene herkesi Yörex fuarına davet ediyorum. Özellikle eşsiz Rizemizin bir çayını içmeden fuardan ayrılmayın” İfadelerine yer verdi. Fuarda Borsa Başkanı Erdoğan, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve Burdur Valisi Şerif Yılmaz’a hediye takdiminde bulundu.
Milli Değerlerin Ticarileşmesi ve Dünya Markalarına Dönüşmesi
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Coğrafi işaretli ürünlerin, Türkiye’de hem yerel kalkınma ve tarım, hem de ihracat için büyük bir önem taşıdığını ifade ederken, bugüne kadar tescil edilen 209 adet ürün olsa da potansiyelin 2 bin 500 civarında olduğu biliniyor” dedi. Kopuz, yöresel ürünlerin coğrafi işaret ile tescil edilmesinin ekonomiye önemli katkılar sağlayacağına inanan İstanbul Ticaret Borsası’nın, 2013 yılından beri coğrafi işaret ile ilgili olarak ülke çapında yapılan faaliyetlere destek verdiğini ve aktif katkı sağladığını belirtti. Coğrafi işaretli ürünlerin tescili ile yöresel değerlerle birlikte üreticisinin de korunduğunu ifade eden Kopuz, şöyle konuştu “İstanbul Ticaret Borsası, kurulduğu 1924 yılından bu güne kadar yalnızca İstanbul’un değil tüm Türkiye’nin ticaret alanındaki en önemli ayaklarından biri olmuştur. Türkiye’nin en büyük Ticaret Borsası olarak, YÖREX’e büyük bir önem atfediyoruz; çünkü burada mesele milli değerlerin ticarileşmesi ve dünya markalarına dönüşmesidir. Biz eğer ülke olarak büyümek ve kalkınmak istiyorsak yöresel ürünlerin ticarileşme sürecini hızlandırmak, yöresel ürünlerde markalaşmayı sağlamak, katma değerlerini arttırmak ve bu ürünleri üreten işletmelerin ekonomik kapasitelerini geliştirmelerine destek olmak zorundayız. Bu organizasyon sayesinde yöresel ürünlerimizi önce ulusal ve daha sonra küresel ölçekte tanıtabilir ve Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması yolunda önemli ticari atılımlar yapabiliriz”. Dedi.