• 26 Kasım 2024 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Bu kez Gazeteciler konuştu

-Adliye önünde yapılan Basın açıklamasında Dernek Başkanı Mustafa Bayrak yerel gazetelerin güçsüz düşürülmeye çalışıldığını belirterek “ Rize de icra ilanları başka illeri kaydırılıyor, Yerel gazetelerin gücünü kesmek ile haberciliğin kısıtlandığını söyledi.

Bu kez Gazeteciler konuştu

 RİZE: Rize Adliyesi önünde yerel gazete sahiplerinin yaptığı açıklamada Gazetelerin güçsüz düşürülmeye çalışıldığı vurgulandı.

      Rize Adliyesi önünde toplanan Rize de faaliyette olan Bazı yerel gazeteler ile Çayeli, Pazar ve Ardeşen yerel gazete sahipleri adına basın açıklaması yapan 53 Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak “Yerel gazetelerin ayakta kalabilmesi için yerelde yayınlanan ilanların başka illere gitmesine tepki vermek için burada bugün toplandık. Rize’de şu an yayınlanan 13 gazetenin temsilcileri olarak yerel medyanın korunması ve daha güçlü olması için yetkililere seslenmek istiyoruz. Gazetelerin ortak sıkıntıları arasında yer alan icra ilanlarının başka illere gitmesi yer alıyor. Her ay oldukça yüksel bir oranda ilan yer alırken bu ilanlardan sadece 5-10  tanesi Rize’de yayın yapan gazetelere veriliyor diğerleri ise komşu illere gönderiliyor. Bu konuda ne kadar girişimlerimiz olsa da konuya bir türlü çözüm getirilemedi. Bir gizli el bu konuda yerel basının önünde set oluşturarak başka illere Rize’nin hakkı olan ilanları göndermektedir. Yerel-yaygın gazetelerin tutunduğu dallar arasında ‘icra ilanları’ önemli bir pay almaktadır. Bu ilanların il dışına gitmesi hem biz hem de çalışanlarımızı etkilemektedir. Rize’de, kentin günlük yayın yapan gazetelerinde, özellikle son bir-kaç yıldır yaşanan olumsuzluklar, ayrıca gazetelerin güç odakları sayılacak kurumların ‘izleyici’ kalması nedeniyle zorluklar yaşadığını bilmeyen yok. Yerel yönetimler, yerel kurumlar, yerel sivil toplum örgütleri ve yerel işletmeler bu konuda yerel basını desteklemelerini bekliyoruz. Yerel gazetelerin kan kaybetmesi; halkın haber alma özgürlüklerinin daralmasına, bu sektörde çalışan emekçilerin işlerinin sonlanmasına, yaşanan kriz ortamında bu alanda da ‘istihdamın’ sözü edilir biçimde ufalanmaya sürüklenmesine yol açacaktır. Yerel basının güçsüzleşmesi durumunda ise ilimizde doğru düzgün habercilik yapılır, ilimizde ki haberler ulusala taşınır, ilimizin marka değeri artarak devam eder. Yerel ‘inisiyatiflerin’, yerel basına yaklaşımlarını gözden geçirmeye davet ediyoruz. Kamunun basınla beraber birbirini tamamlayıcı güçler olduğuna inanıyoruz” dedi..

     Bayrak açıklamasında “Ayrıca, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri'nin alım satım ihaleleri Basın İlan Kurumu tarifesi kapsamına alınmalıdır. Bu birlikler için düzenlenen yönetmelikteki, ‘İhale kanununa dahil değildirler' maddesi iptal edilmelidir. İcra-iflas yasasında değişiklik yapılarak ‘İcra ilanlarının yerel gazetelerde yayınlanması zorunludur’  hükmü getirilmelidir. Yıpranma payında, 3 yıla indirilen yıpranma hakkı yeniden 5 yıla çıkarılmalıdır. Sarı basın kartına sahip olanlara geçerli uygulamadan bütün basın çalışanları yararlandırılmalıdır. İnternet yasası bir an önce yürürlüğe girmelidir. Gazeteciler için, kendine özgü yasası ve yaptırım gücü olan bir meslek odası yapılanması şarttır.  Devletin ilgili birimleriyle basın temsilcileri bununla ilgili somut adım atılmalıdır” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE