Bülent ÇİFTGÜMÜŞ
RİZE: Sahil dolgu alanı İtfaiye yanında inşaatına devam edilen Çay çarşısında çalışmalar devam ederken Çay bardağı olarak inşaatı sürdürülen bardakta son kata gelindi.
Sahil dolgu alanı üzeri 10 bin metre kare alanda inşaatına devam edilen Çay çarşısında çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.
Büyük bir bölümü tamamlanan çay çarşısında Çay bardağı inşaatında ise sona gelindi, 8 kat olarak yapılan Çay bardağının içinde birçok tesis yapılacak.
Rize Ticaret Borsası başkanı Mehmet Erdoğan inşaatın devam ettiğini belirterek “ Çay Çarşısı Projesi ile Türk Çayı'nın daha etkin tanıtımını sağlamak, tüketici gruplarına farklı özellik ve kalite normlarında yer alan çay ürünlerini tadımı ve satışını sağlamak, çay işletmelerinin pazarlama kapasitelerini geliştirmek ve bunlara bağlı olarak ilimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısını artırarak turizmden elde edilen gelirleri artırma hedeflenmiştir” dedi.
Erdoğan açıklamasında “ Çay Çarşısı Projesi 4000m2’si kapalı alan, toplamda 9500m2’lik alanda çalışmalar devam etmektedir. Borsamızın ilimize kazandırdığı Çay Çarşısı Projesi’yle, çayın memleketi Rize'de tüketici grupları, gıda toptancıları, yerli/yabancı turistler, organizasyon işletmeleri ve bölge halkının kullanımına sunulacak sosyal yaşam alanı olacaktır. Çay Çarşısı çay ile ilgili bütün ürün gruplarına, sektörel markaları ve yöresel ürünleri bir araya toplayarak toplu olarak tüketicilerin beğenisine sunacaktır. Çayın ve çay üreticilerinin tanıtımına hizmet etmek ve bu kapsamda farklı alanlarda elde edilen gelirleri artırmayı hedefleyen Çay Çarşısı Projesi alanında belirlenen amaca hizmet etmesi amacıyla Toplantı Salonu, Misafirhane, Deneme Numune Satış Ünitesi, Çay Müzesi, Çay Evi, 3D Çay Sineması ve Sosyal Alanlardan oluşacaktır. Proje tamamlandığında Çay Çarşısı sosyal yaşam alanı içerisinde gelen konuklarımıza Rize’mizin vazgeçilmez sembolü olacak çay bardağı yapısı içinde bulunan sinevizyon’da çayın topraktan bardağa gelinceye kadarki süreç anlatılırken diğer bir yanda geçmişten günümüze çay tarımında kullanılan araç ve gereçlerin sergileneceği çay müzesinde geçmişe uzanacağız. Farklı firmaların ürettiği çayları tatma imkanının bulunacağı çay evleri, yöresel yemekler ve tatlılar, Rize bezi, bakır işletmeciliği, ağaç oymacılığı gibi ilimize özgü ürünlerin tanıtımına katkı sağlanacaktır. Tabi ki küçük konuklarımızda güvenli bir şekilde misafir edebileceğimiz oyun parkıyla beraber ilimize gelecek misafirlerimize Türk çayını, kültürünü tanıta bileceğimiz bir sosyal yaşam alanı oluşacak” dedi.
AMACIMIZ
Başkan Mehmet Erdoğan “Çay Çarşısı Projesiyle Birlikte Aşağıdaki Hedefler Gerçekleştirilecektir:
Rize Çayı bilincinin Türkiye'de ve Dünya'da yerleşmesini sağlanacak, İlimizde üretilen çayın tanıtımını aktif bir şekilde gerçekleştirilecek, Kişi başı yıllık çay tüketim miktarının artmasını sağlanacak, Yöresel ürün tanıtım ve satış cazibe merkezi oluşturulacak, Yerli ve yabancı turistlere hizmet sağlanacak, İlimizde elde edilen turizm gelirlerinin artırılacak, Çay sanayicilerinin pazarlama kapasitelerinin geliştirilecek, Bölge ekonomisine katkı sağlanarak ve yeni istihdam alanları oluşturulacak, Bölge insanının güzelce vakit geçirebileceği sosyal yaşam alanı oluşturulacak, Çay faaliyetleri gelişimine sosyo ekonomik katkı sağlanacak, Tüketicilerin çay tüketimi konusunda bilinçlenmelerini sağlanacak” dedi.