Dilek ONAY CAN
RİZE: 2021 Yılı değerlendirmesini yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan 2021 yılında özel sektörün 588 bin ton dolayında yaş çay aldığını ve verimli bir yıl geçirdiklerini söyledi.
Doğu Karadeniz'de 2021 yılında üreticiden yaklaşık 1 milyon 448 bin ton yaş çay alan ÇAYKUR ve Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, 2021 yılı yaş çay rekoltesi 1.448 bin tondur. Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da 2021 yılı içerisindeki yaklaşık 201 bin üreticinin çay hasadına emek verdiğini belirten Erdoğan, "Bu yaş çay üretimin 860 bin tonu Çaykur, 588 bin tonu özel sektör tarafından işlenip 283 bin ton kuru çay elde edilmiştir” dedi.
Pandemi olumsuz etkilediğini düşünmüyorum
İki yıldır bütün dünyanın yaşadığı pandemi ve onun etkilerinin yaş çay üretimini olumsuz etkilemediğini belirten Erdoğan, “2022 yılında da pandeminin yaş çay üretimi olumsuz etkilemeyeceğini düşünüyorum. Yıllardır üzerinde çalıştığımız ve bütün çay sektörünün istediği topraktan bardağa kadar çay sektörünü düzenleyecek Çay Kanunu’nun önümüzde ki birkaç ayda çıkmasını bekliyoruz. Çay kanununun çay sektörünün müstahsil, sanayici ve tüketiciler gibi bütün aktörlerini ileriye taşıyacağına inanıyorum. Bu anlamda 2022 yılının çay sektörü için çok farklı ve unutulmaz bir yıl olacağını düşünüyorum” dedi.
Erdoğan ayrıca 2022 yılında aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı’yla birlikte yapacağımız yaş çayın kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar ve pazar araştırmalarıyla Türk çayına katma değer kazandırmayı hedefliyoruz. Ülkemizin ileriye dönük olan vizyonuna paralel kararlı adımlarla tüm sektör birlik ve beraberlik içerisinde çay sektörünü ileriye taşıyacaklarını sözlerine ekledi.
Rize’nin Vizyon Projesi
Proje ile bölgeye gelen her turisti Çay Çarşısı’na sokmayı hedeflediklerini ve turistler kendi memleketlerine gittiklerinde Çay Çarşısı hakkında bir reklam yapmasını hedeflediklerini ifade eden Erdoğan “Karadeniz’e gelen herhangi bir turisti ben muhakkak Çay Çarşısı’na getirmeliyim. O turist memleketine gittiğinde ailesine, arkadaşlarına, dostlarına ‘Karadeniz’e gidiyorsunuz, bakın orada bir Çay Çarşısı var. Gidin orayı muhakkak bir görün. Ana hedefim bunu söyletmek ve insanları burada, gerçekten memnun olmuş, bilgiyle birikimle doldurulmuş ve ihtiyacı olan ürünleri almış olarak göndermek. Her turisti oraya sokmak ana hedeflerimden bir tanesi” şeklinde konuştu.
Rize’nin Yöresel Ürünleri Hepsi Burada Olacak
Rize’ye özel ürünlerin bu çay çarşısında yer alacağını vurgulayan Erdoğan, “Burayı ziyaret edenler burada; Rize simidi, muhlama, pepeçura gibi yöresel lezzetleri tadabilecek ve satın alabilecekler. İçerisinde 30 adet Rize'ye özel, özel üretim çayların satılabileceği alanlar, 6 adet farklı türde çayların demlendiği, tüketilebileceği kafe-kafeterya türü yerler olacak. İçerisinde 24 saat açık restorantımız olacak. Yöresel yemekler, kahvaltı ikramı olacak. Çok özel bir ortam olacak. Yine içerisinde çok uzağa gitmeden çay bahçesi olacak. Çay bahçesinde çay biçilecek. Çayın biçildikten sonraki aşamalarını gösterecek ortamlar olacak. Değirmenimiz olacak. Yine projemiz içerisinde Rize'de yetişen bitkilerin peyzaj alanları olacak. Karayemişinden tutun kokulu üzümüne kadar, likapa, dağ komar ağaçları, çiçekli meyve ağaçları gibi bitkilerin olacağı güzel bir ortam olacak. Kısaca bölgemizin çok değerli bir ürünü olan çayımıza katma değer katacak özel bir proje olacak" şeklinde konuştu. Projenin Rize’nin yüz akı olacağını ve insanların Rize Sahilinden bu proje ile daha fazla yararlanmasının da sağlanacağını dile getiren Erdoğan “Bu yüz akı projemiz, Rize’nin gerçekten hem turizmine hem insan popülasyonunun biraz daha sahilden faydalanması konusunda ki çalışmalarımızda projemiz en kısa zamanda hizmete girecektir. Projeyi hayata geçirmemizde bize destek olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Bakanlarımıza, Sayın Milletvekillerimize ve Sayın kamu kurum ve kuruluşların yetkililerine buradan teşekkürleri iletiyorum” ifadelerini kullandı.