• 21 Eylül 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    21 Eylül 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

ÇAY KANUNU HALKLA PAYLAŞILMALI

-MHP Rize İl Başkanı İhsan Alkan Hazırlanan çay kanunu neden halktan ve STK ve siyasi partilerden saklanıyor, bunun her ayağında mutlaka bir kurum veya kuruluş vardır, çay kanunu halk ile paylaşılmalı ve yapılacak olan yanlışlardan dönülmeli” dedi.

ÇAY KANUNU HALKLA PAYLAŞILMALI

Esin BAYRAK

RİZE: MHP Rize İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında son zamanlarda gündeme gelen Çay kanunu taslağı ile açıklamalarda bulunuldu.

    MHP Rize il Binasında düzenlenen basın toplantısında il Başkanı İhsan Alkan “ Son zamanlarda çay kanunu daha çok tartışılmaya başlandı. Burada üreticinin kaybı büyük, bu sorunların üzerinden gelmemiz gerekiyor, sokakta vatandaşlar ürünlerinin özel sektör tarafından ucuza alındığını söylemekte, iktidarın ittifakı olarak bunlara cevap vermekte zorlanıyoruz. Hazırlanan bir taslak veya bir kanun teklifi var ise bunu ilgili kurum ve halkımızla paylaşmamız gerekiyor. Halkın kabul etmediği bir taslağı bizim kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

     2.5 yıldır uğraş veriyoruz

İl Başkanı İhsan Alkan başkan yardımcısı ve eski borsa başkanı Tahsin Sancak ile birlikte Çay kanunu ile ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek “ Üniversite bir taslak hazırlayarak gönderdi, bu taslağın içinde ne var, kimsenin bilgisi yok, hazırlanacak olan taslak Rize siyaseti, STK ları ve halkı tarafından kabul görmeli” dedi.

     Sancak” Destek vermeye hazırız”

Eski Borsa başkanı ve MHP Tarımdan sorumlu başkan yardımcısı Tahsin Sancak ise Çay fabrikası kurma ve pazarlaması serbesttir diyerek “ Hazırladığımız 23 madde ve geçici maddelerle birlikte bir yasa teklifi var, bu maddeler içinde değişiklikler yapılabilir. Çay sektörünün içinde olan biri ve borsa başkanlığını yapan biri olarak çayın sorunlarını biliyoruz. Çay üretim ve çay paketleme ulusal çay konseyi tarafından denetlenerek yeterlilik istenebilir. Ödeme süresi ise Çayın alındığı günden 90 gün içinde ödeme koşulu konularak bir takvime bağlanabilir. Hatta ödeme yapmayan sektörler Çay konseyi tarafından yeni kampanya dönemine kattırılmayabilir. Olası devlet yardımlarından Çaykur gibi tüm çay sanayinde faaliyet gösteren sektörler yararlandırılabilir. Organik çay üretimine destek sürdürülebilir. Üniversite çay ürününden çeşitlendirme veya çeşitli kimyasal üretim yapılması için çalışmalar yapabilir. Çay bahçeleri mutlaka yüzde 30 oranında yenilenmeye tabi tutulabilir, yeni çaylık alanlarının açılabilmesi için belirlenen statülerde çalışmalar ile bu bahçeler yenilenebilir. Çay üreticilerinin kurdukları kooperatifler ile çay bahçelerinin işletmesi ve üretimi teşvik edilebilir. Çay üretiminin yüzde 15 ini özel sektör firmaları yüzde 70 ini çay borsası satışa sunmak zorundadır. Güvenlik güçlerince ele geçirilen çaylar yakılarak imha edilmelidir. Çay kanunu ile ilgili her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

         Borsa çay çarşısı içinde olmalı

Borsa inşaatının kendi dönemlerinde yapıldığını belirten Tahsin Sancak “ Geniş bir alana ait borsa binamız var, şu an yapılan çay çarşısının ilimize çok şey katacağını düşünüyorum ve destekliyorum. Borsanın çay çarşısına taşınmasını istiyorum, borsa binasının da vakfın üniversitesi olarak biyolojik bir özel üniversite olmasından yanayım, burada özel bir üniversite kurulabilir, bu konuda her türlü maddi desteği de vermeye hazırım” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE