ÖZEL HABER( Mustafa BAYRAK)
RİZE: Üretimin artması ile birlikte tüketimde dengeli olan Kuru çay satışlarında yeni alanların artması çayın geleceğini karanlığa doğru yürütmekte.
Bölgede üreticinin sendikası durumunda olan her ailede mutlaka bir çalışan veya emeklinin olduğu Çaykur un çay sanayinde garantör olarak bulunması üretici açısından önemli bir faktör olarak görülmekte.
Uzun yıllardır gerek Mesut Yılmaz, gerekse Cumhurbaşkanı tarafından ayakta tutulan Çaykur un zarar etmeye başlaması ile birlikte gelecek siyasetçilerin satışa sunacağı düşünülen kurumun satılması ile birlikte çay üreticisi zor durumda kalacak.
Çaykur satılırsa çay kalmaz
Çaykur un özelleşmesi ile birlikte bölgede düşük fiyatta çay alan özel sektörlerin ekmeğine yağ sürüleceği görüşü ön planda.
Taban fiyatın kalmayacağı çayda Çaykur un özelleşmesi ile birlikte taban fiyat ortadan kalkacağı gibi, üreticilerde zor durumda kalacak.
Taban fiyatın kalmayacağı çayda üreticilerin de fiyatların düşmesi ile çay bahçesini terk edebileceği düşünülmekte.
Rize Gürcistan olur
Çaykur un siyasi gücün ortadan kalkması ile birlikte iktidara gelecek olan siyasi parti tarafından zarar eden Çaykur un özelleştirilmesi büyük bir ihtimal olarak görülmekte, kurumun özelleştirilmesi ile birlikte özele dönecek olan Çaykur un taban fiyat kurallarını uymayacağı ve üreticiye, zaman veya vade vereceği düşüncesi yaygın.
Gurbetten gelen çay üreticilerinin düşen taban fiyatları karşısında çay tarımı yapmayacağı gibi bölgedeki çay üreticilerinin de artan gübre ve diğer maliyetler karşısında çay tarımı yapmayacağı düşünülmekte.
Çay üreticilerini gelecekte zor gün beklerken, gelecekte Çay bahçelerinin Gürcistan da ki çay bahçelerine dönüşümü ortaya çıkacak.
Çay bahçeleri sökülür mü?
Çay tarımının bölgede bitmeye doğru gitmesi ile birlikte hasadı yapılmayacak olan çay bahçelerinin tarım alanına dönüşümünün güç olacağı ve bu nedenle bölge insanının gurbete yöneleceği bilinen bir gerçek.