RİZE: ÇAYKUR ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi arasında, bölgesel kalkınmayı desteklemeye, katma değer oluşturmaya, Ar-Ge’ye ve yenilikçiliği artırmaya yönelik çalışmalar yapılması kapsamında karşılıklı İşbirliği Çerçeve protokolü imzalandı.
Rektörlük makamında gerçekleşen protokol imza törenine Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Pınarbaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, Üniversite Genel Sekreteri Adnan Er ve Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis katıldı.
ÇAYKUR MİLLİ MARKAMIZ
ÇAYKUR’un Türkiye’de çayı yöneten, idare eden milli bir marka olduğunu belirten Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman: “ÇAYKUR hem ilimizin hem de ülkemizin önemli bir değeridir. Milli markamız olan çayı Türkiye’de yöneten, idare eden ve çayın yıllardır gelişimini takip eden bir kurum. İlimize hem ekonomik hem de sosyal olarak değer katıyor.”
ÖNCELİKLİ ARAŞTIRMA KONUMUZ ÇAY
Rize’de Kurulu bir üniversite olarak öncelikli araştırma konularının çay olduğunu vurgulayan rektör Karaman, bu şehrin üniversitesi olarak çaydan uzak olamayacaklarını söyledi. Öğretim görevlilerinden bu konuda gelecek her araştırmaya destek vereceklerini belirten Karaman: “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak bu ilde kurulu bir üniversite olarak çay bizim için en önemli araştırma konularından birisidir. Biz hocalarımıza öncelikli araştırma konularının çay olması gerektiğini söylüyoruz ve bu konuda getirdikleri her çalışmaya destek veriyoruz. Bu şehrin üniversitesinin bu şehrin temel ürününü araştırmaması, ondan uzak durması düşünülemez. Daha önce de ÇAYKUR’la birlikte projelerimiz oldu. Ancak bu protokolle artık bu işi resmi formata dönüştürmüş olduk.”
ÜNİVERSİTEMİZİN ŞEHRE KATKISI ÇOK BÜYÜK
2005 Yılında düzenlenen bir kanunla kurulan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin kuruluş çalışmalarında destek verdiğini ve bugün bunun için çok gururlu olduğunu vurgulayan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu: “Cumhurbaşkanımızın ismini taşıyan üniversitemiz geçekten güzel şeyler yapıyor. Şehrimize önemli katkılar sağlıyor. Üniversitelerin sosyal ve kültürel yönleri elbette çok daha ağırlıkta ama ekonomik olarak da bulundukları şehre verdiği katkıyı diğer kurumların vermesi mümkün değil. Belki şehrimiz henüz bunun farkında değil ama üniversitemiz 20 bin öğrencisi ile bu şehre ekonomik olarak da çok büyük katkı veriyor.”
ÜNİVERSİTEMİZİN DÜNYADA ÇAYI EN İYİ BİLEN ÜNİVERSİTE OLMALI
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin birinci derecede çayla ilgilenerek dünyada çayı bilen en iyi üniversite olmasını arzuladıklarını belirten Genel Müdür Sütlüoğlu: “Rize’miz çayla anılan bir şehir. Çayın adı, Rize Çayı. İnşallah üniversitemiz birinci derecede çayla ilgilenecek. Bizim arzumuz da bu yöndedir. Çayla ilgili, çayın gelişimi ve geleceğine yönelik yapılacak olan her türlü her türlü çalışmada üniversitemizle iç içe birlikte olmamız, üniversitemizin de çayı dünyada en iyi bilen üniversite konumuna gelmesi arzusundayız. Bu protokol bu yolda atılmış yeni bir adımdır. Bu protokol çerçevesinde birbirimize destek olacağız, çayımıza ve bölgemize ve tabii ki ülkemize önemli katkılar vereceğiz.”
Konuşmaların ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile ÇAYKUR arasında işbirliği, bilgi transferi ve ‘Üniversite-Sanayi Etkileşimli’ projeler geliştirme çalışmaları yapılması kapsayan İşbirliği Çerçeve protokolü imzalandı.