• 23 Şubat 2025 Pazar
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    23 Şubat 2025 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

ÇAYKUR’DAN ÜRETİCİYE UYARI BROŞÜRÜ

-Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından Budama, Gübreleme, hasat ve çay hasadı ile ilgili uyarıcı broşür dağıtıldı.

ÇAYKUR’DAN ÜRETİCİYE UYARI BROŞÜRÜ

    Esin BAYRAK

Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Bizim Çayımız” adlı broşür fabrika bölgelerinde üreticiye dağıtılıyor.

     Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım çayda kalitenin yükselmesi için 4 temel konu üzerinde durulduğunu belirterek çayda verimin artması için Kasım, Aralık, Şubat ve Mart aylarında 20 santim yükseklikten çayların budanması gerektiğini, budamanın doğru şekilde yapılması gerektiğini ve budanan dalların budama alanından alınması gerektiğini belirterek “ İkinci aşama olarak çay bahçeleri çapalanmalı, kaliteli düzgün ürün almak için dekara 70 Kg 25-5-10 NPK kimyasal gübreyi mümkünse 3 veya 3 e bölerek Mart ayı veya sürgün aralarında vermek gerekir. Düz arazilerde daire şeklinde, eğimli arazilerde ise yukardan aşağı çay ocağının üst kısmından vermek gerek, Çay hasadında ise çay bahçelerindeki yabancı otları temizleyerek çay bahçelerinde çırpma yapmak gerek, çay bahçelerimizden kurumuş yaprak veya dal parçalarını temizlemek gerek, kesinlikle çevre sağlığını etkileyecek yabancı kimyasal ilaç kullanmamak gerek” dedi.

     “SATABİLECEĞİNİZ KADAR ÜRÜN TOPLAYIN”

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım fazla ürün hasat ederek bekletilmemesi gerektiğini kaydederek “ Çay yapraklarında kalite kaybı oluşur. Çay hasadı sırasında çay bahçelerindeki yabancı otlar ile yaprakları mutlaka hasat ettiğimiz üründen ayırmak gerek. Hasat ettiğimiz çayların yanmaması veya kararmaması için mutlaka hava alabilecekleri bezlere yerleştirmek gerek. Bezleri güneşten korumak gerek, çay alım merkezine gelene kadar ürünün hava almasını sağlamalıyız” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE