• 26 Kasım 2024 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Çay da Ortodoks dönemi

-R?ZE`DE KARAL? ÇAY ?S?ML? F?RMA DÜNYADA TERC?H GÖREN ORTODOKS ÜRET?M METODUNA GEÇ?? YAPTI

Çay da Ortodoks dönemi

    R?ZE– Rize’de Karali ?simli firma, kuru çay üretiminde dünyada tercih gören Ortodoks üretim metoduna geçi? yapti.

  Türk çay sektörünün önündeki sorunlarin a?ilmasi için bir çok sistem tarti?ilirken Rize’de faaliyet gösteren Karali isimli firma ürün çe?idinde ve üretim tekni?inde de?i?ikli?e giderek dünyada tercih gören Ortodoks üretim metoduna geçti. Konuyla ilgili açiklama yapan Karali Çay Yönetim Kurulu Ba?kani Mevlana Karali, Türk çay sektöründe standartla?manin ?art oldu?una ve ürün kalitesinin arttirilmasi gerekti?ine dikkat çekerek, “ Türk çayi, üzerine kar ya?di?i için ha?ere içermeyen ve bu nedenle ilaçlama yapilmayan dünyanin tek çayidir.  Bu avantajimizin yaninda belli bir üretim standardimizin olmamasi dezavantajimizdir. Dünyada ortalama 4 bin 500 farkli damak tadi ve standartta çay üretilmektedir. Bunlarin içerisinde en dikkat çeken iki üretim CTC ve Ortodoks yöntemleridir. Dünyada en fazla  tercih edilen çay ise  Ortodoks  yöntemi ile elde edilenidir. Bizim ülkemizde maalesef standart bir üretim yoktur. Ya? çay yapra?i olmasi gereken standardina uygun toplanmadi?i için üretim a?amasinda, kart yapra?i kiracak makine ilavelerine ihtiyaç duyulmu?tur. Buda çayin kalite standardini bozmu?tur. Her fabrika adi ve belli bir standardi olmayan kendine özgü üretimler yapmaktadir. Biz firma olarak uzun süre bu konu üzerinde ara?tirma yaptik. Ortodoks üretime el veri?ti çay üreten üretici profili olu?turduk. Fabrikalarimizi Ortodoks üretime uygun hale getirdik. Ortodoks üretim standardini yakaladik. Bugün üretimimizin tamami Ortodoks yöntemi ile elde edilmektedir” dedi.

 

  B?L?NÇL? ÜRET?M ŞART

 

  Karali, çay kalitesinin topraktan ba?ladi?ini belirterek, “Kaliteli çay elde etmek istiyorsak düzenlemeye topraktan ba?lamamiz gerekiyor. Ardindan kaliteli yaprak gelir. Bulari sa?layamiyorsak nasil bir teknoloji kullanirsak kullanalim aradi?imiz kaliteyi yakalayamayiz. Bu nedenle biz ya? çay aldi?imiz üreticilerimizi özellikle seçmekteyiz. Onlarla bazi anla?malar yapiyor, onlar bize istedi?imiz yapra?i verirken bizde buna kar?ilik olarak anla?maya vardi?imiz ödeme plani ve takvimini uyguluyoruz” dedi.

 

 KAÇAK ÇAYA KARŞI D?REN?YORUZ

 

  Karali, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yarisina çay satildi?ini belirterek, “Bizim üretim maliyetimizin yarisina kaçak çay satilmaktadir. Biz kalitemizden ve üreticilerimizin menfaatlerinden ödün vermeden direniyoruz. Bu rekabet ?artlarinda direnebildi?imiz kadar direnece?iz. Türk çay sektörünün daha fazla zarar görmemesi için kaça?in biran önce önlenmesi gereklidir” dedi.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE