Biyokütle alaninda Japonya ve Malezya`da bilimsel çali?malar yapan Japon bilim adami Doç. Dr. Yoshito Ando "Çayin Alternatif Kullanimlari" konusunda Borsamizda çay sektörü temsilcilerine sunum yapti.
Ticaret Borsasi salonunda yapilan sunum iki bölümden olu?tu. Birinci bölümde genel olarak Ando her türlü malzemenin geri dönü?ümü hakkinda bilgi verdi. ?kinci bölümde ise çayin alternatif kullanimlari üzerine bilgi verdi.
Japonya’nin da bir çay üreticisi ülke oldu?unu fakat son yillarda üretimin geriledi?ini ifade eden Ando, “Japonya nüfusu ya?landi ve genç nüfus artik çay tarimiyla ilgilenmiyor. Budan dolayi çay tarimi gerileme göstermi?tir. Ayrica Japonya’da çay seremonileri uzun oldu?u için çay tüketim oraninda da dü?ü? ya?anmi?tir. Bu dü?ü?ün önüne geçebilmek için ye?il çayi plastik ?i?elerde pazarlamaya ba?ladik. Çaydan ekonomik olarak faydalanabilmek için biz çayin alternatif kullanimlarini Japonya’da uyguluyoruz” dedi.
Türkiye’ye iki defa geldi?ini ifade eden Ando, Türkiye’de genellikle siyah çay tüketildi?ini ve çayin alternatif kullanimlari konusunda yeterli çali?ma yapilmadi?ini vurguladi. Ando, “Çayda 700’den fazla kimyasal madde var. Sicak suda bu kimyasallarin sadece bir kismi suya geçmektedir, geriye kalan önemli kismi ise atilmaktadir. ?nsan vücuduna çok yararli olan bu kimyasallarin de?erlendirilmesi gerekir. Çayin kimyasal yapisini bozmadan 100 mikron küçük parçalara ayirip, toz haline getirdi?imizde çayin alternatif kullanimlarini gerçekle?tirebiliriz” dedi.
Sunumda Ando çay sektörü temsilcilerine çayin alternatif kullanimlari üzerine birçok tavsiyelerde bulundu. Çayin tohumundan, dallarindan, yapra?indan, kokusundan, renginden vs. yararlanilabilece?ini, bunun ekonomik getirisinin çay sektörüne çok fazla olaca?ini ifade etti.
Çay sektörü temsilcilerinin soru ve cevaplariyla sunum sona erdi