Esin Bayrak
RİZE: TV53 Ekranlarında Gündem Rize programına konuk olan RTB Meclis Başkanı Resul Okumuş çayın siyaset dişi tutulması gerektiğini söyledi.
TV53 Ekranında Gazeteci Mustafa Bayrak in sorularını cevaplandıran RTB Meclis Başkanı Resul Okumuş çayın 1950 lerden beri sorun olduğunu belirterek “ Çay ile ilgili fazla kanun yok, her zaman Çaykur iktidarın emrinde oldu. Geçmişte Tansu Çiller döneminde kanun değişikliği ile Çaykur un bütün gelirlerine el konuldu ve bazı fabrikalar icralık oldu. Mesut Yılmaz dönende bu kanun değiştirildi. Her zaman Çaykur Siyasetin içinde oldu. Artık çaykur siyaset dişi olmalı, bugün Cumhurbaşkanı olmazsa idi Çaykur mutlaka satılmıştı. Kurumun arkasında Cumhurbaşkanı var, bu nereye kadar gider, hangi siyasetçi sahip çıkar veya çıkmaz belli değil, mutlaka kurumun öz kaynakları ile ayakta durması gerekiyor” dedi.
Üretici kanun mağduru
2009 Yılında Çay kanununu hazırladıklarını ve paydaşları ile paylaştıklarını belirten Okumuş “ Maalesef bizim hazırladığımız ve ortaklaşa karar verdiğimiz kanun ile ilgili bazı kişiler bunu su istimal etti. Eksikleri olabilirdi ancak düzelmeyecek diye bir şey yoktu, o tarihte fazla dedikodusu olunca Cumhurbaşkanı kanunu istemedi, bugün Çay kanunu olsa idi hiçbir konu tartışılır olmaz idi” dedi.
Köy sistemi kooperatifler olmalı
RTB Meclis Başkanı Resul Okumuş köylerde kurulacak olan kooperatif sistemi ile günlük 3 ton dolayında çay işlenebileceğini belirterek “ Köylerimizde arazi birleştirme sureti ile oluşacak kooperatifleşme sayesinde üreticiler kendi çayını kendileri işleyebilir, bu sayede kaliteli çay üretimi yapılır. Sektör bazında ise Japonya da olduğu gibi araziler fabrikalar tarafından kiralanarak sektör kendi çayını kendisi hasat ederek kaliteye ulaşır, bu sayede çay bakımı sağlanır” dedi.
Özel sektör ne yapsın
Resul Okumuş açıklamasında “ Kuru çay fiyatlarının düşük olması nedeniyle özel sektör satabileceği fiyatta üretim yapmak zorunda. Zarar edeceği bir ürünü niye alsın. Üretici haklı olarak taban fiyatta çay satmak istiyor, ancak sektör 5 veya 6 kilodan bir kilo kuru çay üretmekte, bugün kuru çay fiyatları belli, 32 ile 38 TL arasında nakliye, işçilik, tüm masraflar eklendiğinde sektör fazla kar etmemekte, bazı fabrikalar iş olsun diye fabrikalarını açtılar. Düşük fiyatta çay almak zorunda kaldılar. Şu an en ucuz ürün çay ve tüm ürünler zam görmesine rağmen çay zam görmedi” dedi.
Çay çarşısı katkı sağlayacak
RTB Meclis Başkanı Resul Okumuş Ticaret Borsasının projesi olan Çay çarşısının daha geniş bir alanda olması gerektiğini belirterek “ 10 Bin metre kare alan üzerinde en iyi projeyi yaptık. Turizme önemli katkı sağlayacak, iş yerleri kiralandı. Mart sonuna doğru hizmete girecek ve önemli bir katkısı olacak, borsa olarak Çayeli ilçesinde kurduğumuz çay tahlil merkezimiz de çok çeşitli tahliller yapmaktayız. Borsa olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz” dedi.