• 26 Kasım 2024 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Çayimizi Dünya taniyacak

-Çay i?letmeleri genel müdürü ?mdat Sütlüo?lu 75 bin ton kuru çay sattiklarini söyleyerek” Depolarimizda 75 bin ton kuru çayimiz var, gerek iç piyasada gerekse di? piyasada çayimizi iyi tanitamadik, üreticimize Ekim ayi di?inda borcumuz kalmadi &`; dedi.

Çayimizi Dünya taniyacak

R?ZE:ÇAYKUR Genel müdürü ?mdat Sütlüo?lu, Türk çayini dünyaya daha fazla tanitmalari gerekti?ini, bunun anahtarinin da organik çay oldu?unu söyledi.

Sütlüo?lu, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derne?inde düzenledi?i basin toplantisinda, bu yil 20 Mayis`ta ba?ladiklari ya? çay kampanyasini 23 Ekim`de tamamladiklarini belirtti.

Birinci sürgünde 238 bin ton, ikinci sürgünde 233 bin ton, üçüncü sürgünde de 182 bin ton olmak üzere 653 bin ton civarinda ya? çay satin aldiklarini bildiren Sütlüo?lu, ``Bu da son dönemlerdeki en yüksek alim yapilan yillardan birisi oldu. Aldi?imiz ya? çayin bedelini üreticilere bir sonraki ay ödedik. Şu an sadece Ekim ayinda aldi?imiz 34 bin ton ya? çayin bedeli olan 33 milyon lira kaldi. Bunu da bu ay içinde ödemeyi planliyoruz. Bugüne kadar üreticilere 606 milyon lira civarinda ödeme yaptik`` dedi.

Sezona, ya? çayin tüm bölgelerde ayni anda gelmesinden dolayi sorunlu ba?lanildi?ini, çay tarihinde bunun ilk kez oldu?unu anlatan Sütlüo?lu, ?unlari söyledi:

``Bu nedenle üreticilerimiz zor durumda kaldi. Özel sektördeki bazi firmalar vatanda?in bu zor durumundan faydalanmaya çali?ti. Fiyati dü?ürdü, çay almamaya ba?ladi. Bunun için biz de kotalari ÇAYKUR tarihinin en yüksek seviyesine çikararak vatanda?in ma?duriyetini önlemek istedik. Bütçemizi 60 bin ton kadar a?tik. Vatanda?in sorununu çözmek için üretici lehine fedakarlik yaptik. Üreticilerimize firsatçilara firsat vermemeleri, çaylarini alaca?imizi söyledik. Böylece birinci sürgünü en az sanci ile atlattik. ?kinci ve üçüncü sürgün ise daha rahat geçti. Özel sektör birinci sürgünde 216 bin ton, ikinci sürgünde ise 211 bin ton civarinda ya? çay aldi. Son sürgünün rakamlari ise henüz belli de?il.``

Bu yil 120 bin ton civarinda kuru çay ürettiklerini, ?u anda 107 bin ton civarinda kuru çay stoklari oldu?unu ifade eden Sütlüo?lu, ``Bu yil ?u ana kadar 76 bin ton kuru çay çay sattik. Randimanimiz son yillarda ortalama 18 civarinda gerçekle?iyor. Bu yil da tam olarak belli olmamasina ra?men 18`in üzerinde olaca?ini tahmin ediyoruz`` diye konu?tu.

 Sütlüo?lu, çayin tanitimi için tüm fuarlara katilmaya çali?tiklarini, bu yil ?u ana kadar yurt içinde 12 fuara katildiklarini dile getirerek, ``Ayrica çok sayida da festival, tanitim günü ve etkinli?e katildik. Simav`da meydana gelen depremde 2 seyyar tanitim tirimizi bölgeye gönderdik. Son olarak da Van`da meydana gelen deprem nedeniyle tanitim tirlarini Van ve Erci?`e gönderdik. Tanitim tirlarimiz Erci?`te 2 ayri çadir kentte hizmet vermeye devam ediyor. ?kram etti?imiz sicak çayla depremzedelerimizin içini isitmaya çali?iyoruz`` diye konu?tu.

ÇAYKUR`un kadrolu olarak bin 255 memur, 3 bin 241 i?çisi oldu?unu, ayrica 7 bin 997 de mevsimlik i?çi olmak üzere toplam 12 bin 493 çali?ani oldu?unu belirten Sütlüo?lu, ?unlari kaydetti:

``Yapti?imiz çali?malarla 205 bin üreticimizden 195 bininin cep telefonu numarasini aldik. Böylece müstahsillerimizle ilgili konularda bilgilendirme yapiyoruz. Di?er müstahsillerimizin de cep telefonu numaralarini bize ula?tirmasini istiyoruz. Çünkü yapaca?imiz her türlü çali?mada kendilerine ula?aca?iz.

Ayrica Beyaz Masa Projesini hayata geçirece?iz. Üretici, tüketici ve çali?an gibi tüm kesimleri içine alacak proje çali?malarini gelecek sezon ba?inda faaliyete geçirmeyi planliyoruz. Kurban Bayramindan sonra da sosyal medyada da etkin olarak yer alaca?iz.``

Genel Müdür Sütlüo?lu, ?u anda 6 bin 600 civarinda olan günlük kapasitelerini 7 bin 400 tona çikartmayi planladiklarini bildirerek, ?öyle dedi:

``Paketleme fabrikasinin ta?inmasi, yeni ye?il çay fabrikalari kurulmasi çali?malari var Do?u ve Güneydo?u Anadolu bölgeleri ile di? pazarlarin damak tadina uygun çaylar üretmek için çali?ma da yapmak istiyoruz. Ancak bunun için prosedürlerin tamamlanmasi gerekir. Çünkü bir kamu kurulu?uyuz. ÇAYKUR, Türkiye`nin güçlü bir markasidir. Ama dünyaya daha fazla tanitmamiz gerekiyor. Bunun anahtari da organik çaydir. Bölgemiz organik çay üretimi için oldukça uygun. Çayimizda zararli böcekler olmadi?i için kimyasal mücadeleye gerek olmuyor. Bunun için de çayimizda kimyasal maddeler olmuyor. Kimyasal gübreden de vazgeçti?imiz organik gübre kullandi?imizda organik üretime geçmi? olaca?iz. Organik gübre üretimi için çay atiklarini kullanmak için çali?malarimiz sürüyor.``

Kaçak çaylarda birçok zararli madde oldu?unu, bunlarin ciddi sa?lik sorunlarina yol açti?ini vurgulayan Sütlüo?lu, ``Bunu vatanda?larimiza anlatmaliyiz. Çaydaki pestisit kalintilari ölümcül sa?lik sorunlarina yol açiyor. Oysa bizim üretti?imiz çayda böyle bir sorun yok. bunu vatanda?larimiza iyi anlatmaliyiz`` diye konu?tu.

Ellerindeki çayin tamamini satamadiklarini, bu nedenle stok baskisi olu?tu?unu kaydeden Sütlüo?lu, ``Bunun için iç pazarimizi artirmak, ayni zamanda da yurt di?ina açilmamiz gerekiyor. Bunlarla ilgili ciddi çali?malar yürütüyoruz. Ancak bunlar bir anda olacak i?ler de?il. Sonuç almak uzun zaman alir. Çayimizi siradan bir ürün olmanin di?ina çikarmaliyiz. Bu nedenle pazarlama konusuna a?irlik verece?iz`` diye konu?tu.

Sütlüo?lu, sektörle ilgili doku kültürü laboratuvari olu?turma çali?malari yürüttüklerini, burada yeni ve daha kaliteli fidan üretimi yapilaca?ini, böylece ileriye yönelik çaylik alanlarin kaliteli fidanlarla de?i?tirilmesi yönünde çali?ma yapilabilece?ini kaydetti.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE