Çaykur, Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Do?u, Orta Asya gibi birçok ülkenin farkl? sektörlerinden ziyaretçi ve kat?l?mc?lar? bulu?turan ve ticari uluslararas? bir platform olu?turan 3. TÜMS?AD Sanayi ve Ticaret Fuar?’nda (TÜMEXPO 2015) yeni inovatif ürünü stevyal?Didi’yi tan?tt?.
Tümexpo’da ilk ba?lad??? y?ldan bu yana kat?l?mc? olarak yer alan Çaykur, bu y?l fuar?n önemli ba?l?klar?ndan biri olan inovasyon kapsam?nda yeni ürünlerinin de tan?t?m?n? yapt?. Çaykur Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu, bu y?l fuarda inovasyon temas?n?n öne ç?kt???n? belirtti: “Çaykur’uninovatif ürünü stevyal?Didi’yi bu fuarda tan?t?yoruz”. Stevyan?n üretim çal??malar?n? 3 y?ld?r sürdüklerini ifade eden Sütlüo?lu, bu çal??malar?n ba?ar?l? oldu?unu söyledi. Sütlüo?lu: “Amerikan yerlilerin ball? yaprak, ?eker otu diye tabir ettikleri stevya çok do?al, ?ekerden 300 400 kat daha tatl?, kalorisi s?f?r, proteini s?f?r olan bir ürün. 3 y?ld?r üretimi deneme çal??malar? yapt?k, kendi bahçelerimizde yeti?tirdik, çok ba?ar?l? oldu. Yak?nda fabrikalar?n? kurmay? planl?yoruz, vatanda?a fidanlar? da??tarak fiili üretime geçece?iz ve stevyan?n da en büyük mü?terisi olaca??z” dedi. Sütlüo?lu ayr?ca stevyal?, ye?il ve siyah çayl? yenilikçi ürünler üzerinde de çal??malar?n devam etti?ini ve tüketicilere yeni tatlar sunulaca??n? da ekledi.
D?D?’YE DI? PAZARDA DA TALEP ÇOK
Yeni bir sektör olu?turmaya çal??t?klar?n?n alt?n? çizen ?mdat Sütlüo?lu, “ ?hracat çok h?zl? bir ?ekilde art?yor, ?u anda 50 ülkeyle ihracat yap?yoruz, bu y?l 60 ülkeyi hedefliyoruz, önümüzdeki y?l ise 100 ülkeye ç?kaca??z. Didi dünyada d?? pazarlarda da çok talep görüyor. Stevya bütün dünyada her y?l 3-4 milyon dolarl?k bir ticaret hacmine sahip, pazar pay? ve talebi artan bir ürün. Çok sa?l?kl? ve do?al bir ürün oldu?u için stevya üzerine birçok AR-GE çal??mas? yap?l?yor. Stevyal? ürünlerimizdeöncelikle kendi ihtiyac?m?z? kar??lamaya yönelece?iz, iç ihtiyac?m?z?n üzerindeki miktar? da bütün dünyaya pazarlayaca??z” ifadelerini kulland?.
Dünya ticaretinin art?k bu tür fuarlarda ?ekillendi?ini söyleyen Sütlüo?lu: “ Uluslararas? düzeyde kat?l?m oluyor ve bütün dünyadan çok say?da insan bu fuarlara geliyor. Üreticilerden, tüketicilere bütün paydalar burada bulu?uyor. Fuarda ?u an çok yo?un bir kat?l?m görüyorum, fuar?n ilerleyen günlerinde artaca??n? da tahmin ediyorum. Bu gibi fuarlarda yeni ba?lant?lar yap?yoruz. Güzel i? sonuçlar? elde edece?imizi umut ediyorum, bu yöndeki çal??malar?m?z? h?zla ve azimle sürdürüyoruz” dedi
“STEVYAYLA TATLI ÜRÜNLERDEN VAZGEÇMEYE GEREK KALMAYACAK”
Fuara gelen ziyaretçilere, özel olarak haz?rlad?klar? çayl? ve stevyal? dondurma, börek, kurabiye, kek gibi çe?itlerin ikram edildi?ini ve bu ?ekilde stevyan?n farkl? uygulama alanlar?na da dikkat çekildi?ini anlatan ?mdat Sütlüo?lu stevyan?n avantajlar?na da de?indi: “?eker hastalar? var, obezite var, a??r? kalori almaktan çekinerek tatl? ürünleri tüketemeyenler var. Stevyayla insanlar tatl? ürünler yemekten vazgeçmeyecek ve kalori de protein de almayacaklar. Fuara gelen ziyaretçiler için stevyal?didi, ye?il ve siyah çaydan yap?lm?? kekler ve pastalar olacak, stevyadan mamul dondurma olacak. Ar-ge çal??mas? süren ürünlerimizi ziyaretçilerle payla?arak PR çal??mas? ve piyasa ara?t?rmas? da yapm?? olaca??z. Ziyaretçilere be?enilerini soraca??z, onlardan tavsiye alaca??z, bu ?ekilde bu fuar? en iyi ve verimli ?ekilde de?erlendirece?iz.
?stanbul Kongre Merkezi’nde yap?lan TÜMS?AD Sanayi ve Ticaret Fuar? (TÜMEXPO) 25 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek.