• 30 Kasım 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    30 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Çaykur Tarih yaşatacak

-Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu “Kurmayı düşündüğümüz müzede; tarihi, yetiştirilmesi, çeşitleri, demleme çeşitleri, içme ritüelleri, çayla birlikte yenebilecek ürünler Çay demlikleri, semaverler, bardak ve fincanlar sergilenecek görsel olarak filmler, fotoğraflar sergilenecek” dedi.

Çaykur Tarih yaşatacak

RİZE: Dünyanın en büyük ve en kapsamlı çay paketleme fabrikasını yapan ÇAYKUR, fabrika hinterlandı içerisinde kurulacak çay müzesi ile ilgili çalışmalarını da sürdürüyor. Kurulacak olan müzede çayın tüm paydaşlarına yer verecek olan ÇAYKUR, bu kapsamda il etapta 24 ülkeden 21 yılda toplam 356 parçadan oluşan antika çaydanlık koleksiyonu oluşturdu.

Çin Halk Cumhuriyeti, Japonya, Sri Lanka, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Özbekistan, Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, Endonezya, Malezya, Nepal, Fas, İran, Irak, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya, Finlandiya, Belçika, İspanya ve Türkiye’den toparlanan koleksiyonu eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak’la birlikte inceleyen Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, dünyanın en büyük ve kapsamlı çay paketleme fabrikası hinterlandında yapılması düşünülen müzeyle ilgili eski Bakan Özak’a bilgi verdi.

Müzede çayın tüm argümanlarını barındırmayı hedeflediklerini belirten Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu: “Kurmayı düşündüğümüz müzede; tarihi, yetiştirilmesi, çeşitleri, demleme çeşitleri, içme ritüelleri, çayla birlikte yenebilecek ürünler Çay demlikleri, semaverler, bardak ve fincanlar sergilenecek görsel olarak filmler, fotoğraflar sergilenecek. Bu çalışmamızın bir ayağı olan çaydanlık koleksiyonumuza dünyanın 24 değişik ülkelerinden toplanan 365 parça ile oluşturmaya başladık. Koleksiyonumuzda Çin’in Yixing kilinden yapılan çaydanlıklardan Moskova da 1832 yılında kurulan Kuznetsov porselen fabrikasının çaydanlıklarına, 1771 yılında Fransa’nın Limoges bölgesinde kurulan porselen fabrikalarında üretilen çaydanlıklara,1710 yılında Almanya’nın Dresden kenti yakınlarında kurulan Meissen porselen fabrikasının çaydanlıklarına kadar farklı form ve desenlerde, renklerde çaydanlıklar mevcut. “ Dedi.

Oluşturulan koleksiyonu hayranlıkla incelediğini belirten eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak: “Genel Müdürümüz Sayın İmdat Sütlüoğlu’nu tebrik ediyorum. Çok güzel bir projeyi hayata geçirmeye başlamışlar. Bu koleksiyon dahi insanı büyülüyor, alıp tarihe başka ülkelere, kültürlere götürüyor. Müze tamamlandığında çay tarihi konusunda büyük bir eksiklik giderilmiş olacak. Başta Genel Müdürümüz Sayın İmdat Sütlüoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE