ÇAYKUR Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu, üçüncü sürgünde 69 bin ton civarinda olmak üzere bu yil ?u ana kadar 540 bin tonun üzerinde ya? çay satin aldiklarini söyledi.
Sütlüo?lu, yo?un bir kampanya dönemi geçirdiklerini belirterek, ``Birinci sürgünde bölge genelinde çay ayni anda hasat olgunlu?una geldi. Vatanda?imiz bu nedenle sikinti çekti. Biz de vatanda?imizi bu sikintilarini çözmek için elimizden gelen gayreti gösterdik`` dedi.
?lk sürgünde dönüm ba?ina kotayi 425 kiloya çikarttiklarini, 47 gün gibi çok uzun bir süre vatanda?tan çay alimi yaptiklarini, vatanda?in çayini elinde birakmadiklarini ifade eden Sütlüo?lu, birinci sürgünden 5 gün aradan sonra ikinci sürgün ya? çay alimlarina ba?ladiklarini kaydetti.
Ramazan Bayrami öncesinde ikinci sürgün alimlarini tamamladiklarini, Ramazan Bayraminda verilen aranin ardindan 2 Ekim itibariyle üçüncü ve son sürgün ya? çay alimlarina ba?ladiklarini anlatan Sütlüo?lu, ``Birinci sürgünde 238 bin 257 ton, ikinci sürgünde de 233 bin 147 ton olmak üzere 471 bin tonun üzerinde ya? çay alimi yaptik. Üçüncü sürgünde ise ?u ana kadar 69 bin ton civarinda alim yaptik. Böylece ?u ana kadar 540 bin tonun üzerinde ya? çay satin aldik. Bu yil 650 bin ton civarinda alim politikamiz var. Gelecek ay yapaca?imiz alimlarin ardindan üçüncü sürgünü de sona erdirerek bu yil kampanyamizi tamamlami? olaca?iz`` diye konu?tu.
Pazarlama ve sati? çali?malarinin ise 12 ay devam etti?ini vurgulayan Sütlüo?lu, kampanyanin tamamlanmasinin ardindan sati? çali?malarina a?irlik vererek pazar payini artirmak için çali?malarina devam edeceklerini söyledi.
?mdat Sütlüo?lu, ya? çayda iklim ?artlarindan dolayi rekoltenin geçen yila göre biraz dü?tü?ünü, randimanin da istedikleri seviyede olmadi?ini dile getirerek, ``Müstahsil çayi kaliteli toplamiyor. Maalesef 13 yildir vatanda? ne topladi ise, çay bezi açilmadan ÇAYKUR ve özel sektör tarafindan alindi. Çayda kalitenin püf noktasi yapra?in kalitesidir. Çay yapra?i kaliteli ise çay da kaliteli olur. Çay yapra?i kaliteli de?ilse hangi teknolojiyi uygularsaniz uygulayin, kalitesiz ya? çay yapra?indan kaliteli çay üretemezsiniz. Çay üretiminde ?u andaki en büyük handikabimiz, vatanda?in çayini kaliteli toplamamasidir`` diye konu?tu.
Bu yil özellikle ikinci ve üçüncü sürgünde vatanda?in çay bezini açarak evsaf di?i çayini seçmesini istediklerini, istemeye de devam edeceklerini belirten Sütlüo?lu, ``Genel müdürlük olarak ekipler olu?turdum, bu konuya yakindan takip ediyorum. Vatanda?in çayini mutlaka evsafina uygun toplayarak, evsaf di?i olanlari da ayiklayarak vermesi lazim. Yabanci unsurlarin çayda olmamasi lazim. Çayin selüloz yapisindaki kart bölgelerin olmamasi lazim`` dedi.
ÇAYKUR olarak yilda ortalama 110-120 bin ton arasinda kuru çay ürettiklerini, bunun yaninda da 25 bin ton çöp, odun ürettiklerine dikkat çeken Sütlüo?lu, ?unlari söyledi:
``Bu, vatanda?in evsafina uygun çay vermemesinden kaynaklaniyor. Bizim fabrikalarimiz çay fabrikasi, kereste fabrikasi de?il. Vatanda?tan odun de?il, çay istiyorum. Bunu tekrar tekrar söylüyorum, rica ediyorum. Vatanda? bu ?ekilde çay vererek kendi lehine bir ?ey yapti?ini zannetmesin. Aslinda kendi bindi?i dali kesiyor, kendi gelece?ini yok ediyor. E?er çayda kalitesizlik devam eder, yeniden kaliteyi yakalayamazsak bu dalga pazardan geri döner. Ters dalga olur ve bu dalga en zayif halka olan müstahsili bo?ar. Elbetteki firmalar da, biz de zarar görürüz. Ama en büyük zarari müstahsil görür. Müstahsile (kalitesiz çay verin) deseler de vermemeleri lazim. Bu konuda müstahsilden anlayi? ve destek bekliyorum. Çünkü kalitesiz çayi pazarda satamayiz. O zaman üreticinin parasini ödeyemeyiz. Daha sonra da çay alamayiz.
Bu konuda ÇAYKUR`u da özellikle desteklemelerini istiyorum. Çünkü ÇAYKUR olmadan nelerin olabilece?ini gördüler. Her ?eyimizle üreticiye destek veriyoruz. Verilen fiyatin altina inmiyoruz. Ödemelerimizi pe?in yapiyoruz. Vatanda? ma?dur olmasin diye büyük fedakarliklarla bunlari yapiyoruz. Ama vatanda?in da bunun kar?ili?inda bize vermesi gerekti?i gibi çay vererek destek olmasi lazim. Evsaf di?i çay vermesinin helal olmadi?ini da belirtmek isterim. Bize `çay` verilmesi lazim. Aksi halde ba?kasi üretti?imiz kalitesiz çayi bizim hatirimiza tüketmez. Ba?ka bir içecek içer, veya ithal çay içer. O zaman da üretilen çay satilamaz, tarlada kalir. Bu nedenle yapilmasi gereken mutlaka çayda kaliteyi yeniden sa?lamaktir. Geçmi?te 4 kilo ya? çaydan 1 kilo kuru çay üretilirdi. Bugün bu 6 kiloya do?ru gidiyor. Çünkü vatanda?, çay yerine `odun` veriyor. Bunu tekrar eski haline, olmasi gerekene, kaliteli çaya döndürmemiz gerekiyor.``