• 28 Kasım 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    28 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Çaykur kotayı 500 kiloya çıkardı

-Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ikinci sürgün alımlarının başladığını ve kurum olarak tarihinde ilk kez ikinci sürgünde kotayı 500 kiloya çıkardıklarını söyleyerek” Üretici beklesin ve çayını ucuza vermesin, piyasa çay”a aç” dedi.

Çaykur kotayı 500 kiloya çıkardı

RİZE: Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu yaptığı basın toplantısında ikinci sürgün alımları öncesi tarihlerinde ilk kez ikinci sürgün kotasını 500 kiloya çıkardıklarını açıkladı.

    Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu Çaykur da düzenlediği basın toplantısında çeşitli açıklamalarda bulundu. Sütlüoğlu “İlk sürgüne 3 Mayıs'ta başladık. 15 Mayıs tarihinde çay alımları yoğunlaşmaya başladı. 19 Mayıs tarihlerinde pik çay alımları başladı. İlk sürgün çok güzel geçti. Vatandaşlarımıza ucuza çay satmamalarını duyurmuştuk.  Özel sektör çaya susamış bir durumdaydı. Stokları yoktu. Çayı ucuza vermesinler demiştik. 400 kilo kota açıklamıştık. Bu çay elinizde kalmayacak demiştik. İklim şartları da müsaitti. Bahçelerde çaylar beklesin dedik. Siz bu duruşu sergilerseniz özel sektör taban fiyatın altına çay alamaz dedik. Ama Ramazan öncesinde çayı verelim bitirelim telaşı ile çok kısa bir süre taban fiyatın altında çay alındı. Ben üreticiyi yeniden uyardım. Bu konuşmamızdan sonra vatandaşlar bir miktar durdu ve özel sektörde fiyatları yukarı çekti. 2.40 kuruşa bile çay alındı. Vatandaşın gayet mutlu olduğu bir sürgün yaşadık. Biz duruşu ikinci ve üçüncü sürgünde de gösterebilirsek bu mutluluğu tüm sezon boyunca yaşamış olacağız.

Özel sektörün çaya susamışlığı geçmiş değil. Burada herkes kazanıyor. Başta çay üreticisi kazanıyor. Böyle yersiz bir psikolojiyi de özel sektör yeniş oldu.

Bu ürün başka bir yerden alınacak bir ürün değil. Diğer tarım ürünler gibi değil ve dar bir alanda yetişiyor. Su kadar ihtiyaç duyduğu ve tükettiği bir içecek. Hiçbir bakkalın marketin bunu ben satmıyorum deme lüksü yok. Çay satmayan bir bakkala markete müşteri girmez. Böyle bir ürüne sahip olduğumuz için eğerinde alıp değerinde satalım diyoruz” dedi

    Rekolte düştü

  Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu açıklamasında “İlk sürgünde 172 bin 430 ton yaş çay aldık.  2'İnci sürgünde de 3 Temmuz'da başladık. Şuana kadar ikinci sürgünde 68 ton yaş çay aldık. Özel sektör geçen yıl 170 bin ton çay aldı ilk sürgünde bu yıl ise 182 bin ton yaş çay aldığı ifade ediliyor. Özel sektör Çaykur'dan daha fazla çay aldı. Bu iyi mi kötü mü? Bu bizim için iyi. Özel sektörün Çaykur'dan cazip olması ve vatandaşlara daha iyi fiyat vermesidir. Çaykur'la özel sektör yarışması vatandaşa yaracaktır.  Bu konuda doğru uygulamalar yapan herkese teşekkür ediyorum. İkinci sürgünde de vatandaşımız aynı duruşu sergilesin. Bize güvensin Bizim dediğimiz her şey tatbike dildiğinde üretici mutlu oluyor. Çaykur'un düzenleyici görevi var ve biz bunu yapıyoruz.

2016 yılında birinci sürgün rekoltesi 400 bin ton iken bu yıl 350 bin ton oldu. Rekolte düştü. Yüzde 11.5 rekolte kaybı oldu. Bunun nedenleri iklim koşulları oldu. Hava önce ısındı ardından soğudu. Çay gelişemedi. İkinci etken toprağın artık kimyasal gübre kullanımından dolayı bitkiyi besleyememesi. Bitkinin yaşlanması verimden düşmesine neden oluyor. Kötü çay toplama da rekolte kaybımda etken oluyor. İkinci sürgün de çok güzel filiz göremiyoruz. Yeşil yaprak kalacak ki fotosentez ile yaprak filiz çıkarsın. Dipten toplama yapılınca filiz geç çıkıyor” dedi.

   Sütlüoğlu “Beyaz çay 191 kilo beyaz çay aldık. 34 bin 700 ton kuru çay üretimi gerçekleştirdik. Mayıs ayı çay bedeli olan 285 milyon ödedin. Budama bedelleri olan 163 milyon lira ödeme yaptık. İşçilere 25 milyon lira ödedik. Ramazan bayramı öncesi toplam 447 milyon lira ödedik. 13 Haziran itibariyle 43 bin 500 ton kuru çay sattık. 53.2 milyon litre didi sattık. Bunun 8.5 milyon litresi ihracat olarak gerçekleşti” dedi.

    Yeni işçiler başladı

Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu “1500 yeni işçi alımı yapıldı. Bunlar güvenlik soruşturmaları sonuçlandı. Bunları almaya başladık. Şuanda işçi memur toplam çalışan 13 bin 32 kişi oldu. Son iki yılda 5 bin yeni işçi, aldık. Çaykur ciddi manada gençleşti. Her yıl 1000 işçimiz emekli oluyor. Ciddi tazminatlar ödüyoruz.  Kotanın ne olacağı merak ediliyor. ilk sürgünde 400 kilo olarak açıklamıştık.  Biz mutlu gidişatın ikinci sürgünde de bozulmamasını istiyoruz. Kotamızı 500 kilo olarak belirledik. Bu tarihin en yüksek kotasıdır. Çayın tamamını almayı taahhüt ediyoruz.  Özel sektör vatandaşı üzmesin. Çayın tamamını bize satmak gibi bir imkan var. Bunun için 5 haftalık bir süre olacak. Vatandaş acele etmeyecek hemen şimdi erken verirse çay alıyoruz. Şuanda çayını rahatlıkla verebilir. Bizim günlük kapasitemize ulaşana kadar bu serbest alım sürecek. Günlük kapasitemize ulaşınca kontenjan ve randevulu alıma geçeceğiz. Vatandaş kendi gününde çayını verecek. Günü geldiğinde bize vermesi gereken çayı verecek. Bu şekilde hareket ederse vatandaş üzülmez. Özel sektörün de çaya ihtiyacı var. Onlarda en az taban fiyat kadar çaya fiyat verebilirler. Hatta daha üzerine bile çıkabilirler. Vatandaşı korumak için çalışıyoruz. Bu kota artırımı da bunun bir göstergesidir.  Bu piyasayı düzenlemek için bu silahlarımızı kullanıyoruz. Başka argümanlarda var ihtiyaç olursa onları da kullanmaktan tereddüt etmiyoruz” dedi.

 Seneye paketleme fabrikası hazır

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu açıklamasında “Paketleme fabrikasında sona geldik. Dünyanın en modern fabrikasının yanında turizm destinasyon alanı olacak. Farklı konsepte dünyada bir numara olacak bir fabrika olacak. İlimizin gurur abidesi olacak fabrikayı önümüzdeki yıl devreye alacağız” dedi.

ÇAYA TATLI BİR KARDEŞ GELDİ: STEVİA

    Sütlüoğlu “Rize şekeri olarak adlandırılan stevia için fabrika kurma çalışmamız sürüyor.  Gelecek yıl vatandaşımıza fidanları dağıtarak yeni bir ek gelir kaynağı asrın ürünü olarak adlandırılan bir ürünü bölgemize ve ülkemize kazandırmış olacağız. Çaya tatlı bir kardeş geldi” dedi.

YENİ TESİSLER

   Genel Müdür “Çayın biz tozunu dahi kaybetmek istemiyoruz. Bunun için granür fabrikası kuracağız.  Bu fabrika Arhavi'de kurulacak. Rize OSB alanında organik gübre fabrikası kurulacak. Çayın tamamını organik yapmayı hedefliyoruz. Çaykur dinamik bir şekilde büyümeye gelişmeye yatırımlarına artırmaya ve dış pazarlarını artırmaya devam ediyor.  Çayımızı içen 80 milyona vatandaşımıza teşekkür ediyoruz. Dış pazarlarda çayımızı tercih eden tüketicilere teşekkür ediyoruz. Bu satışlarda katkısı olan herkes teşekkür ediyoruz.  Fındıklı Çağlayan'da yeni bir fabrika kurulacak. İhale süreci devam ediyor. Bu yıl bitmeden ilk kazmayı vuracağız” dedi.

    En sağlıklı çay bizim

 Genel Müdür “Çayın tamamının organik olması çayımızın üzerinde Dünyanın en sağlıklı çayı bizim. Üzerine çay yağan tek çay.  Biz çayımızın tamamının organik yaparak dünyanın en büyük organik sahalarını oluşturabiliriz. Çayımızın daha iyi fiyatlarda satılacak. Organik çayın üretiminde püf nokta organik gübre. Bir kaç gübre tespit edildi. Güzel sonuçlar alındı.  Bu yıl kapsamlı bir çalışmaya girildi.  Şuanda 21 firmanın gübresini deniyoruz. Bizim önderliğimizde çayla ilgili tüm kuruluşlarla konuyu takip ediyoruz. Şu gübreden bu sonuç alındı diye yılsonunda açıklayacağız. Bu süreç devam ediyor. Bakanlığın aldığı bir karar var. Gelecek yıl çayın tamamının organik üretimine geçilmesi konusunda kararlılık var. Olursa ürün kaybı oda telafi edilecek. Vatandaşı üzmeden mağdur etmeden bu süreci hayat geçirmek istiyoruz” dedi.

 

 

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE