Hayati Akbaş
ARTVİN-Artvin’in en önemli gündem maddelerinden biri olan Cerattepe Madencilik Projesi’ne ilişkin belirsizlikler Danıştay’ın Rize İdare Mahkemesi’nin verdiği ‘Cerattepe ‘de madencilik yapılabilir’ kararını onamasının ardından Artvin’de bir belirsizlik sona erdi. Artık yargı Cerattepe için nihai kararını verdi ve Cerattepe ‘de madencilik yapılabilir dedi.
Rize İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma davasını reddetmesinin ardından Cerattepe ‘de maden şirketi Eti bakır A.Ş. yaklaşık bir yıldır hummalı bir çalışma yürütülüyor. Maden şirketi Eti bakır, “Cerattepe ‘de çevreci modern bir maden işletmesi kuruyoruz” açıklaması yaptı.
Gazeteciler Tarafından Cerattepe’deki Çalışmalar Görüntülendi
Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna aktarılan görüntülerin ardından Cerattepe bölgesindeki çalışmaları bizzat yerinde incelemek isteyen Gazeteciler bölgede incelemelerde bulundu. Maden işletme sahasına girerek burada çekimler yapan Gazeteciler modern bir işletme tesisinin kuruluşuna tanık oldu.
Gazeteciler, Maden işletme sahasının girişinden itibaren minimum çevre zararı ile işletme tesisleri büyük bir özenle kurulduğu görüntülendi. 24.4 hektarlık alanda ÇED raporunda belirtilen tesisler ve galeriler inşa edilirken işletme tesisi kurma çalışmalarının da birkaç aya kadar tamamlanması bekleniyor. Kuzey ve Güney galeri açma çalışmalarının ve cevhere ulaşma çalışmalarının da 2018 yılının başlarında gerçekleşmesi bekleniyor.
ÇED Raporu Doğrultusunda Bir Yeraltı İşletmesi Kuruluyor
1990 yıllardan bu yana Artvin’in gündeminde yer alan Cerattepe’deki madencilik projesi konusundaki belirsizlik birkaç firma değişiminin ve yaşanan hukuki süreçlerin ardından artık ortadan kalktı. 2016 yılının Şubat ayında Cerattepe’deki maden ruhsat alanına yerleşen Etibakır A.Ş., ÇED raporunda çalışma onay izni olan 22.2 hektarlık alanda maden işletme sahası kurulması çalışmalarına başladı. Etibakır Maden İşletmeleri A.Ş., Cerattepe ‘de ÇED raporunda da belirtildiği üzere bir yeraltı işletmesi kuruyor. Maden Şirketi yetkilileri, Artvin halkına söz verdikleri gibi çevreyle dost, modern ve sorumlu bir madencilik yapmak üzere Cerattepe Bakır Madeni Projesi’nin “ÇED olumlu” raporu aldıklarını, projenin yaklaşık ömrünün 14 yıl olarak planlandığını, Cerattepe Maden sahasında modern bir işletme tesisi kurmaya başladıklarını söylediler.
Firma yetkilileri proje kapsamında hazırlık ve üretim çalışmalarında 227 kişinin çalıştırılmasının planlandığını, İşletme kurulma çalışmaları bir yıldır sürdürülen projede 164 kişilik istihdam şimdiden sağlandığını, projeye ilişkin iş programına göre 2018 yılının başlarında cevhere ulaşılmasının planlandığını ifade ettiler.
Cerattepe ‘de 108 Metre rakım aralığında kazı yapılacak
Cerattepe Maden Projesi’ne ilişkin birçok yanlış bilgilerin kamuoyuna aktarıldığını ifade eden yetkililer şu bilgileri verdiler: “projeye dair bir bilenen yanlışta maden cevherinin Cerattepe’ den Kafkasör’e hatta Artvin Merkez hizasına kadar yeraltında kazı yapılacağı iddiasıdır. Bu bilgi kesinlikle gerçek dışıdır. Cevherin 1.683 kodu ile 1.575 kodu aralığında bulunmaktadır. 108 metrelik bir kod farkında çıkarılacak cevher teleferik ile bölgeden Zelosman’a taşınacaktır”.
Bakır Cevheri Cerattepe ’de Çıkarılacak Murgul’da İşlenecek
Eti Bakır A.Ş. Cerattepe Projesi, Artvin İli, Merkez İlçesi, Cerattepe Mevkii sınırları içerisinde yeraltı madencilik yöntemi ile elde edileceği, bakır cevherinin Teleferik Sistemi ile Zelosman Mevkiine nakledileceği, sonrasında Karayolu ile Eti Bakır A.Ş. Murgul İşletmesinde kırma, öğütme, flotasyon (yüzdürme) prosesleri kullanarak zenginleştirerek Bakır konsantre cevheri üretileceği açıklandı.
Proje Kapsamında Herhangi Bir Kimyasal Madde Kullanılmıyor
Maden karşıtı çevreler tarafından ortaya atılan kimyasal maddeler kullanılıyor ve bölgedeki sular kirletiliyor iddialarına karşı açıklamalarda bulunan şirket yetkilileri cevhere giriş hazırlıklarının yapıldığını ve şu aşamada şirketleri tarafından bölgedeki suları kirletecek şekilde herhangi bir kimyasal maddenin kullanılmadığı belirtildi. Galeri açma çalışmaları esnasında ve cevhere girildikten sonra da bölgedeki suları kirletecek şekilde bir kimyasal madde kullanımının söz konusu olmadığını belirten şirket yetkilileri, belirli noktalarda yapılan ölçümlerle de bölgedeki sularda herhangi bir kimyasal madde bulgusuna rastlanılmadığını da belirttiler. Bölgedeki suların ölçümleri proje sürdükçe devam edeceği ve bu su kaynaklarının olumsuz etkilenmemesi için de gerekli tüm arıtma sistemlerinin kurulmakta olduğu ifade edildi.
Maksimum 3 Bin 500 Ağaç Kesilecek
Maden çalışmaları için teleferik sistemi dâhil 3 Bin 500 ağaç kesimi yapılacağını açıklayan yetkililer “ Bu ağaçların kesilmesine başlanırken, işletme ve teleferik tesislerinin kurulmasının ardından bölgede ağaç kesiminin ÇED raporunda belirtildiği üzere başka bir ağaç kesimi hedeflenmemekte. Kesilen ağaçlar Taşlıca ve Fıstıklı Köyü Muhtarlıklarına köyün ihtiyaçlarını karşılamak üzere hibe edilerek bölge halkına katkı sağlanmış oldu. Çalışmalar sonlandığında kesilen ağaçların en az 10 katı kadar ağaç bölgeye dikilmesi planlanırken bu noktada da planlamalar şimdiden yapılmaya başlandı”.
Artvin’in İçme Sularına Olumsuz Bir Etki Oluşturulmayacak
Eti Bakır yetkilileri, Artvin’in içme suyu kaynaklarıyla projenin hiçbir bağlantısı bulunmadığını, Maden sahası Cerattepe bölgesinde, su kaynakları ise Genya dağının eteklerinde bulunduğunu, Çalışma bölgesinin etrafında bulunan yeraltı ve yerüstü olmak üzere toplam 16’sı izleme noktasında periyodik bir şekilde su ölçümü yapıldığını, yapılan bu çalışmalar nedeniyle de Artvin’in ve Kafkasör Bölgesi’nin su kaynakları güven altında olacağını açıkladılar.
İşletmeye Geçilmeden Önce Arıtma Ünitesi Devreye Girmiş Olacak
Şirket yetkilileri bölgedeki su kaynaklarına ilişkin oluşturulmak istenen olumsuz yargı konusunda önemli bir hatırlatmada bulunarak işletmeye geçilmeden önce arıtma ünitelerinin devreye sokulacağını hatırlatarak, devreye girecek olan bu sistemin ardından bölgedeki su kaynaklarında çamurlu suların akmayacağı ifade edildi.
Titreşim Ölçümleri Yapılıyor
Yetkililer, İşletme faaliyetlerinin yeraltında olduğu için kontrollü patlatmanın yeraltında gerçekleştirilecek ve patlatmalar titreşim ölçer cihazı ile sürekli ölçüleceğini, Sürekli yapılan ölçümlerin dışında Akredite olmuş özel firmalar tarafından 08-18.03.2017 tarihleri ve 02-10.05.2017 tarihlerinde titreşim ve gürültü ölçümleri yapıldığını, Çevresel Titreşim ve Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporlarının ilgili kurumlara sunulduğunu, yapılan bu çalışmalar nedeniyle de bölgede patlatmalar nedeniyle herhangi bir heyelan meydana gelmediğini, ayrıca kontrollü patlatmalar nedeniyle bölge halkını rahatsız edecek düzeyde bir ses kirliliği de oluşmuş olmayacağını ifade ettiler.
Gürültü Ve Toz Kirliliği İçin Gerekli Önlemler Alındı
Cerattepe maden projesi için madencilik teknolojinin geldiği son sistem kullanıldığını ifade eden yetkililer “Bu kapsamda Etibakır A.Ş. tarafından gürültü ve toz kirliliği meydana gelmemesi için gerekli tedbirler alınırken, gerek galeri dışında gerekse de galeri içerisinde gürültü ve toz oluşmaması için gerekli önlemler alınmış durumda.