Toplantıda Rize’de başta; fasulye, hıyar, biber gibi sebzeler olmak üzere birçok meyveye zararlı olduğu bilinen ricania simulansın zararlıyla daha etkin mücadele yöntemleri ele alındı. Mücadele yöntemi olarak ilaç verilmediği için kültürel mücadele yöntemi anlatıldı. Ayrıca bu zararlıya karşı gerekli çalışmaların üniversite ve enstitülerde yapılıp halen devam edildiği hakkında bilgi verilerek, konuyla ilgili çiftçilerimize liflet dağıtıldı. Toplantıda Tarım Bakanlığı’nın vermiş olduğu organik tarım desteğiyle ilgili görüşler sorularak, beklentiler hakkında istişare yapıldı. Ayrıca denetim formları ile anket çalışması yapıldı.
Kültürel mücadele nedir?
Kültürel önlemler, üreticinin kendisinin veya komşularıyla birlikte yürüttüğü tarımsal faaliyetlerdir. Kültürel faaliyetler birinci derecede esas hastalık kaynaklarını azaltmayı ve de ortadan kaldırmayı ayrıca da bitki dayanıklılığını arttırmayı amaçlar.
Kültürel mücadele, diğer metotlar ile bir arada ele alındığında daha etkili olabilmektedir. Kültürel yöntemlerle elde edilenler, özellikle kimyasal mücadele yönteminde görüldüğü gibi ani ve doğrudan etki göstermezler. Bu nedenle de yetiştirici tarafından hemen benimsenen bir yöntem olamamaktadır. Ancak daha düşük harcama gerektiren pratik işlemler olması nedeniyle uygulanmakta ve zararlılarla mücadelede diğer yöntemlere destek olmakta.
Bu mücadele yönteminde temiz tohum, fide, fidan ve diğer üretim materyali kullanma, budama ve bitki artıklarını temizleme, toprak işleme, gübreleme, seyrek bitki yetiştirme, sulama ve drenaj ana faktörleridir.