• 27 Kasım 2024 Çarşamba
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    27 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Çözüm bekleyen sorunlar çözülmeli

-10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlayan Mustafa Bayrak “Medya da kapsamlı bir değişime ihtiyaç duyulmakta ve Basın’ın sorunları düğüm olmadan çözülmeli” dedi.

Çözüm bekleyen sorunlar çözülmeli

RİZE:10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlayan 53 Gazeteciler Derneği Başkanı medyanın sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyledi.

    Gazetecilerin zor koşullarda çalıştığını belirten 53 Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak “ 10 Ocak bir devrin başlangıcı olarak görülmekte 10 Ocak 1961 yılında basında özellikle çalışma koşulları mutlaka iyileştirilmedir diye yola çıkan çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür.

O tarihte Basın kartlarına verilen haklar maalesef günümüzde geçerli olmamakta ve birçok yerde Sarı basın kartı kimlik olarak bile geçmemektedir. Basın toplumun ve demokrasinin gelişmesinde, toplumun ilerlemesinde büyük önem taşımaktadır, Basın Yasama, yürütme ve yargının ardından 4 kuvvet olarak bilinmektedir. O halde Basın çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşulları mutlaka gözden geçmelidir” dedi.

     Basın güvenirliğini kazanmalı

Başkan Mustafa Bayrak medya içerisinde sanal medyada haksız rekabetin olduğuna dikkat çekerek “ Maalesef sanal medya haklı ve haksızı ayırmadan KALEM BENDE diyerek güç gösterisi yapmaktadır, bunların mutlaka yasalar ile düzenlenmesi gerekmektedir. Sanal medya haksiz bir rekabet içinde Çal, Kopyala , Yapıştır sistemi ile basın emekçilerinin haklarına tecavüz etmektedir. Yıllardır çözülemeyen bu sorun mutlaka çözülmelidir” dedi.

 

10 OCAK’IN TARİHÇESİ

5953 sayılı basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasa, 10 Ocak 1961 tarihli 212 sayılı yasa ile getirilen değişikliklerle basın sektöründe çalışanların özlük haklarında çok önemli kazanımlar sağladı. Bu kazanımlar, dönemin Türkiye Gazeteciler Sendikası ve basın örgütleri tarafından “bayram” olarak kabullenildi.

Ne var ki, basın işverenleri yasayı protesto etti ve gazetelerini çıkarmama kararı aldılar. 3 gün süre ile 5 büyük gazete, işverenlerin kararı ile yayınlanmadı.

Gazeteciler, okuru gazetesiz bırakmamak amacıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı altında kenetlendiler ve “Basın” adı altında gazete yayınladılar.

Gazete yöneticisinden, üretimin her aşamasında görevli emekçiye kadar tüm basın çalışanlarının sendika çatısı altında kenetlenmeleri, gazete sahiplerinin direnişini kırdı. 212 sayılı yasa böylece yürürlüğe girdi ve yaygın uygulama alanı kazandı.

Ancak, özellikle 1990 sonrası dönemde yaşanan basından medyaya dönüşüm sürecinde bu kazanımlar “uygulamada” tek tek elden çıktı.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE