DUBA?’de düzenlenen Dünya Çay Forumu ve Fuari’na Türk Çayi damgasini vurdu. Dünyada üzerine kar ya?an ve bu sayede ha?ere ilaçlamasi yapilmayan tek çay bitkisinin yeti?ti?i Türkiye vurgusunun yapildi?i toplantida Türk çayinin organi?e dönü?türülerek Dünya pazarina açilma hedefi anlatildi.
Dünyanin en büyük turizm ve ticaret merkezlerinden biri halen gelen Dubai’de, iki yilda bir düzenlenen ‘Dünya Çay Forumu ve fuari’na katilmak üzere ÇAYKUR Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu,, Rize Ticaret Borsasi Ba?kani (RTB) Mehmet Erdo?an, RTB Meclis Ba?kani Resul Okumu?, RÜ Rektör Yardimcisi Osman Karamustafa, DOKA Rize Temsilcisi Fatih Özdemir, ÇAYKUR Di? Fuarlar Sorumlusu Miraç Mollamehmeto?lu, RTB Genel Koordinatörü Okumu? Çay Sanayi Yönetim Kurulu Ba?kani Ahmet Okumu?’tan olu?an bir heyet bu ülkeye gitti.
SÜTLÜOĞLU: ORGAN?K ÇAYLA DÜNYAYA AÇILACAĞIZ
Dünyadaki tüm çay üretici ülkelerin temsilcilerinin katildi?i forumda konu?an ÇAYKUR Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu, Türk çaycili?i hakkinda bilgiler verdi. Ülkede 1947 yilindan bu yana çay tariminin yapildi?ini anlatan Sütlüo?lu, dünyanin en büyük 5’inci çay üreticisi, siyah çayda ise dünyanin en büyük 4’üncü üretici ülkesi olduklarini söyledi. Ancak dünyada Türk çayinin pek bilinmedi?ini ifade eden Sütlüo?lu, bundan sonra dünyaya açilmayi hedeflediklerini belirterek ?öyle konu?tu:
“Türkiye, Avrupa Birli?i’ne aday ülke ve AB ülkeleri arasinda tek çay üreten ülke. Tek çay üreticisi olmamizi büyük avantaj olarak görüyoruz. Burada AB’nin gelecekteki uygulamalari öne çikacaktir.Bizim çayliklarimizin tamaminin üzerine kar ya?maktadir. 10 gün öncesinde çay bahçelerinin üzeri karla kapliydi. Bundan dolayi çaylarimiz da ha?ere bulunmamaktadir. Hiçbir ?ekilde ha?ere ilaci ve pestisit kullanilmamaktadir. Çayimizin tamamen organik olma kabiliyeti vardir. Sadece kimyasal gübreden vazgeçerek çayimizin tamamini organik yapma hedefimiz var. Daha de?erli olan organik ürünle birlikte çay üreticimize daha iyi fiyat vermeyi dü?ünüyoruz. Türkiye üretim tüketim dengesi içerisinde olan bir ülkedir. Yilda 220 bin ton dolayinda kuru çay üretimi yapilmaktadir. Yillik tüketimimiz bunun biraz üzerindedir. Yani kendi ya?imizla kavruluyoruz. Çayimizi organik yaparak dünya pazarina açilmayi hedefliyoruz. Bu sektörün her kesiminin daha fazla gelir kazanmasi anlamina geliyor.” dedi.