“Su ürünleri fakülteleriyle iş birliği önemli”
Her yıl, yılın belirli dönemlerinde gerçekleşen av yasağının uygulanmasının önemine değinen Osman Kocaman, su altı ekosisteminin korunması ve bu değerli protein kaynağından gelecek nesillerin de faydalanması için bu sürecin kriterlerine titizlikle uyulması gerektiğininin altını çizdi. Kocaman, “Av yasakları denizlerimizi ve balıklarımızı korumak adına alınan bir önlem. Bu dönemde kurallara uymak ve bu kuralları teşvik etmek hepimizin görevi. Şimdiye kadar hep denetimlerin yetersizliğinden yakındık ama balıkçımızın kural dışı avcılığın zararları konusunda bilinçlendirilmesini hep ihmal ettik. Bu konuda alınacak önemlerin en başında, su ürünleri fakültelerimizin desteğiyle balıkçımıza mutlaka kural dışı avcılığın etkileri konusunda mesleki eğitim verilmesi geliyor. Balıkçılıkta da sadece kaptan veya gemi adamı ehliyeti yeterli olmamalı, denize verilen zararlar konusunda da sertifikalandırma yapılmalıdır. Bilhassa yeni yetişen genç nesilde bu çalışmaların faydalı olacağını düşünüyorum”dedi
Kocaman: Markalı ürünleri tercih edin
Öte yandan balık yasağı döneminde balık tüketiminin azaldığına dikkat çeken Kocaman, “Bu dönemlerde tezgahlarda satılan çözdürülmüş buzhane balığı yerine dondurulmuş markalı ürünlerin tüketilmesini doğru buluyoruz. buzhanede dondurulmuş balık çözdürülüp tezgahlarda satılmamalı.zira ertesi güne kaldığında zehirlenmelere yol açabiliyor. Marketlerde satılan dondurulmuş balıklar ise özel işleme tesislerinde, besin değerini kaybetmeden ve hiç bir katkı maddesi eklenmeden 2-3 saat içerisinde dondurulup paketleniyor. Taze balıktan hiç bir farkı olmayan paketlenmiş ürün tarihi geçmediği sürece her mevsim gönül rahatlığı ile tüketilebiliyor.