• 23 Kasım 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    23 Kasım 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Depreme gerek yok, ömrünü tamamlayanlar yıkılır

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı Rize’nin yıkılması için depreme gerek kalmadığını söyledi.

Depreme gerek yok, ömrünü tamamlayanlar yıkılır

Rize’nin deprem haritasının 4’den 3. dereceye düştüğünü belirten Yazıcı dolgu alanı üzerindeki bazı binaların ömürlerini tamamladığını belirterek “ Bazı binaların depreme gerek kalmadan yıkılacağını belirttik, dolgu alanı üzerinde yapılan bazı binalar zaten kendiliğinden yıkılacak” dedi.

Depremin sadece Rize merkezi ilgilendirmediğini belirten Yazıcı“ Köylerde yapılan binalar bu risk altında, bu binalar mühendisler eşliğinde yapılmadı, köylerimizde heyelan ve sel felaketinde toprak kaymaları ve toprak yapısının azotlu gübre ile değişmesi ile köylerimiz de aynı riski taşımakta” dedi.

-Murat Yazıcı Şehir merkezinde yapısal değişikliğe gidilmesi ile birlikte ticaret yapan insanlar ile, ticaret yerlerinde ki çalışanların da düşünülmesi gerektiğini belirterek “ Trafik sorunu düşünülmeli, bu insanların kazançları göz önüne tutulmalı” dedi.

RİZE(özel haber) Deprem kuşağında 4 dereceden 3 dereceye inen Rize ile ilgili açıklamalarda bulunan Rize İnşaat Odası Başkanı Murat Yazıcı şehrin yeniden planlanmasına destek vereceklerini söyledi.

    Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dolgu alanı ile ilgili görüşlerini belgelerle sunduklarını  belirten Rize İnşaat Odası Başkanı Murat Yazıcı “ Çevre ve Şehircilik bakanı bunun ardından Rize’ye geldi. Acil eylem planı içinde yapılması gerekenleri belirttik. Dolgu alanı iş yerlerinin ağırlık taşıdığı yerlerimiz. Buralarda çalışan insanlar var, Rize de ticaretin ağırlık merkezleri, ayrıca trafiğin ağırlık taşıdığı yerler, bu insanlar düşünülmeli ve bunların ticari kaybı olmamalı” dedi.

      Deprem haritasında yerimiz değişti

Avcı açıklamasında Rize’nin deprem haritasında ki yerinin 4’den 3’e indiğini belirterek “ Gürcistan açıklarındaki fay hattının aktifleşmesi üzerine Rize’nin deprem haritası değişti. Rize’de ki binalar ömrünü tamamladı. Yaptığımız incelemelerde binaların 12. katına kadar deniz suyu ulaştı ve artık bu binalar risk altında” dedi.

      Önlem halka sunulmalı

Alınacak önlemlerin halka sunulması gerektiğini belirten Avcı “ Dolgu alanı üzerinde birçok işletme var, bu insanların çoğu kredi kullanmış ve yanlarında yüzlerce insan çalışmakta. Bu iş yerlerinin taşınacağı yer önemli ve bu insanlar ticaretlerini yapabilmeli,  insanlar okullara rahat ulaşabilmeli, akıllı toplu siteler yapılmalı” dedi.

    Kamulaştırmalar önemli

Rize de yapılan kamulaştırmaların bitişikte bulunan binaların değerinin altında olduğunu belirten Yazıcı “ İnsanlar fazla vergi vermemek için binaların değerlerini düşük gösterdi, Rize de kamulaştırma çevredeki binalara göre yapılmalı, kamulaştırma öncesi bilirkişiler dikkatle seçilmeli ve İnşaat odasından mühendislerinde bu değer biçiminde yer alması gerek. Bilirkişilik yapanlar kanaatçilik yapmakta, bunların sorumluluğu bilmesi gerek” dedi.

     Çevresel değerlen önemli

Yapılacak çevresel rezerv çalışmalarında halkın ön ayak olması gerek, halkın fikri sorulmalı ve halkın bilgisine değer verilmeli, değişiklikler gelecek 50-60 yılı göz önüne tutarak yapılmalı ve binalar ile yollar ona göre yapılmalı” dedi.

       Maden örneği

Yazıcı Çayeli ilçesi Madenli belgesi örneğini vererek “ Yerin altında yapılan patlatmalar yeryüzünde deprem örneğinin aynısı ve yer üzerinde binalarda çatlaklar oluşmakta. Deprem aynı değerde ve yer altında fay hatlarının harekete geçmesi ile yeryüzünde binaların zarar görebileceği gözükmekte. Deprem serpintisinin ne kadar önemli olduğunu görmek mümkün, Rize merkezde Dağ ile Deniz arasında 3,5 kmlik mesafede riskin daha büyük olduğunu görebiliriz” dedi.

     Köyler de risk taşıyor

İnşaat Mühendisleri odası Başkanı Murat Yazıcı köylerinde risk altında olduğunu belirterek “ Heyelanlarla kayan köyler var ayrıca yol yapımları, toprağın yapısının kimyasal gübrelerle bozulması, foseptik çukurları ve kanalizasyonlar hepsi birer etken, toprak yeniden canlandırılmalı, ağaçlandırma yapılmalı. Köylerde gelişi güzel yapılan binalar risk taşımakta ve mühendislik çalışması ile ev yapımı yok. Herkes şapkasını çıkartıp önüne koymalı. Vatandaşlarımız bizlerden bu konuda yardım talep edebilir, her konuda vatandaşlarımıza yardım etmeye hazırız” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE