ÇAYKUR, Rize Ticaret Borsas? ile birlikte TARAF53"un organize etti?i kaçak çay?n yo?un olarak kullan?ld??? Diyarbak?r’da, ‘Do?al ve sa?l?kl? ÇAYKUR sempozyumu’ düzenlendi. Diyarbak?r Cahit S?kt? Taranc? Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinli?e Diyarbak?r Valisi Hüseyin Aksoy, ÇAYKUR Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu, Dicle Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sabri Eyigün, ?stanbul Biruni Üniversitesi T?p Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Ba?kan? Prof. Dr. Yusuf Çelik ile Beslenme ve Diyetetik Bölüm Ba?kan? Prof. Dr. Fatma Çelik akademisyenler, davetliler ve vatanda?lar kat?ld?. Program’da ilk olarak ‘yapraktan barda?a’ sinevizyonu ile Türk Çay?n tarihi ve üretim a?amalar? sempozyuma kat?lanlara anlat?ld?.
Sinevizyon gösteriminin ard?ndan Diyarbak?r Valisi Hüseyin Aksoy bölgede tüketilen kaçak çay?n zar?na dikkat çekerek, "Bu çaylar?n içerisinde yap?lan tahlillerde olumsuz etkileri olabilecek birçok maddeleri görebiliyoruz. Biz çay iyidir diye kaçak çay? al?yoruz, içiyoruz ama fark?nda olmadan sa?l???m?za zarar veriyoruz" dedi.
Aslen Trabzonlu oldu?unu belirten Vali Hüseyin Aksoy, çocukluk y?llar?nda çay toplad???n? ifade ederek, "Özellikle sa?l?kl? çay üretimi insan?m?z aç?s?ndan büyük önem ta??yor. Zaman zaman kaçak çay diye adland?rd???m?z çaylar?n belirli noktalarda güvenlik birimlerimiz yakal?yor ve i?lemlerini yap?yor. Vergi kayb? aç?s?ndan önemli bir boyutu olmakla birlikte bizim hassasiyetle üzerinde durmam?z gereken yönü insan sa?l??? yönüdür. Çünkü bu çaylar?n içerisinde yap?lan tahlillerde olumsuz etkileri olabilecek birçok maddeleri görebiliyoruz. Biz çay iyidir diye kaçak çay? al?yoruz içiyoruz ama fark?nda olmadan sa?l???m?za zarar veriyoruz. ÇAYKUR, di?er çaylarla da rekabet edecek ?ekilde kendini geli?tirerek, buzlu çaydan beyaz çaya kadar birçok çay çe?idini piyasaya sürdü. Bu bak?mdan ÇAYKUR’un üretti?i devletin tüm birimlerinin titizlikle durdu?u en sa?l?kl? ürünün piyasaya sürüldü?ü bir çay?m?z varken öncelikle bunu tercih etmemiz gerekti?i kanaatindeyim. " dedi.
Bas?n ilgi gösterdi
Vali Hüseyin Aksoy’un ard?ndan ÇAYKUR Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu’da k?sa bir konu?ma yaparak kat?l?mc?lara Türk Çay? ile bölgede çok miktarda tüketilen ve kaçak çay olarak adland?r?lan yabanc? men?eli çaylar aras?ndaki bahçeden barda?a gelene kadarki bölümlerdeki farklar? anlatt?. Türkiye’de üretilen çay?n son derece sa?l?kl? oldu?unu belirten Genel Müdür ?mdat Sütlüo?lu: “Kar ya?d??? için bizim çay?m?zda ha?ere bar?nm?yor. Ha?ere olmad??? için, bunlar? öldürmek için bir tak?m zehirli kimyasallar ki bunlara pestisit diyoruz, bunlar? kullanm?yoruz. Dolay?s?yla kuru sistem olarak üretilen çay, üretimin hiçbir safhas?nda suyla temas etmeden üretilen çay, demlendi?i zaman suyla temas ediyor ve demlendi?inde de bu pestisitler, kimyasallar, insan sa?l??? için çok zararl? olan unsurlar deme geçiyor, demden de vücudumuza al?yoruz. Hem kendimizin hem de çocuklar?m?z?n gelece?ini tehlikeye at?yoruz dedi. Bu çaylarda ayr?ca birçok katk? maddesine ve boyar maddelere rastland??? bilinmektedir.” Dedi.
Sempozyumda akademisyen olarak kat?lan ?stanbul Biruni Üniversitesi T?p Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Ba?kan? Prof. Dr. Yusuf Çelik ile ?stanbul Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Ba?kan? Prof. Dr. Fatma Çelik bilimsel de?erlendirmeler ?????nda kaçak çay?n insan sa?l???na verdi?i zararlar? anlatt?. Sempozyumun ard?ndan ÇAYKUR’a ait TIR, vatanda?lara çay ikram?nda bulundu.
?kram?n ard?ndan Yakla??k 50 vatanda??n kat?l?m? ile ‘Çay içme yar??mas?’ düzenlendi. Yar??mada 2 dakika içerisinde en çok çay? içen vatanda? birinci olurken, çay?n s?cakl??? nedeniyle yar??mac?lar zor anlar ya?ad?. Yar??mam?n ard?ndan sempozyumun Diyarbak?r aya?? sona ererken burada bas?n mensuplar?na aç?klamalarda bulunan ÇAYKUR Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu, Alt?nba? çay?n?n markalar?ndan bir tanesi oldu?unu, bu çay?n damak tad?n?n, burada tüketilen kaçak çay?n, kaçak çay diye adland?r?lan Sri Lanka Seylan çay?n?n damak tad?na çok yak?n oldu?unu söyledi. Sütlüo?lu, “Kaçak çayda oldu?u gibi 3-4 dakika bekleterek hemen barda?a al?n?rsa ayn? tad? yakalamak mümkün de?il çünkü, çay?n bünyesinde yer alan de?erlerin suya geçmesi ve bu özelli?i içenin hissetmesi mümkün olmuyor. Burada bir demleme fark? var. Çay? çok acele içmemek laz?m. De?er vererek bekleyerek içmek laz?m” dedi. Çay?n ayn? zamanda bir kültür oldu?una de?inen Sütlüo?lu, ?unlar? söyledi:“Çay bir sosyal muhabbet arac?d?r. Bunu Japonlar, Çinliler, çok daha uzun seremoniler ile içerler. Bizim Alt?nba? çay?m?z?, dedi?imiz gibi normal demleme süresinde demleyerek içersek, bölge insan?n?n da arzu etti?i, bekledi?i, yad?rgamad???, ho?una giden kaçak çay tad?nda bir çay? içmi? oluruz.” ÇAYKUR çay?n?n, dünyada üzerine kar dü?en tek çay oldu?unu vurgulayan Sütlüo?lu, ?unlar? söyledi: “K?? aylar?nda bizim kar?m?z kar?n alt?nda kal?r. Biliyorsunuz kar sa?l?kt?r. Kar lezzettir. Hem sa?l??? hem lezzeti bizim çay?m?za geçiyor. Kar ya?d??? için bizim çay?m?zda ha?ere bar?nm?yor. Ha?ere olmad??? için, bunlar? öldürmek için bir tak?m zehirli kimyasallar ki bunlara pestisit diyoruz, bunlar? kullanm?yoruz. Dolay?s?yla kuru sistem olarak üretilen çay, üretimin hiçbir safhas?nda suyla temas etmeden üretilen çay, demlendi?i zaman suyla temas ediyor ve demlendi?inde de bu pestisitler, kimyasallar, insan sa?l??? için çok zararl? olan unsurlar deme geçiyor, demden de vücudumuza al?yoruz. Bu kanserojen olan, kalp damar hastal?klar?na sebebiyet veren ak?l hastal?klar?na sebebiyet veren, böbrek hastal?klar?na sebebiyet veren bu zararl? maddeleri dolay?s?yla bünyemize alm?? oluyoruz. Bizim çay?m?zda bunlar?n hiç biri yoktur. Bizim çay?m?z yüzde yüz do?al bir çayd?r. Hiçbir katk? maddesi yoktur. Pestisit olmad??? gibi, çay?n çok demlenmesi, h?zl? demlenmesi için kullan?lan bir tak?m boyalar ve kimyasallarda yine bizim çay?m?zda bulunmaz. Yöre insan?na, dünyan?n en sa?l?kl? çay? olan ÇAYKUR çay?n? tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Çocuklar?m?z?, gelecek nesillerimizi bu unsurlardan korumam?z gerekiyor. Bat? çocuklar için pestisiti 0 olarak kabul ediyor, hiç kabul etmiyor. Kaçak çay ad? üzerinde kontrolsüz giren bir çay. Nerede paketleniyor, içine ne konuyor neleri b ar?nd?r?yor, bunlar? hiç kimse bilmiyor. Tüm g?da maddelinde, özellikle ülkemizde üretilen ve bilenen markalar?n ürünlerini tercih edelim ki, bu zararl? ?eylerden de kendimizi ve ailemizi korumu? olal?m.” Genel Müdür ?mdat Sütlüo?lu iki günlük Güneydo?u program?nda bu gün ise Mardin’e geçerek üniversite salonunda üniversitelilerle ve kat?l?mc?larla bulu?acak.