Şevki DERECİ
RİZE: Ticaret Borsası salonunda gerçekleştirilen 15 inci Ulusal Çay Konseyi olağan Genel Kurulunda yeni sezon yapılması gereken çalışmalar masaya yatırıldı.
Ulusal Çay Konseyi (UÇK) Olağan Genel Kurulu Rize Ticaret Borsası Büyük Toplantı Salonu’nda UÇK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, RTEÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Mete Avcı, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Genç, ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcıları Zeki Karaoğlu, Erdinç Hatinoğlu ve Ulusal Çay Konseyi Üyelerinin katılımı ile gerçekleşti.
Genel Kurulda söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan; Ulusal Çay Konseyi’nin 15. Genel Kurulu’na hoş geldiniz. 16 yıl önce konseyler yasası çıktığında ilk kurulan konseyler arasında Ulusal Çay Konseyi geliyordu. O günlerden bugünlere konseyimiz kısıtlı bütçesi olmasına rağmen çalışmalarıyla çay sektörüne katma değer kazandırdı ve kazandırmaya da devam edecektir” dedi.
“ Görevi Alim e devir edeceğim”
Ben 6 yıl Ulusal Çay Konseyi Başkanlığı yürüttüm. Bu Genel Kuruldan sonra görevimi Çaykur Genel Müdürümüz Sayın Yusuf Ziya Alim’e bırakacağım. Ama tabi her zaman Ulusal Çay Konseyi’nin çalışmalarına desteğimizi sağlamaya devam edeceğiz.
“Rekoltede Düşüş Yaşadık”
Erdoğan “Ulusal Çay Konseyi olunca çay sektöründen bahsetmek istiyorum. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 791.287 dekar alanda yaklaşık 205.118 üretici çay tarımı yapmaktadır. Yaş çay ürün rekoltesi son dört yılda ortalama 1.450 bin ton olarak gerçekleşirken 2022 yılında 1.269.238.096 kg yaş çay işlenmiştir. Bu yaş çaydan 241.000 ton kuru çay elde edilmiştir. Üretilen yaş çayın %54.49’ıözel sektör ve %45.50’si ÇAYKUR tarafından işlenmiştir. Çay sektöründe üretim yapan 207 adet çay fabrikası bulunmaktadır. Bunların 47’sı Çaykur, 144’ü özel sektöre ait çay fabrikalarıdır. Bu fabrikaların 104’u Rize’de, 26’sı Trabzon’da, 12’si Giresun’da ve 2’ü ise Artvin’de bulunmaktadır. Ülkemiz ve Bölgemiz ekonomisinde çay çok önemli yer tutmaktadır ve bu sektörden geçimini sağlayan yaklaşık 1 milyon insan bulunuyor. Bu açıdan çay ülkemiz için stratejik bir üründür. Bölgemiz için çay olmazsa olmazdır” dedi.
“Çay Kanunu ve Taban Fiyat en kısa sürede yasalaşmalıdır”
Erdoğan konuşmasında “Ulusal Çay Konseyi olarak yeni dönemde de çalışmalara devam edeceğiz. Çayın taban fiyatı belirlenmeli ve bu taban fiyatın altında alım yapılmaması için kesin karar verilmelidir. Ayrıca Çayın bahçeden bardağa kadar ki sürecinde herkesi koruyacak bir çay kanununun olması gerektiğini her fırsatta dile getirdik. Yeni dönemde çay kanununun meclisten geçmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Kanunun çıkması için her türlü desteği vereceğimizi belirtmek isterim” dedi.