AKES Derneği Başkanı Hasan Kansızoğlu 12 Mart tarihinde stadyumda 2053 kişinin el hareketleri ile istiklal marşını okuyacaklarını söyleyerek “ Bu bir rekor olacak ve Dünya da eşi benzeri olmayan bir projeye imza atmış olacağız” dedi.
Mustafa BAYRAK
RİZE: AKES( Anadolu Kültür Spor ve Yardımlaşma Derneği) tarafından organize edilen konuşma engelliler projesi kapsamında 12 Mart ta dev bir organizasyona imza atılıyor.
AKES Tarafından organize edilen ve Konuşma engellilerin katıldığı projede İstiklal marşı sessizler tarafından el hareketleri ile okunacak. Rize Gençlik Merkezi salonunda prova çalışmalarına il genelinde konuşma engelliler katıldı.
AKES Derneği Başkanı Hasan Kansızoğlu Sağır ve Kodalar eşliğinde İstiklal marşımızı okuyacağız, 12 Mart 1921 Yılında İstiklal marşımız kabul edildi ve yıl dönümü nedeniyle Stadyumda 2053 konuşma engelli vatandaşımızın katılımı ile İstiklal marşımızı el hareketleri ile okutacağız, bu aynı zamanda Guinness rekorlar kitabına girecek bir organizasyon olacak. Ülkemizin 81 ilinden konuşma engelli vatandaşlarımızı ilimizde ağırlayacağız. Böyle bir organizasyon ilk kez yapılacak. İlimizde 120 konuşma engelli vatandaşımız var, şu an bunlardan 64 üne ulaştık ve büyük bir heyecan ile engelli kardeşlerimiz istiklal marşımızı hocamız Kübra Çolak Demir ile el hareketleri ile okumakta” dedi.
Annem Babamdan öğrendim
Kurs hocası Kübra Çolak Demir ise Anne ve Babasının konuşma engelli olması ile konuşma dilini onlardan öğrendiğini belirterek “ Şimdi 81 il ile bağ kurmuş oldum. Konuşma engelliler istiklal marşımızı büyük bir heyecan ile okuyorlar. Türkiye de bir ilke imza atmış olacağız, işitme engelli vatandaşlarımızın 120 saatlik kurs alması ile devlet kurumlarında kendilerine iş imkanı sağlanmasını bekliyoruz” dedi.
Gurur duyuyoruz
Rize İşitme Engelliler Dernek Başkanı Aykut Mavi ise böyle bir projeye imza attıklarından dolayı gurur duyduklarını belirterek “ Böyle bir projeye konuşma engelliler olarak dahil olduk ve istiklal marşımızı sessiz okumaktan gurur duyuyoruz. Tüm arkadaşlarım severek katıldık” dedi.
İşitme engelli Rafet Şentürk ise Doktorlar odasında işaret dile olması gerektiğini belirterek “ Derdimizi anlatmakta zorlanıyoruz. İstiklal marşının okunması projesine gönüllü olarak katıldım ve böyle bir organizasyona katıldığım için mutluyum” dedi.