RİZE: Rize Emekliler Derneği Başkanı Recep Ali Derman genel merkezde yapılan toplantıda emeklilerin maaşlarının iyileştirilmesi ve hayat koşullarına göre düzenlenmesi talebinin olduğunu söyledi.
Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu olağan toplantısının Ankara “da yapıldığını belirten Rize Şube Başkanı Recep Ali Derman “ Genel Merkezde yapılan toplantıda Türkiye’nin artık seçim dönemlerinin bittiği ve esas olan istihdama yönelik çalışmaların başlaması olduğu görüşü yer aldı, ayrıca yeni kalkınma modelinin benimsenmesi ve Sosyal güvenlik sisteminin yürütümünde farklı ve eşit olmayan uygulamaların değiştirilmesi konuşuldu, Emekli aylıklarının günün koşullarına göre değiştirilmesi vurgusu yapıldı” dedi.
Derman “ Şube başkanlarımız tarafından yapılan değerlendirmelerde emeklilerimizin öncelikle taleplerinin çözümü ve emekli aylıklarında dengesizlik ve aylık hesaplamaların eşitliği olması, sosyal güvenliğin evrensel ilkeleriyle çeliştiği görüşüldü. 2019 Temmuz ayında, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yapılan yüzde 5,01 zam ile memur emeklilerine yapılan yüzde 6,01 artış, mutfak harcamalarının iki günlük giderini karşılamaktan uzak kalmıştır. Haziran ayının son haftasında ve Temmuz ayında; elektriği, çaya, şekere ve birçok maddeye yapılan yüzde 15 zamlar, emekli aylıklarına yapılan artışın üç katıdır. Böyle bir artış sistemiyle emeklilerimizin aylıklarını küçülmeye devam edecektir. Enflasyon nedeniyle aylıklarda oluşan kaybın telafisi için “seyyanen zam” yapılmalı, emeklilerimize refahtan pay verilmelidir. Emekli aylıklarındaki kayıplar, dul ve yetim aylıklarının da küçülmesini getirmiştir. Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranı, sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmelidir. Emekli aylıklarının bin liranın altında kalması, sosyal güvenliğin değerinin yitirildiğinin en somut göstergesidir. Bu nedenle, asgari emekli aylığı ile birlikte emekli aylıklarında insanca yaşamaya yetenek ve başkalarına muhtaç edilmeyecek bir sigorta sistemi benimsenmelidir” dedi.
Derman genel merkez Başkanlar Kurulu toplantısında “ İlaç, sağlıkta en temel ihtiyaçtır. Sağlık uygulama tebliği (SUT), ilaç listelerini sürekli değiştirmekte ve birçok ilacın bedelinin karşılanmaması, sağlık sorunu haline dönüşmektedir. Tedavi edici önemli ilaçların SUT listelerinde yer almasına rağmen, fiyatların bir kısmının ödenmesi, cepten ödemeleri arttırmıştır. İnsan sağlığını tehdit eden kısıtlamalar ve tasarruflar kaldırılmalı ve devletin güvencesinde olan sağlık hizmetleri, ticari bir anlayışla yürütülmemelidir. Sağlık hizmetinde alınan katkı payları, emeklilerin bütçelerinde yük oluşturulmaktadır. Özel hastanelerde alınan ve yüzde 2002’e varan ilave ücret, emeklilerin ödeme gücünü aşmaktadır. Bu nedenle, emekliler her türlü katkı paylarından muaf tutulmalıdır. Emekliler, vergi mağduru olmuştur. Emeklilerimizin harcamalarda alınan yüzde 8-18 arasında değişen ÖTV ve KDV ödemeleri karşısında, yüzde 4-5 arasında uygulanan ek ödeme oranları yetersiz kaldığından, en az yüzde 8-9 oranlarına yükseltilmiştir.
Dini bayramlar öncesinde ödenmekte olan 1000 lira ikramiyelerin alım gücündeki kayıplar dikkate alınmalı ve yıllık tüfe artışına göre artırılmalıdır. Evi olmayan emeklilerimizin TOKİ konutlarından uygun ödeme koşuluyla konut sahibi olması devlet politikası olarak benimsenmeli, emeklilerimiz kiradan kurulmalıdır. Derneğimizin bir proje olarak TOKİ’ye sunulan ve emeklilere TOKİ konutlarından kontenjan ayrılmasını sağlayan uygulamanın kapsamı genişletilmeli ve kontenjan oranı %25’ten %50’ye çıkarılmalıdır” dedi.