Esin BAYRAK
RİZE: YRP Genel Başkan yardımcısı Cemil Çolak açıklanan fındık taban fiyatının yetersiz olduğunu ve üreticinin memnun olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanının canlı yayında açıkladığı fındık taban fiyatına tepki gösteren YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil Çolak ‘’Öncelikle Fındık Ülkemiz ve bölgemiz için nedir onu anlamak gerekir. Ömürleri boyunca zevki sefa içinde fındık kıranlar, fındığın sadece yemesini bilenler fındık nedir anlayamaz. Fındık Rabbimizin bizlere çok büyük ödüllerinden biri olduğunu söylesek hiç abartmış olmayız. Fındık ülkemizin en stratejik tarım ürünüdür, 70 sente muhtaç olduğumuz dönemlerde ülkemizin döviz ihtiyacını gideren üründür. En fazla ihracat yaptığımız, en fazla para kazandığımız ürünümüzdür. 16 ilimizde yaklaşık 7 yüz 60 bin hektar alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Coğrafi yapı olarak Karadeniz kıyılarında yetiştirilen fındık kök yapısı ve bahçe düzeni dolayısıyla önemli bir erozyon, heyelan ve sel önleyici araçtır. Aynı zamanda fındık bahçeleri gittikçe emisyonun önem kazandığı çağımızda oksijen üretim deposudur. Yine fındık bahçeleri ot ve çayır bakımından hayvancılığa büyük katkı sunmaktadır. Ayrıca fındık bahçeleri kırsal kesimdeki vatandaşlarımızın yakacak ihtiyacını karşılamada da önemli bir kalemdir. Yine fındığın zülüfü organik gübre yapımında kullanılmakta. Fındık kabuğunun önemini bilmeyen yoktur. Bu kadar değerli olan fındığın içindeki etken maddeleri ile en etkili takviye ilaçlarını karşılaştırın, fındık galip gelecektir. Rahmetli Erbakan hocamızın ‘’bu fındık İsraillilerin elinde olsa eczanelerde ilaç olarak satarlardı’’ tespiti unutulmamalıdır” dedi.
Çolak açıklamasında “Dünya çikolata sanayisinin hamledesi olan, gıda sanayiinde birçok alanda kullanılan ve bademden başka alternatifi olmayan ürünümüzü yetkililer, üç beş fındık baronunun eline bırakamaz. Fındıkçının kaderi iş bilmez, sadece kendini düşünen tüccarların eline bırakılamaz. Tarım bakanlığı tarafından verilen doğrudan gelir desteği çok düşüktür. Böyle giderse fındık bahçeleri ya sökülecek ya da bakımsızlıktan yok olacaktır. 1 fındık bahçesi 7 yılda verimli hale gelmektedir. Uzun zamandan beri Fındık ile alakalı köklü bir reform yapılamamıştır. Hep aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar alamazsınız. Mevsim şartlarının Fındık üretimini çok etkilediği unutulmamalıdır. Verilen destek daha fındık altının temizlenmesine yetmemektedir. Fındığın budanması, çapalanması, gübresi ilaçlanması, fındık altının temizlenmesi, toplanması, harmana taşınması, patoza vurulması, havalar iyi giderse kurutma işlemlerinin yapılması üretim süreçlerinin maliyet belirleyen aşamalarıdır. Bu süreçleri tamamlayan üretici satış için nakliye ücreti de ödemektedir. Fındıkçı her sene bir ümitle gittiği bahçesine, açıklanan bu fiyatlarla yine diri diri gömülmeye çalışılmıştır. Zaten TMO fındık alımında birçok engel ve sorun çıkartıyor. Bu sorunlardan dolayı tüccarda fındık fiyatı düşük fiyattan alıyor. Hiç olmazsa fındık destekleme fiyatlarını artırın.’’ Dedi.