• 08 Eylül 2024 Pazar
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    8 Eylül 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

FIRTINA VADİSİNDE BUNGALOVLARIN YIKIMINA BAŞLANDI

-Rize Valisi İhsan Selim Baydaş fırtına vadisi üzerinde bulunan çok sayıda Bungalov evin dere yatağını kirlettiğini belirterek “ Ruhsatsız olarak yapılan bu evlerin atıkları fırtına deresine akmakta, ayrıcı buralarda konaklayanların kayıt altında tutulmaması ayrı bir sorun yaşatıyor” dedi.

FIRTINA VADİSİNDE BUNGALOVLARIN YIKIMINA BAŞLANDI

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş fırtına vadisi üzerinde bulunan çok sayıda Bungalov evin ruhsatsız ve kayıt dişi olduğunu belirterek bunların yıkımına başlandığını belirtti.

    Turizm bölgesi olan Fırtına vadisi üzerinde son yıllarda çok sayıda ticari amaçlı Bungalov ev yapıldığını belirten Rize Valisi İhsan Selim Baydaş bu binalarda kalanların çevreye oldukça zarar verdiğini görmekteyiz. Her bungalov dan 250-300 litre atık su dışarıya atılmakta, bunun yanında çöpler gelişi güzel dere yataklarına atılıyor” dedi.

 

         “MANTAR GİBİ ÇOĞALDIILAR”

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş son yıllarda yerli ve daha çok Arap turistlerin bu tür yapılara konaklamak istediğini belirterek “ Bölgede otel ve ağırlıklı olarak Bungalov evlerin sayısında artış oldu. Adeta Mantar gibi çoğalmaya başladılar. Fırtına vadisinden başlayarak doğal güzelliğin önüne geçen ve tahribat eden tüm ruhsatsız işletmelerin yıkım işlemlerine başlandı” dedi.

          “KAYIT ALTINA ALACAĞIZ”

Tüm bungalov evlerin kayıt altına alınacağını belirten Vali Baydaş” Turizm işletme belgesi olmayanlar hakkında yasal işlem başlatacağız, konaklama yapan misafirlerin kayıt altına alınıp alınmadığını kontrol etmek ve daha önemlisi çevreye zarar veren tüm konaklama yerlerini engelleyeceğiz” dedi.

          “BÖLGENİN SORUNU”

Bölgede turizmde konaklama yerlerine ihtiyaç olduğunu belirten Vali Baydaş “ Bunlar izine tabidir, sadece şehrimizde değil, çeşitli alanlarda ve illerde bu tür sorunlar var. Daha evvel defalarca toplantılar yaptık ve her toplantıdan sonra da ben bunu açıklıkla söyledim. Biz bir defa bu yapılarda ilk talebimiz, ilk bakacağımız şey yapıların ruhsatlı olup olmayışı. İkinci olarak bu yapıların vergilendirilmiş olması, buradaki konaklamaların vergilendirilmiş olması. Üçüncü meselemiz turizm işletme belgesine sahip olup olmayışı. Dördüncü meselemiz bildirim kanununa tabii yani burada kimin konakladığını bilmemiz lazım, kimin gecelediğini bilmemiz lazım" diye konuştu.

         “FIRTINA DERESİ KİRLETİLİYOR”

Vali İhsan Selim Baydaş  "Daha önemlisi bungalovların doğaya etkileri ve atıklarının kontrolüdür. Şimdi bungalovlar şu şekil kullanılıyor, geliniyor, çoğunda küvetler, jakuziler var. Konaklayan kişilerin sadece bir defa kullanmasıyla bile bir bungalovdan yaklaşık 250-300 litre atık su buradan dışarıya atılmış oluyor. Bunların büyük çoğunluğu Fırtına Deresi civarındadır. Fırtına Deresi bizim en önemli sembolik mekanlarımızdan bir tanesidir. İnsanların da Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelip görmek istedikleri bir yer. Evet, vatandaşımız burada bunu bir kazanç kapısı, bir gelir kapısı olarak görüyor ama bu saydığımız 4-5 özelliğe uygun yapılacak her tesise biz evet diyeceğiz. Ama bu saydığımız hususiyetleri taşımayan tesislere de göz yumma imkanımız yok" dedi.

           “YOL HARİTASI ÇİZİYORUZ”

Rize'nin turizm beklentisinin yüksek olduğunu kaydeden Baydaş "Turizme odaklanmış, turizmden gelir bekleyen bir şehiriz. Öncelikleri arasına turizmi koyan bir şehiriz. Burada bir yol haritası çiziyoruz. Hem bungalov işletmecilerinin ki onlar bir dernek kurdular. Dernekleştiler. O dernek temsilcileriyle defalarca bir araya geldik. Gelmeye devam ediyoruz. Hem de özellikle Ardeşen ve Çamlıhemşin başta olmak üzere Kaymakamlarımız bu meselede bir yol belirleme noktasında çalışmalar yaptılar. Dere hattında olan, Fırtına Deresinin, dere kenarında olan yapılarla ilgili işlemler başladı. Tebliğler yapıldı. Onlarla ilgili evvela kendisine süre veriyoruz vatandaşımız diyoruz ki 'Sen bunları geri çek ve hattı muhafaza et'. Sonra taşkın sahalarına gelece, ondan sonra yol geçecek oradan, Ardeşen, Çamlıhemşin ve Ayder yolu güzergahı çalışmalar başladı" şeklinde konuştu.

        “TURİZME KARŞI DEĞİLİZ”

Vali İhsan Selim Baydaş "Bungalovlara karşı değiliz. Bungalovlar bir ihtiyaca binaen doğmuş yapılardır. Ama bunların kontrollü vergilendirilmiş, sıhhi olarak, hıfzıssıhha olarak, çevre sağlığı olarak da atıkları kontrol altına alınmış olması ve kültür turizm ile konaklamayla ilintili işlemlerinin turizm işletme belgesi sahibi olarak devam etmesi lazım. Kamunun gözetiminde, kamunun kontrolünde, bizim diğer nasıl ki turistik tesislerimiz, konaklama sağlayan turistik tesisler bu özelliklere haizse bu işi yapacak olanların da bu özelliklere haiz olması lazım."dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE