-Rize’den tek olan Kalder Üyesi Hakan Birben “ Ülkemizin geleceğinin mükemmel olabilmesi için çıktığımız bu yolda mükemmelliğe doğru yeni adımlar atıyoruz. Bu çalışmalarımızı ülkemizin çeşitli illerinden katılan bilim adamları ile sürdürmekteyiz” dedi.
Esin BAYRAK
RİZE: Kasım ayı içinde İstanbul’da Zorlu Performans Sanatları merkezinin ev sahipliğinde “ Sürdürülebilir ortak gelecek” teması ile gerçekleştirilen 27’nci kalite kongresinde mükemmelliğe adım adan firmalar ödüllerini aldı.
Kasım ayı içinde yapılan ve çeşitli bilim adamlarının ortaklaşa kurduğu KALDER Türkiye mükemmellik ödülleri sahiplerini buldu.
Rize den tek üyesi bulunan KALDER Sürdürülebilir ortak gelecek kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.
Rize üyesi Hakan Birben “ 3 bine yakın kışı İstanbul da yaptığımız 27 kalite kongresine katıldı. Türkiye de mükemmellik ödüllerinin dağıtıldığı törende
• KUMPORT – ‘SEÇ (Sağlık, Emniyet ve Çevre) Yönetimi’ iyi uygulaması ile sürdürülebilir
Gelecek yaratma temel kavramından,
• MERSİN SU VE KANALİZASYON İDARESİ - ‘Abone Yönetim Sistemi ve ALO 185’ iyi
Uygulamaları ile müşteriler için değer yaratma temel kavramından,
• ÇAMLIBEL ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. – ‘Entegre Bilişim Sistemleri Projesi ve Göçmen
Kuşlar Ölmesin Projesi’ iyi uygulamaları ile kurumsal yetenekleri geliştirme ve
Sürdürülebilir bir gelecek yaratma temel kavramından,
• TOYO MATBAA MÜREKKEPLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. – ‘İnovasyon Yaklaşımı’ iyi uygulaması ile yaratıcılık ve yenileşimden yararlanma temel kavramından,
Türkiye Mükemmellik Ödülleri için yapılan Jüri değerlendirmelerinde EFQM Mükemmellik Modeli’nin Temel Kavramları ile ilişkili iyi uygulamalar, başvuran kuruluşları ödüle götüren önemli kriterlerden biridir. İş ve yaşamda mükemmellik kültürünün yaygınlaşmasında önemli rol oynayan organizasyonda böylece Türkiye Mükemmellik Ödülü kazanan kuruluş sayısı 59’a çıkmıştır.
Törende yetkinlik belgesi alan diğer kuruluşlar ise şöyle;
Mükemmellikte Yetkinlik 3 Yıldız Belgesi
• Başyazıcıoğlu Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.
• Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim Ticaret A.Ş.
• T.C. Sarıçam Belediyesi
• Austrotherm Yalıtım Malzemeleri Sanayi ve Ltd. Şti.
• 2. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü
• Kocaeli Üniversitesi Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu
Mükemmellikte Yetkinlik 4 Yıldız Belgesi
• Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
• Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.
• Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü
• MESA Makine Döküm Gıda San. Tic. A.Ş.
Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız Belgesi
• Mersin Büyükşehir Belediyesi
• VESTEL Müşteri Hizmetleri
• İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi
• Medical Park İzmir Hastanesi
• Başiskele Belediyesi
KalDer ( Türkiye Kalite Derneği)
Merkezi İstanbul’da bulunan KalDer, Ankara, İzmir, Bursa ve Eskişehir’de kurduğu şubeler ile kalite bilincinin yurt çapında yayılmasına öncülük ediyor. 1998 yılında Ulusal Kalite Hareketi’ni (UKH) başlatan KalDer, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı’nın (EFQM) Ulusal İşbirliği Ortağıdır. 2006 yılında Amerika Kalite Derneği (ASQ) ile işbirliği başlatan aynı zamanda Orta Doğu Kalite Organizasyonu’nun (MEQA) kurucu üyesi olan KalDer’in ana faaliyetleri arasında Türkiye Mükemmellik Ödülü, Kalite ve Yönetim Alanındaki Eğitimler, Kalite Kongresi ve Kamu Kalite Sempozyumu, Kıyaslama Çalışmaları ve Türkiye Müşterinin Sesi çalışmaları sayılabilir. Ayrıca KalDer’in, Ankara, Bursa, İzmir, Eskişehir illerinde şubeleri, Kayseri, Trakya, Doğu Marmara ve Batı Akdeniz’de temsilcilikleri bulunmaktadır.
KalDer; TARİHÇE
Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Türkiye’deki belli başlı sanayi grup temsilcilerinin bir araya gelmesiyle, 1990 yılı sonlarında, o dönemdeki yöneticiler, Siemens’in Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sabuncu ve Kalite Güvence Yöneticisi Selim Güven, TSE Başkanı Mehmet Yılmaz Arıyörük, Şişecam Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kavrakoğlu, Elginkan Holding Yöneticisi Haydar Yalçın, Enka Holding Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ergin Çavuşoğlu, Altınyıldız Planlama Müdürü Ali Osman Kilitçioğlu, Türk Demirdöküm Toplam Kalite Yöneticisi Turgay Günay ve Arçelik Kalite Planlama ve Güvence Yöneticisi Regaip Baran tarafından kurulması için Kasım 1990 tarihinde ilk resmi başvuru yapılmıştır. Yapılan başvurunun kabul edilmesi üzerine Kasım 1991 tarihinde KalDer resmen kurulmuştur.
KalDer’in Kuruluştaki Amacı
Bugünkü KalDer misyon ifadesi içinde birbirini bütünleyici bir şekilde tanımlanmış olan KalDer’in kuruluşunda ortaya konan amaçlar aşağıdaki gibi ifade edilmiştir.
- KalDer, Çağdaş Kalite Felsefesinin ülkemizde etkinlik kazanması ve yaygınlaştırılmasını
- Ülkemizde kalite bilincinin yerleştirilmesini
- Kaliteli çalışmanın teşvikini,
- Dış piyasada rekabet olanaklarımızın artırılmasını,
- Sanayi ve hizmet sektörüne bu konuda teknik yardım ve koordinasyonun sağlanmasını benimsemiştir.
İlerleyen yıllarda kalite hareketi, bugün Türkiye Mükemmellik Ödülü olarak adlandırılan Ulusal Kalite Ödülü süreciyle önce büyük ölçekli özel sektör kuruluşlarına ve daha sonra KOBİ’lere yayılmıştır. KalDer’in ulusal rekabet gücünü artırma amacıyla 1998 yılında başlattığı Ulusal Kalite Hareketi’ne 1999 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’nın katılımıyla kalite bilinci kamu kuruluşlarına ve izleyen dönemde sivil toplum kuruluşlarına da sıçramıştır. KalDer’in kurulmasına imkân veren ortamı gözler önüne sermektedir.