Kenan AKYÜZ
RİZE: Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) kalça ekleminin stabil olmayışından, tam çıkığa kadar çok farklı şekillerde karşılaşılabilen bir ortopedik sorundur. GKD’nin çok büyük bir bölümü, erken tanı ile olgunun ilerideki hayatına olumsuz hiçbir etkisi kalmayacak şekilde, tam olarak tedavi edilebilir. GKD’nin ülkemizdeki görülme sıklığının 1000 canlı doğumda 5 ile 10 arasında olduğu öngörülmektedir. Bu da her yıl tedavi edilmediği takdirde sakat kalma olasılığı olan yaklaşık 6-12 bin yenidoğanımız ile karşılaşıldığı anlamına gelmekte.
GKD Tarama Programı ile tüm bebeklerin kalça çıkığı açısından değerlendirilmesi, tedavi gerektiren olgularda erken ve uygun tedavilerinin başlatılması, kalça çıkığı için yapılacak cerrahi tedavi sayısı ve muhtemel komplikasyonların en aza indirilmesi amaçlanmakta.
Program kapsamında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Sabri Balık tarafından ilimiz aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına Rize İl Sağlık Müdürlüğü eğitim salonunda “Gelişimsel Kalça Displazisi” eğitimi verdi..