Rize: Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Milletvekilleri Osman Aşkın Bak, Muhammed Avcı, İl Başkanı İshak Alim ve Rize belediye başkanı Reşat Kasap’ın katılımıyla Rize Ticaret Borsa’sında gerçekleştirilen "Şehrin Anayasası" konulu toplantıda sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve iş adamları yer aldı. Öncü Toplantı-I olarak nitelendirilen “Gündem Rize” toplantısının konusu “Şehrin Anayasası” oldu.
Toplantıda ülkenin ve şehrin gündemi üzerine istişarelerde bulunuldu. Rize’deki eğitim, sağlık, turizm, ulaştırma yatırımları, yapılması gereken projeler, istihdam alanları, şehrin sorunları, bu sorunlar karşısındaki çözüm önerileri ve daha birçok konu hakkında istişarelerde bulunuldu. Yaklaşık 3 buçuk saat süren toplantıda katılımcılar konular hakkında fikirlerini ve önerilerini ilettiler. Katılımcılar özellikle böyle bir toplantının organize edilmesinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek bu toplantıların devam etmesini istediklerini ilettiler.
Toplantının açılış konuşmasını Yapan AK Parti Rize Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden sorumlu İl Başkan Yardımcısı Kenan Yelkenci, gerek sivil toplum kuruluşlarıyla gerek kanaat önderleri ve iş adamlarıyla Türk siyasi tarihinde belki de en fazla istişare içinde olan partinin AK Parti olduğunu belirterek, “Bu durumun bir tezahürü olarak burada toplanmış bulunmaktayız. Bugün burada şehrimiz için güzel bir başlangıç yapmış olacağız. Gelenekselleşecek olan “Gündem Rize” toplantıları ilimize büyük katkılar sunacaktır. Toplantılarımızı iki ana başlıkta topluyoruz öncü toplantılar ve artçı toplantılar diye planlamaktayız.” dedi
Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise yaptığı konuşmada, “Rize’de böylesi bir toplantı belki ilk defa yapılıyor. Bu toplantının demokrasi boyutu var. Demokrasinin önemli ölçütlerinden bir tanesi katılımcılıktır. Ülkeyi yönetirken partiler önemlidir. Yetki alır, Ülkenin yönetim sorumluluğunu üstlenir ama her ne olursa olsun süreçlerde toplumsal örgütlenmenin değişik boyutlarını dikkate almak önemlidir. Bu doğrultuda hem meslek örgütleri hem de vakıf ve dernek boyutundaki örgütlenmeler dikkate almak suretiyle süreçleri sevk ve idare etmemizin, projeleri paylaşmamızın şehrimizle ilgili yapılması gerekenler konusunda toplumun değişik katmanlarının bakışlarının icraata yansımasını sağlayacak mekanizmalar oluşturulması son derece önemlidir. Buda o mekanizmalardan bir tanesidir. Bu çok özel bir toplantı. Bunu belli periyotlarla verimliliğine göre devam edeceğiz. Müzakereler bölümünde herkesin katkısını bekliyoruz. Hep birlikte var olana sahip çıkmak, yapmak istediklerimize ilişkin değişik görüş önerilerimizi paylaşmak çok kıymetlidir.” dedi.
Hemen hemen bütün katılımcıların söz alıp görüşlerini beyan ettiği toplantının artçı toplantılarının devam edeceği ve yapılan çalışmaların geldiği aşamaların da beyan edileceği ikinci öncü toplantının 9 Şubat 2019 tarihinde yapılacağı bildirildi.