Bayram Ali KAVALCI
İSPİR: Türk Dili ve Edebiyat bölümü mezunu olan 23 yaşındaki Furkan Yılmaz köyde yaşamaktan zevk aldığını söyledi.
Rize iline sınır Erzurum ilçesi İspir ilçesi Çayirözü köyünde yaşayan Düzce Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat bölümü mezunu Furkan Yılmaz çocukluğunun köyde geçtiğini belirterek “ Rize bize daha yakın, köyümün çoğu Rize de yaşamakta. Bu köyde üretilen hayvansal gıda ihtiyaçlarını köyümüzden temin ederler. Köyümüzün başlıca geçim kaynağı hayvancılık üzerinedir. Ovit dağının devamında rakım olarak yüksek bir konumda bulunan köyümüzün, doğası, havası, çiçek florası ve merası çok verimli ve sağlıklıdır. O nedenle, büyükbaş hayvancılığının yanında, taze peyniri, eski peynir, yayla tereyağı, sütü, balı ve hayvanlara yedirdiğimiz otunuz çok meşhurdur. Köyümüzde elma başta olmak üzere artık birçok meyvede yetişmektedir.” Dedi.
Kışın köyde yaşayan Furkan Yılmaz; Köyde yaşayan tek gencim. Köyde yaşayan nüfusun yaş ortalaması 70 yaşın üzerinde. Gençler batı illeri başta olmak üzere, Üniversite okumaya ve çeşitli şehirlere çalışmaya gidiyorlar. İhtiyar insanlara ayak uydurarak onlarla arkadaş olarak yaşıyorum. Köyümüzdeki hayvanlara ilgim ve sevgim rahmetli dedem ve ninemle ahırlara ve hayvanları otlatmaya gittiklerinde başladı. Onların peşine takılarak, hayvan beşinciliğini öğrendim. Onlarda vefat edince, hayvanları yaylada otlatmaya, sütlülerini sağlamaya, yaş ve peynir yapmaya tek başıma yapmaya başladım. Bir yandan eğitimimi tamamladım. Bir yandan da hayvanlarla ilgilendim, ailemin ve kendi geçimimi onlardan elde ettiğim ürünleri satarak geçiniyorum. Elde ettiğim yüzde yüz doğal ve sağlığa uygun kaliteli peynir, tereyağı, süt gibi ürünleri satmakta zorluk yaşamıyorum. Hatta müşterilerime aylar sonrasına tarih veriyorum. Hayvanlar benim, evladım ve kardeşlerim gibi. Onları çok seviyorum.4-5 senedir tek başıma zor olan bu işimi severek yapıyorum. Sabah erkenden hayvanlarımı 6 km. uzaklıktaki yaylaya getiriyorum. Onların çobanda ben, sütünü sağanda ben, karınlarını doyuranda ben. Türk hayvancılığına ve tarımına katkı sunmam için, yorgunluk demeden, zevkle hayvancılık mesleğini her yıl büyüterek bu bölgenin en tanınmış hayvan besicisi ve üreticisi olmak istiyorum” dedi.
Üniversite mezunu Furkan Yılmaz” Yeri gelince ot biçiyorum, Köyümüz mezralarında kuşburnu topluyor, reçel ve marmelat yapıyorum. Tandırda kendi ekmeğimi kendim yapıp pişiriyorum. Gelen misafirlerime ikram ediyorum. Üniversiteden sonra KPSS’de istediğim puanı elde edemediğim için, hayvancılıkla uğraşmanın bana daha uygun olduğuna karar verdim. Çünkü bu işi çocukluğumdan bu yana çok iyi biliyorum ve severek yapıyorum. Şehri hayatını değil, köy hayatını seviyorum.” Dedi.