Fikret KARABULUT
RİZE: Çaykur Ziraat Çay bahçesinde gazetecilerin karşısına geçerek sezonu değerlendiren Genel Müdür vekili Yusuf Zıya Alım hedefi aştıklarını belirtti.
OSB de ki fabrikanın gezisinin ardından Çaykur Ziraat Çay bahçesinde gazetecilerin karşısına geçen Çaykur Genel Müdür vekili Yusuf Zıya Alım Korona ile ilgili Mart ayında başlayan belirsizlik ile üreticilerin tedirgin olduğunu belirterek “ Çayı kim toplayacak soruları sorulmaya başlandı, Korona yayılması ile Çay üreticilerinin zor duruma düşeceği düşünceleri vardı, aldığımız tedbirler ile haftalık randevu sistemini 2 ve 3 e çıkartarak üreticilerimize çay satma saatleri verdik, 65 yaş üstü üreticilerimize çay merkezlerine gitmemeyi önerdik, sezon boyunca üreticilerimizden şikayet almadık, çay kampanyasının bitmesi ile Paketleme tesisimizde çeşitli fabrikalardan getirdiğimiz 40 işçimize Korona virüs testi pozitif çıktı, bunlara izin verdik” dedi.
Üretici çaya girdi
Korona nedeniyle yurt dışı ve çeşitli bölgelerden gelen 40 bin dolayında işçinin gelmediğini üreticinin kendi ürününü hasat ettiğini belirten Alım “ Çay da kalite arttı, üreticimizin düşündüğü gibi fazla sıkıntılı bir dönem yaşamadık” dedi.
Hedefi aştık
Çaykur Genel Müdür vekili Yusuf Zıya Alım devlet tarafından 650 bin tonluk bir hedef verildiğini belirterek “ hedefi 102 bin ton aşarak 752 bin ton yaş çay aldık. 19 Mayıs ta açılan çay kampanyamızı 19 Ekim de sonlandırdık. Bu sürede tüm fabrikalarımızda 9050 işçi ile birlikte toplamda 11 bin 922 kişi çalıştı. Kampanya döneminde birinci sürgünde 247 bin ton, ikinci sürgünde 272 bin ton ve 3 üncü sürgünde ise 233 bin ton yaş çay yaprağı aldık. Aldığımız kuru çaylardan toplamda 140 bin ton kuru çay elde ettik. Şu ana kadar 111 bin ton kuru çay satışı gerçekleştirdik, yılbaşına kadar bu rakamın 130 bin tonlara çıkmasını bekliyoruz. Yine kampanya döneminde 35 bin ton organik yaş çay aldık, üreticimize bu ay sonuna doğru 205 bin ton ürün bedeli olarak 695 milyon TL ödeme yapacağız, bu yıl toplamda üreticimize 2 Milyar 430 Milyon ödeme yapmış olacağız” dedi.
Mağazalarımızdan 10 Milyon TL lik satış yaptık
Çaykur Genel Müdür vekili Yusuf Zıya Alım Çaykur önünde buluna çay satış mağazası, Tirebolu ve Kemalpaşa da ki mağazalarımızdan 10 Milyon TL lik çay satışı yaptık. Mağazalarımızda 100 çeşit çay bulunmakta. 6500 adet beyaz çay, 30 ton elek altı,6700 adet bir ton yeşil çay pudrası, satışı ile 10 bin adet Mezopotamya çayı sattık. Satış mağazalarımızı artıracağız, şimdi Erzurum da ve İstanbul da satış mağazaları açacağız, Erzurum da Palandoken çayı, İstanbul da Ayasofya çayı üreteceğiz. Ziraat Bankası ile anlaştık ve yılbaşı için 35 bin adet çeşit çayların yer alacağı çantalar yapacağız, Halk bankası ile görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
Paketlemeden direk hedefe çaylar gidecek
Genel Müdür vekili Yusuf Zıya Alım bölge müdürlüklerinin zaman içinde kapanacağını sadece depo memuru tutulacağını belirterek “ Taleplere göre, Paketleme fabrikamızdan yüklenecek olan kamyonlar direk satış noktalarımıza gidecek, çaylar iki kez yüklenmeyecek. Burada hem işçilikten, hem nakliyeden hem de bölge müdürlüklerimizde bulunan personelden tasarruf etmiş olacağız. Bölge müdürlüklerimizde ki yerlerimiz bakı kalacak” dedi.
Stevia dönemi kapandı
Anatamir fabrikasında bulunan Stevia fabrikasının çalışmadığını ve bölgede halkın ürün yetiştirmek istemediğini belirten Alım “ Her fabrika bölgemize bu bitkiden dağıttık, ancak kimse bu bitki ile uğraşmak istemedi, sürekli ilgi isteyen bir ürün ve kimse buna zaman ayırmadı. Kurduğumuz fabrikayı ihale ile satmak veya kiraya vermek istedik. 4 kez ihale yapmamıza rağmen katılım olmadı” dedi.
DİDİ Fabrikası kuracağız
Düzce de bulunan ve önceki dönemde satın alınan 50 dönüm arazı üzerinde Didi fabrikası kuracaklarını belirten Genel Müdür vekili Yusuf Ziya Alım “ Bu alan üzerinde Çaytaş a ait su fabrikası bulunmakta, biz burayı DİDİ dolum tesisi olarak planlıyoruz. Önümüzdeki yıl bu konuda çalışmalarımız olacak” dedi.
İnşaat dairesini kapattık
Kurum içinde İnşaat Dairesi bölümü bulunduğunu belirten Genel Müdür vekili Yusuf Zıya Alım “ Bizim işimiz inşaat değil, bizim işimiz çay, kurumda Pazarlama ve paketleme bölümünü bir çatı altına aldık, Paketleme tesislerimizde pazarlama bölümünü taşıdık. Artık çay Paketlemeden pazarlanıp gidecek. Yaptığımız harcamalar kurumun bütçesinden değil, elimizde bulunan malzemelerden veya elimizde olup da bize yaramayan malzemeleri satarak malzeme alımı yapıyoruz. Kurumun tek kuruşunu harcamadan bazı çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.