Türkiye´nin akademik açıdan en başarılı Liseleri arasına gösterilen ve geçen yıl verdiği mezun öğrencilerinin çoğunluğu Ankara ve İstanbul Üniversiteleri Hukuk Fakülteleri başta olmak üzere ülkenin en prestijli üniversitelerine yerleşen Rize Sosyal Bilimler Lisesi’nde söyleşi programları sürüyor. Darbecilere yönelik Türkiye’de ilk soruşturmayı açan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel izni ile Rize’ye atanan Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse Sosyal Bilimler Lisesi’nin konuğu oldu. Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu’nun daveti üzerine okula gelen Başsavcı Osman Köse’yi Okul Müdürü Zekeriya Özdemir ile Okul Aile Birliği Başkanı Muhammet Kaçar ile birlikte öğrenciler çiçekle karşıladı.
“GENÇLİK YILLARIMA GİTTİM”
Öğrencilerle sohbet ortamında söyleşi gerçekleştiren Başsavcı Osman Köse, pırıl pırıl gençlerle bir arada olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek kendisinin de biran da gençlik yıllarına gittiğini söyledi. 2003 yılında mesleğe savcı olarak başladığını ve 5’inci görev yeri olan Rize’de 7 aydır görev yaptığını anlatan Köse, memleketinin Trabzon olması dolayısıyla bölgenin kültürünü bildiği için Rize’ye de kolay uyum sağladığını belirtti. Mezunları çoğunlukla hukuk fakültelerine giden okulun öğrencileri Başsavcı Köse’ye hukuk alanında güncel konularla ilgili sorular yöneltti.
“HÂKİM-SAVCININ TARAFSIZ OLMASI ŞART”
Adliye’nin işleyiş yapısı ile hukuk ve ceza davaları ve soruşturma safhaları hakkında öğrencileri detaylı aydınlatan Başsavcı Osman Köse, mesleğin başarılı yürütülmesi için öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:
“Mesleği önce sevmeniz lazım. Bir insan sevmediği bir mesleği sadece kariyer ve ekonomik getirisi için yaparsa devam ettiremez ve hem kendine yazık etmiş olur hem de verimli olamaz. Hangi meslek olursa olsun o mesleği sevmeniz lazım. Ama hâkim-savcı açısından düşünürsek tarafsız olmanız lazım. Bu olmasa olmaz şartlardan biridir. Kişisel olarak bir kısım düşüncelere, değerlere elbette sahip olabilirsiniz. Neticede bu toplumun bir üyesisiniz. Ama bunu kesinlikle mesleğinizi icra ederken dosyalarınıza işlemlerinize yansıtmamanız lazım. Bunu bir karakter haline getirmeniz lazım. Aksi halde işin idari, manevi ve yasal sorumluluğu var. Mesleğinizi sevmeseniz zaten başarılı olamazsınız. Okumayı ve araştırmayı sevmeniz de lazım. Hukuk çok geniş. Fakülteyi bitiren her hâkim ve savcı bütün kanunları ezbere biliyor gibi düşünmeyin. 10 bin dolayında kanun var. Bunları alt maddeleri olanlar var. Bir kanunun bine yakın alt maddesi var. Kanun, tüzük, yönetmenlik ve genelgeler var. Bunları bilmeniz lazım. Ama hafızanıza alıp ezberlemeniz de mümkün olmadığına göre karşılaşılan her olayda araştırma yapmanız lazım.”
FETÖ SORUŞTURMALARI SORULDU
Öğrencilerin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturmalara yönelik soruları üzerine değerlendirmelerde bulunan Başsavcı Osman Köse, şöyle dedi:
“15 Temmuz’la birlikte devletin sistemi, çalışma mekanizması çok ciddi şekilde etkileyen örgütsel bir yapı içerisinde organize bir şekilde yapılan bir darbe teşebbüsü oldu. Devlet bu darbe teşebbüsünü engelledi. Hem bunu yapanlara karşı bir müeyyide uygulamak hem de bir daha devletin böyle bir olayla karşılaşmaması için tedbir alması gerekliydi. Her sistem kendisini korur. Devlet bu tür yasadışı örgütlenmelere karşı tedbir almazsa yıkılır. Devletin FETÖ terör örgütü ile gösterdiği refleks budur. Darbeyi teşebbüs eden bir kısım asker veya bir kısım polis denilerek neden hâkim savcı ve polisler veya kaymakamları görevden alınıyor denebilir. Bu bir bütündür. Siz bütün bu unsurlarla örgütsünüz, sadece eline silah alan ile darbeye teşebbüs eden ile değil. İnsanların bir kısmı finansal destek sağlıyor bir kısmı kamu gücünü kullanarak buna destek oluyor. Bir kısmı da elindeki silahla darbe etmeye çalışıyor. Burada hepsinin sorumluluğu var. Sadece eline silah alanın değil. O yüzden bu örgütün eylemleri suç teşkil ettiği için soruşturmalar açılmış ve devam ediyor.”