RİZE: Karadenizlinin sofrasından kış boyu eksik olmayan ve 20 çeşide yakın yemek yapılan Hamsi Türkiye sınırlarını aşarak Gürcistan a kaçtı.
Göç balığı olarak bilinen ve Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte soğuk denizleri tercih eden Hamsi İstanbul boğazından girişinin ardından Zonguldak, Sinop, Samsun sahillerini takip ederek Rize’ye kadar uzanmakta.
Deniz suyu sıcaklığının normal Kış mevsiminin üzerinde olması nedeniyle Karadeniz de soğuk suları arayan Hamsi göç etmeye devam ediyor. Rize ve sahilleri terk ederek Gürcistan a ulaşan Hamsi Gürcü balıkçılar tarafından yakalanarak bölgede bulunan 11 Balık yağı fabrikasına veriliyor.
Dönüşü Sinop
Rizeli balıkçı Kenan Yavuz Hamsinin bölgeden ayrıldığını belirterek “ Rize ve açıklarında çok az miktarda hamsi kaldı, türünü sürdüren hamsi şimdi Gürcistan ve Abhazya bölgesinde, o bölgelerde avlanmaya devam ediliyor. Tabii Gürcistan da bulunan Balık yağı fabrikalarına gönderiliyor. Burada turunu tamamlayacak olan Hamsi yeniden dönüş yoluna geçecek ve Sinop burnundan dönüş yaparak İstanbul boğazını terk edecek.
Dönüşünü bekleyeceğiz
Hamsinin yeniden dönüşünü ve Rize açıklarından geçişini bekleyeceklerini belirten Kenan Yavuz “ Şu an bol miktarda istavrit balığı bulunmakta, İstavrit şu an ucuz ve tekneler bu balık ile birlikte az miktarda hamsi ve diğer balıkları yakalamakta. Tezgahlar boş kalmıyor ancak bölgenin ucuz yiyeceği olan Hamsi şu an arzu ettiğimiz şekilde yok” dedi.